Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 22/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 07. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                                                           

1.§


A települési támogatásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendkívüli települési támogatás - a (9) bekezdésben foglaltak kivételével - akkor ítélhető meg, ha a kérelmező, illetve családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.”



2.§


(1) Az R. 5. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(9) A települési lakásfenntartási támogatás utalása távfűtéses és gázfűtéses lakásban lakó kérelmezők esetén a távhő-szolgáltatói vagy gázszolgáltatói díjakat beszedni jogosult szervek számlájára a kérelmező díjának csökkentésére kerül átutalásra a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.”


(2) Az R. 5.§-a a következő (10)-(11) bekezdéssel egészül ki:


„(10) Egyéb fűtési módozatú lakásban lakó kérelmezők, valamint albérlők esetén a települési lakásfenntartási támogatás utalása postai úton, illetve a kérelmező folyószámlájára történik a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.

(11) Amennyiben a támogatással érintett önkormányzati lakás nem távfűtéses, nem gázfűtéses, a megállapított támogatás a lakásüzemeltető számlájára a kérelmező lakbérének vagy lakáshasználati díjának csökkentésére kerül átutalásra a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.”


3.§



Az R. 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„12.§ (1) A polgármester egyedi térítési díjtámogatást állapít meg annak a szolnoki lakóhellyel rendelkező gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225%-át.


(2) Az egyedi térítési díjtámogatás mértéke a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes, normatív kedvezménnyel csökkentett intézményi térítési díj

 a) 50%-a, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

 b) 25%-a, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225%-át.”



4.§


Az R. 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A tanév, nevelési év közben benyújtott igények elbírálása esetén az egyedi térítési díjtámogatást

  1. szeptember 30-ig történő benyújtás esetén szeptember 1. napjától,
  2. szeptember hónapot követő benyújtás esetén a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától

a tanítási, nevelési év végéig kell megállapítani.”




5.§


Ez a rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2016. június 30-ai ülésén.




 Szalay Ferenc s.k.

 Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

 polgármester

 jegyző



I n d o k o l á s

A települési támogatásról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A rendelettervezet két támogatási típus jogosultsági feltételeinek módosítására tesz javaslatot, valamint a települési lakásfenntartási támogatás szolgáltatóhoz történő folyósításának lehetőségét bővíti.

A rendkívüli települési támogatás jövedelemhatárát 37 050 forintról 42 750 forintra módosítja, mivel a jelenlegi jövedelemhatárt sok esetben meghaladja a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem, azonban olyan különös méltánylást érdemlő indokkal nyújtja be kérelmét, hogy a jövedelemvizsgálattól eltekintve, méltányosságból kerül megállapításra részükre egyszeri pénzbeli támogatás.

Az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés jogosultsági körének kibővítésének hatására az egyedi térítési díjtámogatás jogosultsági feltételeit a Közgyűlés a tavaly októberi ülésén módosította. Az eltelt idő tapasztalatai szükségessé teszik a támogatás jövedelemhatárának emelését, így a rendelet a jövedelemhatárt havi 57 000 forintról 64 125 forintra módosítja.

       A rendelet szerint a jogosultság első napja szeptemberi benyújtás esetén szeptember első napja, szeptembert követő benyújtás esetén a benyújtás hónapját követő hónap első napja.

       A települési lakásfenntartási támogatás esetében a jogszabály biztosítja a szolgáltatóhoz történő utalás lehetőségét. Azon önkormányzati tulajdonú bérlakások esetén, ahol sem gázszolgáltatás, sem távhőszolgáltatás nincs, a rendelet szerint a támogatást a lakásüzemeltetőhöz kell utalni.

Részletes indokolás

az 1. §-hoz

A rendkívüli települési támogatás jövedelemhatárát módosítja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-áról 150%-ára.

a 2. §-hoz

Azon önkormányzati tulajdonú önkormányzati bérlakások esetén, ahol sem gázszolgáltatás, sem távhőszolgáltatás nincs, a támogatást a lakásüzemeltető, SZOLLAK Kft-hez kell utalni, mely összeget a lakásüzemeltető a lakbérben vagy a lakáshasználati díjban írhatja jóvá a bérlő részére, ezzel is csökkentve az esetleges lakbértartozás mértékének növekedését.

a 3. §-hoz

Az egyedi térítési díjtámogatás jövedelemhatárát módosítja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-áról 225%-ára. A jövedelemhatárhoz igazodik a támogatás mértéke.

a 4. §-hoz

A támogatás kezdő napjáról rendelkezik attól függően, hogy a kérelmet mikor nyújtották be.

a 5. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.