Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2016. 01. 27- 2017. 01. 17

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2016.01.27.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott hatáskörében, a lakások és helységek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. §-ában, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (3) bekezdésében, 58. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és a nem lakás céljára szolgáló helységek bérletéről és elidegenítéséről, valamint az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatások díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helységek bérletére és elidegenítésére terjed ki.

2. A lakásbérlet általános szabályai

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakást bérbe adni:

a) szociális helyzet alapján,

b) szolgálati célból,

c) vagyonnal való gazdálkodás céljából, üzleti alapon lehet.

(2) A lakások bérbeadásának és a kérelmek elbírálása a polgármester hatásköre. A bérlő kijelöléséről a polgármester határozatot hoz. A polgármester tájékoztatni köteles a Képviselő-testületet a lakások bérbeadásával kapcsolatos döntéseiről.

(3) Lakást nem lakás céljára önkormányzati érdekből a polgármester egyedi döntése alapján lehet bérbe adni. A bérleti díjat ebben az esetben a helyiség értéke és az önköltségszámítás figyelembevételével kell meghatározni. A bérleti díj meghatározásakor figyelembe kell venni továbbá a leendő bérlő által végzett tevékenységet, és annak a településre gyakorolt hatását. A polgármester tájékoztatni köteles a Képviselő-testületet a lakások bérbeadásával kapcsolatos döntéseiről.

3. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése hozza létre határozott időre, vagy feltétel bekövetkezéséig.

(2) A határozott idő leteltét vagy a meghatározott feltétel bekövetkezését követően azonnal, de legkésőbb 15 napon belül a bérlő köteles a lakást üresen, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

(3) A lakásbérleti jogviszony fennállása idején a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

(4) A bérlő a lakásba a szerződéskötést követően további személyeket (élettárs, testvér, más hozzátartozó) csak a bérbeadó előzetes hozzájárulásával fogadhat be, továbbá a bérelt lakást albérletbe nem adhatja.

(5) A bérlő kérelmére bérlőtársi szerződés köthető, amennyiben a leendő bérlőtárs és a bérlő írásban nyilatkozik, hogy közöttük az élettársi viszony legalább 1 éve fennáll.

(5) Amennyiben a lakásbérleti jogviszonyt a felek közös megegyezéssel szüntetik meg, a bérlő másik lakásra vagy pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.

4. § (1) A bérbeadó a lakást tisztán és rendeltetésszerű állapotban adja át a bérlőnek.

(2) A bérbeadó és a bérlő az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően is megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő hozza rendeltetésszerű állapotba, továbbá az esetleges hiányzó lakásberendezéseket is a bérlő szerzi be. Az így elvégzett munkák, vagy beszerzett berendezések számlával igazolt költségeit a bérlő lakbérbeszámítás útján érvényesítheti.

(3) A bérlő a lakást csak a bérbeadó hozzájárulásával alakíthatja át, korszerűsítheti. Az átalakítás, korszerűsítés költségeit a bérbeadó és a bérlő megállapodása szerinti fél fizeti. Amennyiben a lakás átalakítását, korszerűsítését a bérbeadó fizeti, az a bérleti díjba beszámítható.

(4) A bérbeadó és bérlő egyéb jogait és kötelezettségeit a bérleti szerződés tartalmazza

3. A lakás bérbeadása szociális helyzet alapján

5. § (1) Szociális helyzet alapján lakásbérleti jogviszony e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre legfeljebb 1 évre, de legfeljebb a jogosultsági feltételek fennállásáig hozható létre.

(2) Szociális helyzet alapján lakásbérleti jogviszony azzal a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) hatálya alá tartozó nagykorú személlyel létesíthető, akinél az együtt költözőknél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló tekintetében a 200%-át.

(3) Szociális helyzet alapján nem hozható létre lakásbérleti jogviszony azzal a személlyel,

a) akinek tulajdonában vagy az együttköltöző személyek tulajdonában, haszonélvezetében ingatlan (lakás, hétvégi ház, földtulajdon) van,

b) aki beköltözhető ingatlanát a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül értékesítette,

c) akinek és az együttköltözők Szt. szerinti vagyonának értéke meghaladja a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj huszonötszörösét.

d) akinek Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatával szemben adó- vagy adók módjára behajtandó köztartozása áll fenn.

(4) A havi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónap munkáltató által igazolt jövedelme, vagy az állami adóhatóság által igazolt előző évi jövedelem 1/12-ed része. Jövedelemcsökkentő tényező a kérelmező, vagy házastársa, élettársa által fizetett tartásdíj összege.

(5) A bérbeadó a jogosultsági feltételek fennállását bármikor ellenőrizheti. Amennyiben a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, akkor a lakást 15 napon belül rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át kell adnia a bérlőnek.

(6) Szociális helyzet alapján csak a rendelet 2. mellékletében meghatározott ingatlan adható bérbe.

4. A lakás bérbeadása szolgálati célból

6. § (1) Szolgálati célból lakás kérelem alapján annak adható bérbe, aki Taktaharkány közigazgatási területén közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban, hivatásos szolgálati viszonyban, vagy kivételesen közfoglalkoztatási jogviszonyban közfeladatot lát el.

(2) Szolgálati célból lakás legfeljebb 3 évre, de legfeljebb az (1) bekezdésben meghatározott jogviszony fennállásáig adható bérbe.

(3) A kérelemhez csatolni kell a munkáltató írásbeli ajánlását.

(4) A kérelem elbírálásánál előnyt jelent, ha a munkavállaló:

a) olyan lakáskörülmények között él, ami munkavégzését jelentősen megnehezíti,

b) hosszabb ideje áll az (1) bekezdésben meghatározott jogviszonyban,

c) Taktaharkányban való letelepedése a település hosszú távú érdekét szolgálja,

d) vállalja a lakás saját költségén való felújítását, melynek részleteit a bérleti szerződés tartalmazza.

(5) A szolgálati célból ugyanarra az ingatlanra érkezett kérelmeket előnyben kell részesíteni az üzleti célú kérelmekhez képest.

5. A lakás bérbeadása üzleti alapon

7. § (1) Az Önkormányzat a vagyonával való gazdálkodása céljából e rendelet 3. mellékletében szereplő bérleti díj ellenében adhatja bérbe a tulajdonában álló lakásokat.

(2) A bérleti szerződés legfeljebb 3 évre, vagy feltétel bekövetkezéséig köthető.

6. A lakbér mértéke, a közüzemi díjak

8. § (1) A bérbeadás jellegétől függő lakbér mértékét a 3. melléklet határozza meg.

(2) A közüzemi díjakat, különszolgáltatások díját a lakbér nem tartalmazza, azokat a bérlő köteles fizetni.

7. A helyiségbérlet szabályai

9. § (1) Nem lakás céljára szolgáló helyiség (továbbiakban: helyiség) kérelemre a polgármester egyedi döntése alapján legfeljebb 3 évre adható bérbe.

(2) A helyiséget bérbe lehet adni meghatározott időszakra. A legrövidebb bérelhető időtartam naponta legalább 3 óra. A bérleti díjat a 4. melléklet tartalmazza.

2. A helyiség lakás céljára nem adható bérbe.

3. Helyiségre bérlőtársi jogviszony nem létesíthető.

8. Lakások és helyiségek elidegenítésére vonatkozó szabályok

10. § (1) Lakást vagy helyiséget a Képviselő-testület határozata alapján nyilvános pályázati eljárásban lehet elidegeníteni, kivéve, ha a lakás vagy helyiség megvásárlására a bérlő tesz ajánlatot.

(2) A lakás értékének meghatározásához független értékbecslő is igénybe vehető, a végleges forgalmi érték meghatározása a Képviselő-testület hatásköre.

(3) A nyilvános versenyeztetési eljárás pályázati felhívását a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, és az Önkormányzat honlapján meg kell hirdetni, beadási határnap megjelölésével.

(4) A pályázatok beadására nyitva álló határidő legalább 15 nap.

(5) A zárt borítékban benyújtott pályázatokat a Pénzügyi Bizottság bontja fel és értékeli, majd előterjesztést, javaslatot tesz a Képviselő-testület számára.

9. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

Taktaharkány 2016. január 25.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző

1. melléklet a 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

Kérelem önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérletére
Kérelmező neve: ………………………………………………………………………….
Születési neve: ……………………………………………………………………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………….
Születési hely: …………………………………………………………………………….
Családi állapota:…………………………………………………………………………...
Állandó lakóhelye: ………………………………………………………………………..
A lakásba vele együttköltöző személyek neve: …………………………………………...
Munkahelye neve, címe: ………………………………………………………………….
Foglalkozása, beosztása: ………………………………………………………………….
Munkaviszony kezdete: …………………………………………………………………..
Bérlet jogcíme: szociális célú szolgálati üzleti alapú
Kelt:
………………………………….
kérelmező
Csatolandó mellékletek:
- személyi igazolvány, lakcímkártya másolat,
- szociális helyzet alapján való bérlet esetén: jövedelemigazolás, vagyonnyilatkozat
- jelenlegi lakáskörülmények leírása röviden,
- szolgálati célú lakásbérlet esetén: kinevezése, alkalmazásra vonatkozó okirat másolat, munkáltató javaslata, véleménye,
- üzleti alap esetében cégkivonat, vagy nyilvántartásba vételi igazolás.

2. melléklet a 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati tulajdonú ingatlanok

Lakás adatai

bérleti forma

Gépállomás u. 1/A.

szolgálati

Gépállomás u. 2.

szolgálati

Magtár u. 1/A.

szolgálati

Rákóczi u. 31.

szociális

Béke u. 9. (egész lakás)

üzleti

Béke u. 9.

üzleti

Kazinczy u. 34.

üzleti

Rákóczi u. 36.

üzleti

3. melléklet a 2/2016. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati bérlakások bérleti díjai
Szociális célú ingatlanok

Lakás adatai:

Bérleti díj mértéke (bruttó Ft/hó)

Rákóczi u. 31.

10000

Szolgálati célú ingatlanok

Lakás adatai:

Bérleti díj mértéke (bruttó Ft/hó)

Gépállomás u. 1/A

25000

Gépállomás u. 2.

20000

Magtár u. 1/A

20000

Üzleti célú ingatlanok

Lakás adatai:

Bérleti díj mértéke (Bruttó)

Béke u. 9. (az egész lakás)

35000 Ft/hó

Béke u. 9.

1700 Ft/fő/éj + IFA

Kazinczy u. 34.

35000 Ft/hó

Rákóczi u. 36.

35000 Ft/hó

A bérleti díjak a közüzemi díjakat nem tartalmazzák, azokat a bérleti díjon felül kell megfizetni.