Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016 . (IX.30.) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 15- 2016. 10. 15

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztály,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztály (Tűzvédelmi szakterület),

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály,

Közép–Tisza–Vidéki Vízügyi Igazgatóság,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Szolnoki Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály,

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály,

Hajdú – Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya Erdészeti Osztály,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály,

Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal,

Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal,

Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság Debreceni Hatósági Iroda,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Térségfejlesztési és Külügyi Iroda, Megyei Főépítész,

Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal,

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ,

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály,

Karcag Város Önkormányzat Jegyzője

véleményének kikérésével,

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 40. §-ában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály végső véleményének kikérésével,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. § A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 2. mellékletének Északi Iparnegyedre (G-jelű területegységre) vonatkozó szabályozása e rendelet 1. melléklete szerint módosul.


2. § A HÉSZ 3. mellékletének 10.2-jelű területegységére vonatkozó szabályozása e rendelet 2. melléklete szerint módosul.


3. § A HÉSZ 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(3) A HÉSZ

a) 1. melléklete az Sz-1m Külterület szabályozási terv M= 1:20 000 szabályozási tervlap;

b) 2. melléklete az Sz-2/m2 Belterület szabályozási terv M= 1: 4 000 szabályozási tervlap;

c) 3. melléklete az Sz-3/m3 Központ szabályozási terv M= 1: 2 000 szabályozási tervlap;

d) 4. melléklete az „Építési övezetek előírásai” 1-5 táblázat;

e) 5. melléklete az „Építési telek telekalakítási kötelezettség esetén elvárható legkisebb területe és méretei” táblázat;

f) 6. melléklete a „Legnagyobb beépíthetőség, telekmegosztás értelmezése, telekvég leválasztásával alakítható új építési telek lehetősége esetén” ábra;

g) 7. melléklete az „Előkertek szabályozása” A/3 méretű tervlap;

h) 8. melléklete az „Országos és térségi övezetek lehatárolása” A/3 méretű tervlap.”


4. § A HÉSZ 25. alcímének címében a „Gip-1 Ipari gazdasági építési övezet” szövegrész helyébe a „Gip-1, Gip-1x Ipari gazdasági építési övezet” szöveg lép.


5. § A HÉSZ 52. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„52. § (1) Az övezetben elhelyezhető:

a) Az övezet a jelentős területigényű, zöldterületbe-ágyazottan kialakítható intézmények: strand, kemping, gyógyfürdő, gyógyszálló- egyéb egészségügyi létesítmények (pl. mentőállomás), pihenő és sportterületek, fedett uszoda, és ezekhez tartozó, a tulajdonos vagy a működtető személyzet számára lakások elhelyezésére szolgál.

b) Az övezetben elhelyezhető továbbá turisztikai, kereskedelmi és szolgáltató építmény. A terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró (a zaj-, a fény-, és légszennyezést nem növelő) olyan helyi kézműipari- népművészeti- szőlészeti-borászati- és egyéb ital- és ételkészítéssel (különösképpen a hungarikumok körébe tartozó) összefüggő gazdasági tevékenység célját szolgáló, épület illetve rendeltetési egység is, amely a hagyományos tevékenységek bemutatásával, az elkészített termékek árusításával, fogyasztásának lehetőségével a turizmust és idegenforgalmat, a strand és gyógyfürdő látogatóit is szolgálja.

(2) A beépítés módja szabadon álló.

(3) A legnagyobb beépíthetőség mértéke, a telekterület 40%-a.

(4) A meglévő telekösszetétel tovább nem bontható. Telekösszevonás, telekhasználatot javító telek-kiegészítés engedélyezhető, de a csökkenéssel érintett telek területe nem maradhat kevesebb, mint 2000 m2.”


6. § A HÉSZ 53.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„53. § (1) A létesíthető legnagyobb építménymagasság 9,0 méter.

(2) A övezetben csak magas tetős épületek helyezhetők el.

(3) A Rákóczi utca 8-10 és az Illéssy utcán lévő ingatlanokon) előkert nélkül, utcavonalon állóan kell beépíteni, és építészeti megjelenésüknek igazodni kell a helyi védettség alatt álló Rákóczi út 3 sz. (egykori Bárány szanatórium) épületéhez. Az építhető épületek utcai homlokzatmagasságát 4,5 – 6,0 méter közötti értékben kell megállapítani.”


7. § A HÉSZ XII. fejezete a következő 62/A. alcímmel egészül ki:


„62/A. Beépítési kötelezettség jogintézménye


91/A. § (1) Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (1) pontja alapján, a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje érdekében, beépítési kötelezettség jogintézményét kell alkalmazni a 2. melléklet szerinti belterületi szabályozási terv beépítési kötelezettség jelöléssel lehatárolt részén lévő beépítetlen telkeken.

(2) Ha a tulajdonos a beépítési kötelezettségét a kötelezettség elrendelését követő 2 éven belül nem teljesíti, az önkormányzat az ingatlant kisajátíthatja.

(3) Amennyiben az ingatlan tulajdonos a beépítési kötelezettségét nem tudja teljesíteni, úgy kérésére az ingatlant ki kell sajátítani.”


8. § A HÉSZ 4. melléklet 2. táblázata e rendelet 3. melléklete szerint módosul.


9. § A HÉSZ 4. melléklet 3. táblázata e rendelet 4. melléklete szerint módosul.


10. § A HÉSZ 4. melléklet 4. táblázata e rendelet 5. melléklete szerint módosul.


11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) A rendelet szabályait a hatályba lépése előtt elindított, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, amennyiben az építtető számára az kedvezőbb.







Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2016.  szeptember 30.




Dr. Varga Zsolt


jegyző