Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016.(VII.6.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2016.(V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 07- 2016. 07. 07

Nagyvázsony község Önkormányzat Képviselő - testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2016.(V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról a következő rendeletet alkotja:



1.§


A temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2016. (V.10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 3.§ h) pontja hatályát veszíti.


2.§


A R. 4.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat (a továbbiakban: tulajdonos) tulajdonában lévő köztemetők fenntartási feladatait és az üzemeltetési feladatokat maga látja el.”


3.§


A R. 4.§-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A temetők rendeltetésszerű használata és rendjének megtartása érdekében az önkormányzat temető gondnokot bíz meg.”


4.§


A R. 5.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


           "(3)A temetőt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.)              Korm. rendelet 10.§ (1) és (2) bekezdése szerint kell felosztani. A díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell                jelölni. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell vezetni."


5.§


A R. 6.§ (2) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint módosul:


“a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek: egy, kettő illetve négy koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) sírbolt helyek,

ac) gyermeksírhelyek.”


6.§


A R. 7.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A kolumbáriumban az urnák tárolása 40 x 40 x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal rendelkező urnafülkében történhet.”


7.§


A R. 7.§ (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(6)      Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 70 cm.”


8.§


A R. 7.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:



„(7)      Egy felnőtt sírhelyre (egyes sírhely) még egy nagy koporsó, továbbá négy urna temethető.”


9.§


A R. 7.§ (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(8)      Kettes sírhelyre még két nagy koporsó, további nyolc urna temethető.”


10.§


A R.7.§ (9) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(9)      Négyes sírhelyre, még négy nagy koporsó továbbá 16 urna temethető.”


11.§


A R. 7.§-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:


„(10) Urnafülkébe kettő urna, míg urnasírhelybe négy urna, urnasírboltba mindösszesen hat urna helyezhető el. Az elhelyezett urnák nem ikresíthetőek.”


12.§


A R. 9.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(1)      Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett rendelkező, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.”


13.§


A R. 10.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) A Közös Hivatal a szociális temetés igényléséről szóló nyilatkozat kézhezvételét követően a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatokat, az elhunytra és az eltemettetőre vonatkozó valamennyi iratot és adatot soron kívül megküldi a temető gondnoknak azzal, hogy az eltemettetővel a kapcsolatot haladéktalanul vegye fel és a szociális temetés lebonyolítását - az (5) bekezdés szerint - a továbbiakban biztosítsa.”


14.§


A R. 10.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(5) A szociális temetés lebonyolításával, az eltemettető személyes közreműködésének biztosításával kapcsolatos valamennyi, további feladatot a temető gondnok látja el.”


15.§


A R. 10.§ (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(6)      Abban az esetben, ha az eltemettető a szociális temetést igénylő nyilatkozatával együtt a személyes közreműködésre vonatkozó nyilatkozatát a Közös Hivatal nem küldi meg, vagy az erre vonatkozó nyilatkozatában foglaltakat megváltoztatja, a személyes közreműködést tartalmazó pótlólagos, vagy megváltozott nyilatkozatot az eltemettető - legkésőbb a személyes közreműködés megkezdése előtti napon – a temető gondnok részére köteles átadni. Ennek hiányában a temető gondnoka a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.”


16.§


A R. 10.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(7)      Az eltemettetőnek a Közös Hivatalhoz, vagy  az üzemeltetőhöz a szociális temetés  igénylését  követően  azon  bejelentése,  nyilatkozata,  tájékoztatása  esetén, hogy a (3) bekezdésben meghatározott személyes közreműködést biztosítani  nem tudja, a temető gondnok és a Közös Hivatal a temetőkről és a temetkezésről  szóló törvényben  foglaltak  szerint jár el.”


17.§


A R. 10.§ (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(8)      A temető gondnoka az alábbiakról köteles gondoskodni:


a)  a szociális temetés lebonyolításában résztvevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi,  közegészségügyi,  járványügyi szabályokat;

b) a temetésben közreműködők temetőben végzett tevékenységének ellenőrzéséről.”


18.§


A R. 11.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(2)      A sírhelyek, urnasírhelyek, urnafülkék használata a betemetés, illetve rátemetéstől számítva 25 évre szól. (Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely estén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, azzal, hogy az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.)”


19.§


A R. 11.§ (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(5)      A  temetkezési hely feletti rendelkezési jogot


  1. sírhely esetében                 10 évre,
  2. sírbolt esetén                     30 évre,
  3. urnafülke, urnasír esetén    5 évre,
  4. urnasírbolt esetén              10 évre


lehet ismételten megváltani, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.”


20. §


A R. 11.§ (6) bekezdése hatályát veszíti.


21.§


A R. 12.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(3)        Koporsós sírhely esetén az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.”


22.§


A R. 12.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(5) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.”


23.§


A R. 12.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7)        A megváltott, de igénybe nem vett, vagy lejárat előtt kiürített temetési hely felett rendelkezni jogosult részére a használati díj időarányos részét - a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével - vissza kell téríteni.”


24.§


A R. 12.§ (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(8) A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemetők gondnokánál tett nyilatkozattal lehet lemondani.”


25.§


A R. 17.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(1) A temetőbe építőanyagot beszállítani, építési és bontási tevékenységet végezni az érintett 48 órával a tevékenység megkezdése előtt köteles a köztemető tulajdonosa felé bejelenteni a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon.”


26.§


A R. 17.§ (2) bekezdése hatályát veszíti.


27.§


A R. 17.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(6) A temető tulajdonosa és a temetők gondnoka jogosult a 16. § (1) bekezdés alapján kiállított engedélyt a temetőben elkérni. Aki az engedély megmutatást megtagadja, úgy kell tekinteni, hogy engedélye nincs, és a temetőt haladéktalanul el kell hagynia.”


28.§


A R. 17.§ (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„ (7) A temetőben elhelyezett sírok síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem a köztemetők gondnokát nem terheli.”


29.§


A R. 18.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A temetkezési szolgáltatás teljes körűen temetkezési szolgáltató igénybevételével, vagy önállóan is végezhető.” 


30.§


A R. 18.§ (1) és (3) bekezdése hatályát veszíti.


31.§


A R. 18.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(4) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók e rendelet hatálya alá tartozó köztemetőben történő temetkezési szolgáltatás esetén az 2. mellékletben szereplő temetői létesítmények illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért díjat kötelesek fizetni számla ellenében a Nagyvázsony község Önkormányzat számlájára, melyről az Önkormányzat számlát állít ki. Egyidejűleg a szolgáltató a jegyzőnek köteles bemutatni a temetkezési szolgáltatás nyújtására jogosító igazolványait eredetben.”


32.§


A R. 18.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


(6) A köztemetők mindenkori temető gondnokának feladatai:


a) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

b) folyamatosan figyeli a ravatalozó, boncoló helyiség-csoport és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) műszaki állapotát és jelzi az esetleges meghibásodásokat,

c) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

d) a temetésekről adatot szolgáltat a temetők kezelőjének,

h) kijelöli a temetési helyeket;

l) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

m) összehangolja a temetéseket;”


33.§


A R. 18.§ (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„(8) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj, a vállalkozások és temetkezési  szolgáltatók  által  fizetendő behajtás  díj  és  az  önkormányzat  által  biztosított   szolgáltatások  igénybe  vételéért a temetkezési    szolgáltatók    által   fizetendő   díjakat  a   rendelet        2.  mellékletében foglaltak alapján  kell megállapítani.”


34.§


A R. 18.§ (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(9)        A rendelet 1. mellékletében és 2. mellékletében meghatározott díjak beszedése a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatalban - a Hivatal munkaidejében - számla kiállításával történik.”


35.§


A R. 20.§ (1) bekezdésének k) pontja helyébe az alábbi rendelkezés kerül:


„k) bejelentés nélkül végez munkát, kivéve a sírgondozást.”


36.§


A R. 21.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(2) A rendelet 10.§-a 2019. január 1. napján lép hatályba.”


37.§

A R. 1., 2. és 3. melléklete az alábbiak szerint módosul:


1. melléklet a 10/2016. (V.10.) önkormányzati rendelethez                                                                               

1.

Egyes sírhely

5.000,-Ft

2.

Kettes sírhely

10.000,-Ft

3.

Hármas sírhely

15.000,-Ft

4.

Négyes sírhely

20.000,-Ft

5.

Urna sírhely

5.000.- Ft

6.

Urnafülke

60.000.- Ft

7.

Sírbolthely

60.000.- Ft

A temetési helyekért fizetendő megváltási díjak: 


A díjtételek a törvényes mértékű ÁFÁ-t tartalmazzák.


2. melléklet a 10/2016. (V.10.) önkormányzati rendelethez


A rendelet 18.§ (8) bekezdése szerint a temetőben vállalkozásszerűen  munkát  végzők  által  fizetendő  temető-fenntartási hozzájárulási díj, behajtási díj, és  az önkormányzat  üzemeltető  által  biztosított  szolgáltatások  igénybevételéért  a temetkezési  szolgáltatók  által  fizetendő díjak:


1.

A temetőben - temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díja minden megkezdett nap után


2.000.- Ft/nap

2.

Behajtás napi díja vállalkozás és temetkezési szolgáltató részére

200.- Ft/nap

3.

Ravatalozó épületének és a ravatalozó előtti fedett terület használati díja (alkalmanként)

2.000.- Ft

4.

Nem Nagyvázsonyban temetés esetén (tranzit) hűtés díja

Minden további megkezdett nap

2.000.- Ft/nap


300.- Ft/nap


A díjak az Áfát-t tartalmazzák!


3. melléklet a 10/2016. (V.10.) önkormányzati rendelethez


Sorszám: 20 .... ../........ .


Nagyvázsony község Önkormányzata 8291 Nagyvázsony, Kinizsi Pál u. 96.

Tel/fax: 88/264-011, 88-515-212

e-mail: info@nagyvazsony.hu


REGISZTRÁCIÓS  ADATLAP


Nagyvázsony község Önkormányzat 2016. június 1.-én hatályba lépett a temetőkről és a temetkezés rendjéről  szóló  /2016. (…..) önkormányzati  rendelet  alapján a nagyvázsonyi köztemetők  területén


  • kegyeleti szolgáltatást


  • sírhellyel kapcsolatos egyéb vállalkozási (kripta építés, síremlék készítés, síremlék felújítás, betűvésés,  stb.) tevékenységet  szeretnék végezni


(megfelelő  rész aláhúzandó).


A regisztrációs adatlapot kiállítástól számított egy év elteltével meg kell újítani. Vállalkozás/vállalkozó: . . . ... ... . .. . ... . . ... . . . . ... . . . .. . . . . .. . . . . .. . . . . .. ... ........ . . . .... .... . . .. . ..... .

Felelős vezető neve . ........ .... . ..... . . . ........ . . . .... . ..... . . .... .... .. . . .... ..... .......................... .


Cím:........ . ...... . . . .... ..... . . . . ........ . . . . . .... . . . .. . . . . . . . .. . . . ... ..... ........ . . . ... . .... ... . .. . ... . ...


Telephely: ...............................................................................................................   . . . . . . . ..... . . ..


Cégjegyzék szám, Vállalkozói engedély száma:..................................... . ...... ..... ..... ..


1 Szakképzetséget  igazoló okmány(ok) csatolva:                                         igen    nem (megfelelő  rész aláhúzandó)


2Vonatkozó  tevékenységre  kötött biztosítási  kötvény másolata csatolva:         igen     nem

 (megfelelő  rész aláhúzandó)


Adószám: .. . ... . . . . . . ... ....... . . .... . . .... . ...... ..... . ..... . ..... ....... ....... . . . ... ... .. . ...; .... . . .. . . .


Elérhetőség: .................... . . . . . . ......................... ... ... . ..... ..... ........ . . . ..... .. .. . .... ...

(telefon, mobil, fax, e-mail)



A munkával érintett temetkezési hely pontos megjelölése (sorszáma): ………………………….


Megbízó neve, címe: …………………………………………………………………………...


Alulírott kötelezettséget vállalok arra, hogy amennyiben  fenti adatokban  változás  következik be, a változásokat  az önkormányzatnak  8 napon belül bejelentem.



Nagyvázsony, 201 . ...... év .. . .... ... . . ..... .. ...... ....hó . . . .....nap






Vállalkozás/vállalkozó/Tulajdonos



1 2 Ezek hiányában a köztemető területén munka nem végezhető.


38.§


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 dr. Weller - Jakus Tamás         
jegyző

Fábry Szabolcs János  

polgármester



Kihirdetve: Nagyvázsony községben 2016. július 6. napján.


                                                                                   Dr. Weller - Jakus Tamás

                                                                                                jegyző