Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 21/2016. (IX.20.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről szóló 17/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 21- 2016. 09. 20

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről szóló 17/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 1/A. §-sal egészül ki:


„1/A. § E rendelet vonatkozásában

1. pályakezdő szakorvos: az a szakorvos, aki az önkormányzati hozzájárulás/eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti igényét az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgája megszerzését követő 1 naptári éven belül nyújtja be az önkormányzat részére;


2. rezidens: a szakorvos képzésben az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgáját megszerző, a szakképesítés megszerzését követő foglalkoztatására irányuló előszerződéssel, illetve szerződéssel rendelkező szakorvos jelölt.”

2. § A Rendelet a következő 4/A. alcímmel egészül ki:


4/A. Eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti pályázat


13/A. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete pályázati úton elnyerhető támogatást nyújt a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység végzéséhez szükséges, a jogszabályban előírt szakmai minimum feltételeken túlmenő, de kizárólag az egészségügyi alapellátási tevékenységhez köthető eszköz, műszer és készülék - kivéve: információs technológiai fejlesztés: hardver, szoftver – fejlesztésre.


13/B. § A támogatás formáját tekintve egy összegű, vissza nem térítendő, utólagos elszámolási kötelezettségű, maximum bruttó 300.000,- Ft/körzet összegű, mely a legfeljebb 1500 fő lakosságszámú felnőtt háziorvosi és a legfeljebb 1000 fő alatti házi gyermekorvosi körzeteket érintően vehető igénybe.


13/C. § A pályázat formai követelményei:

a) A pályázati támogatás iránti – e rendelet 2. melléklete szerinti - kérelem Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

b) A kérelemben fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

ba) a praxisjogosult személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai, 

bb) a fejlesztéssel érintett körzet meghatározása,

bc) a fejlesztés szakmai és műszaki tartalma, a beszerzést/fejlesztést leíró részletes írásbeli szakmai indoklás,

bd) a fejlesztés tervezett időpontja,

be) a fejlesztés költségvetése, és

bf) az igényelt önkormányzati támogatás összege.


13/D. § (1) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata a kérelmező érvényes működési engedélyéről,

b) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

c) a Magyar Orvosi Kamarában fennálló érvényes tagság igazolása,

d) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

(2) Nem szükséges mellékelni a kérelemhez az (1) bekezdés szerinti dokumentumot, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző 1 naptári éven belül már benyújtotta Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalához.


13/E. § A pályázati támogatásról a területért felelős alpolgármester, a polgármester által felkért, az egészségügyi alapellátásban szakmai tapasztalattal rendelkező személy és a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodájának vezetője által alkotott bíráló bizottság előzetes véleménye és javaslata alapján a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt.


13/F. § A pályázati támogatás megadása esetén az önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.


13/G. § A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell a 11. § (2) bekezdésében foglaltakat.


13/H. § Az eszköz és műszerfejlesztési támogatás esetén a kedvezményezett a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés megkötését követő 60 napon belül írásban köteles elszámolni.


13/I. § A 13/A. § szerinti támogatás kedvezményezettje köteles a 13. §-ban foglalt kötelezettségeknek eleget tenni.

3.§ A Rendelet 2. mellékletként kiegészül jelen rendelet 1. mellékletével.

4. §  E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.