Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (II.11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 12- 2023. 01. 31

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (II.11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei 2016. évi költségvetéséről

2016.02.12.

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: Önkormányzat Képviselő-testülete), annak szerveire, és az önkormányzat irányítása alatt működő költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés címrendje

2. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetés címrendjét az alábbiak szerint állapítja meg:

1. Csörög Község Önkormányzata
2. Csörögi Polgármesteri Hivatal
költségvetési szerv
3. Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde
költségvetési szerv

3.Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A Csörög Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi költségvetési bevételek előirányzatait 172.934 ezer forintban, tárgyévi költségvetési kiadások előirányzatait 178.134 ezer forintban határozza meg. A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként a 2016. évi költségvetési hiány összege 5.200 ezer forint.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdésben megállapított költségvetési hiány finanszírozását 5.200 ezer Ft maradvány felhasználásával biztosítja.

(3) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének bevételi főösszege belső finanszírozási műveletekkel együtt 178.134 ezer forint, mely a kiadási főösszeggel egyező.

4. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi működési költségvetésén belül a

személyi juttatásokat 91.414 ezer forintban,
munkaadókat terhelő járulékokat és szociális hozzájárulási adót 25.485 ezer forintban,
dologi kiadásokat 48.129 ezer forintban,
ellátottak pénzbeli juttatásai kiadásokat 10.106 ezer forintban,
egyéb működési célú kiadásokat 3.000 ezer forintban
állapítja meg.
(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi felhalmozási költségvetésén belül a
beruházások előirányzatát 0 ezer forintban,
felújítások előirányzatát 1.400 ezer forintban,
egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzatát 0 ezer forintban
állapítja meg.
(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a 3. § (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 1. melléklet szerint határozza meg.
(4) Az Önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak 2016. évi támogatása előirányzatának jogcímenkénti bemutatását a 2. melléklet tartalmazza.
(5) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat költségvetési tartalékának előirányzatait a rendelet 3. melléklet szerint határozza meg
(6) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2016. évi felújítási és beruházási kiadásait célonként a rendelet 4. melléklet szerint határozza meg.
(7) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételi, kiadási összegét az 5. melléklet tartalmazza.
(8) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségéhez meghatározott saját források és adósságot keletkeztető ügyletek fizetési kötelezettségeit a 6. melléklet szerint határozza meg.
(9) Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 7. melléklet tartalmazza.
(10) A Polgármesteri Hivatal bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 8. melléklet tartalmazza.
(11) A Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 9. melléklet tartalmazza.

4. Az önkormányzat és a költségvetési szervek létszáma

5. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az irányítása alá tartozó egyes költségvetési szervek létszámát a 10. melléklet szerint engedélyezi.

(2) Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkezett változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.

5. Tájékoztató mellékletek

Költségvetési mérleg

6. § A 3. §. (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve együttesen egyensúlyban, tájékoztató jelleggel a 11. melléklet tartalmazza.

Előirányzat-felhasználási terv

7. § A 2016. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet az Önkormányzat és intézményei tekintetében a 12. melléklet tartalmazza.

Többéves kihatással járó döntések előirányzatai

8. § Többéves kihatással járó döntések számszerűsített előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve a 13 melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

9. § Az Önkormányzat közvetett támogatásait a 14. melléklet tartalmazza.

2017-2019. évekre tervezett költségvetési keretszámok

10. § Az Önkormányzat 2017.-2019. évekre tervezett összevont költségvetésének keretszámait főbb csoportokban a 15. melléklet mutatja be.

Céljelleggel juttatott támogatások

11. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete által céljelleggel juttatott támogatásokat a 16. melléklet tartalmazza.

6. Az önkormányzati költségvetési szervek működésének, gazdálkodásának általános szabályai

12. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmények) elemi költségvetéseiket az e rendeletben meghatározott költségvetési előirányzatoknak megfelelően – a költségvetési rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül - elkészítik.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza az intézményt a saját költségvetésében előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítésére. A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát jelenti. A kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(3) Az intézménynél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után az önkormányzati támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok a tervezett bevételek időarányos teljesülése alapján teljesíthetők.

(4) Az intézmény kiadásait az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben a készpénz kímélő fizetési módok előnyben részesítésének követelményét szem előtt tartva:

a) készlet-és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, kiküldetési, valamint egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások a pénzkezelési szabályzatban meghatározottak szerint;

b) az ellátottak pénzbeli juttatásainak készpénzben kifizetendő összege.

7. Az intézmény önkormányzati támogatásainak folyósítása

13. § Az Önkormányzat az intézménye részére jóváhagyott, működési kiadások fedezetére szolgáló támogatást a tényleges kiadások felmerülésekor és annak fedezete mértékéig folyósítja.

8. Előirányzatok módosítása és átcsoportosítása az önkormányzati intézményeknél

14. § (1) Az Önkormányzat intézményei bevételi és kiadási előirányzataikat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (3) bekezdésben foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzataikat egymás között átcsoportosíthatják.

(2) Az (1) bekezdésben meghozott intézkedésekről az intézmény a Polgármesteri Hivatalt a tárgyhónapot követő hónap 5-éig írásban tájékoztatja.

9. Előirányzat átcsoportosítás a polgármester hatáskörében

15. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az Önkormányzat címeinek kiemelt feladatai előirányzatai között, esetenként legfeljebb 200 ezer Ft összegben átcsoportosítást hajtson végre.

(2) A polgármester az átruházott átcsoportosítási jogkörében meghozott intézkedéseiről a Képviselő-testületet a következő ülésén írásban tájékoztatja.

10. Az általános és céltartalékkal kapcsolatos szabályok

16. § (1) A költségvetésben elkülönített általános tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Az Önkormányzat év közben képződött, nem tervezett, felhasználási célhoz nem kötött többletbevételével az általános tartalékot kell növelni.

17. § (1) A céltartalék felhasználására év közben a feladatok függvényében kerülhet sor. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a céltartalékok közötti átcsoportosításra.

(2) A céltartalék felhasználásáról a polgármesternek a Képviselő-testületet a soron következő ülésén írásban, tételesen tájékoztatnia kell.

11. Évközi beszámoló a költségvetés végrehajtásáról

18. § A polgármester a költségvetés végrehajtásának

a) 2016. június 30-ai állapot szerinti helyzetéről szeptember 30-ig,

b) a szeptember 30-ai állapot szerinti helyzetéről november 30-áig beszámol a Képviselő-testületnek.

12. Egyéb rendelkezések

19. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzatok fejlesztési, és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, ha a pályázat önrésze nem haladja meg a 200 ezer forintot, és az önrész fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított.

(2) Az (1) bekezdés szerinti döntéseiről, intézkedéseiről a polgármester a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

13. Záró rendelkezés

20. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének végrehajtása során kell alkalmazni.

Hegedűsné Kripák Ildikó Chrobák Zoltánné dr.
polgármester jegyző