Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016.(XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016.(XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata illetékességi területére.

2. § Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a Htv. felhatalmazása alapján a következő helyi adókat vezeti be illetékességi területén határozatlan időre:

a) vagyoni típusú adóként építményadót,

b) kommunális jellegű adóként idegenforgalmi adót,

c) iparűzési adót.

Az építményadó

Az adókötelezettség

3. § Adóköteles a Htv 11. §-ában meghatározott építmény (továbbiakban: építmény).

Az adó alapja

4. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke

5. § Az adó évi mértéke a 4. §-ban foglalt alapterület után

a) lakóépület, egyéb nem lakás céljára szolgáló épület, építmény után: 400,- Ft/m2,

b) kereskedelmi egység és szállásépület esetén: 600,-Ft/m2.

6. § (1) Valamennyi lakás esetében a tulajdonos és a Polgári Törvénykönyv 8:1 § (1) 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozók, valamint az élettárs után személyenként 40 m2 mentesség jár a hasznos alapterületből maximum a lakás, lakóház hasznos alapterületének 80 %-áig, ha azt saját maga vagy egyenes ági rokona életvitelszerű lakhatás céljára használja. Nem terjed ki a mentesség, ha a vállalkozó a lakóházát üzleti célra használja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti mentesség alkalmazása során az a lakás szolgál az életvitelszerű lakhatás céljára:

a) ahonnan az adóalany, illetve a lakást nem adóalanyként használó természetes személy az életét szervezi, rendszeresen munkába vagy oktatási intézménybe indul, oda tér haza,

b) ahol az életviteléhez szükségek tevékenységeket leginkább folytatja,

c) amely családi élete helyszínéül szolgál,

d) amelyre vonatkozóan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe,

e) amely elsődleges címként jelentik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

Az életvitelszerű lakhatás céljára történő használat igazolására az érintettek írásbeli nyilatkozata szükséges.

(3) A lakás, lakóház rendszeres, életvitelszerű lakhatás céljára történő használatának vitatása esetén az életvitelszerű lakhatás céljára történő használat közüzemi számlákkal (vízdíj, elektromos áram stb.) alátámasztandó.

Idegenforgalmi adó

Adókötelezettség, az adó alanya

7. § Adókötelezettség terheli a Htv. 30. § (1) bekezdés a) pontja szerinti magánszemélyt.

Az adó alapja

8. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

9. §1 Az adó mértéke 600 Ft/fő/vendégéjszaka.

Szálláshely-szolgáltatási tevékenység

10. § (1) Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet csak engedély birtokában, érvényesített vendégkönyv vezetésével lehet gyakorolni. Érvényesítést minden évben az adóköteles tevékenység megkezdése előtt a közös önkormányzati hivataltól kérni kell.

(2) A beszedett idegenforgalmi adó nyilvántartásának, az adóbevallásnak és a tárgyévet követő év január hó 31. napjáig teljesítendő adatszolgáltatásnak az alapja a vendégkönyv.

(3) Az adó beszedésére kötelezett a beszedett adót az önkormányzatnál benyújtott adóbevallása keretében vallja be.

(4) Amennyiben a szállásadó vendégkönyv-érvényesítési, adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) sz. Korm. rendelet 14. §-ában foglalt jogkövetkezmények kerülnek alkalmazásra.

(5) A vendégkönyvben fel kell tüntetni a vendég nevét, születési idejét, lakhelyét, állampolgárságát, az érkezés és a távozás idejét. Az adatokat közvetlenül a szálláshelyet igénybevevő érkezése után kell bejegyezni, kivéve a távozás időpontját.

(6) A vendégkönyvet az adóbeszedésre kötelezett köteles az értékesített vagy az ingyenesen átengedett szálláshelyen tartani, az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni. Amennyiben a kötelezett állandó jelleggel nem tartózkodik a szálláshelyen, úgy megbízottról gondoskodni kell. A megbízott nevét az értékesítést megelőzően a helyi adóhatóságnál be kell jelenteni.

(7) Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat jegyzője igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzés megállapított időszakában 09 – 21 óráig a lakásnak azon részébe beengedni, amelyben az adókötelezettség a lakással, mint vagyontárggyal kapcsolatos, illetőleg az adózó jövedelme a lakás hasznosításából származik.

Helyi iparűzési adó

Adókötelezettség, az adó alanya

11. § Adóköteles a Htv 35-36. § -ban meghatározott vállalkozási tevékenység.

Az adó alapja

12. § (1) Az adó alapja a Ht. 39-39/A §-ban meghatározott árbevétel.

(2) Állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapján egyszerűsített meghatározása a Htv. 39/B §-ban foglaltak szerint történhet.

Az adó mértéke

13. § (1) Állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke a Htv. szerinti adóalap 2%-a.

(2)

Átmeneti rendelkezések

13/A. § 2020. évben az adó megfizetésének határideje április 30., és szeptember 15.

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen Rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Jelen Rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba. A Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete, illetve az azt módosító 11/2013. (VI. 06.) önkormányzati rendelete, Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az építményadóról szóló 12/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete, és az azt módosító 11/2013. (VI. 06.), 12/2013. (VII. 12.) önkormányzati rendeletek, valamint Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 14/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete, és az azt módosító 28/2012. (XII.1.) és 11/2013. (VI. 06.) önkormányzati rendeletek.

(3) A Rendelet 13/A. §-a 2021. január 01. napján hatályát veszti.

1

A 9. § a Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 9. § a Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.