Szarvas Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016.(X.21.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek életkezdési- és a fiatal felnőttek telekvásárlásához nyújtott támogatásáról

Hatályos: 2016. 10. 28- 2019. 02. 27

Szarvas Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. A rendelet célja


1.§ E rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a szarvasi újszülöttek részére nyújtható önkormányzati életkezdési támogatás megállapításának feltételeit, szabályait, és e támogatással hozzájáruljon az önálló életkezdés költségeihez, másrészt, hogy az önkormányzat elősegítse a fiatal felnőttek helyben történő letelepedését oly módon, hogy lakásszerzésükhöz, lakáshelyzetük megoldásához – a telekvásárláshoz nyújtott támogatás útján – közvetve anyagi támogatást nyújt.

2. Értelmező rendelkezések


2.§ E rendelet alkalmazásában

a) törvényes képviselő: a szülői felügyeletet közösen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, a gyám;

b) szülő: a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti és az örökbe fogadó szülő;

c) gyám: a gyámsága alatt álló gyermek gondozója, nevelője, vagyonának kezelője és a gyermek törvényes képviselője, az a gyámként kirendelt személy, akinél a gyámhatóság vagy a bíróság a gyermeket elhelyezte, vagy aki a gyermeket a gyámhatóság hozzájárulásával családba fogadta;

d) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

e) Kincstári Start-értékpapírszámla: a Magyar Államkincstár által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla,

d) fiatal felnőtt: 40 életévét a támogatás igénylésekor be nem töltött személy, aki házastársi, élettársi kapcsolatban él, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő.

3. Újszülöttek életkezdési támogatása


3.§ (1) Szarvas Város Önkormányzata a törvényes képviselő kérelmére egyszeri önkormányzati életkezdési támogatásban részesíti azt a szarvasi lakcímmel rendelkező újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor és az azt megelőző legalább egy éve folyamatosan Szarvas város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelem beadásakor életvitelszerűen is a gyermekkel együtt Szarvason él.


(2) A támogatás összege gyermekenként ötvenezer forint. E támogatási összeg a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámlára kerül utalásra. A megállapított támogatást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell folyósítani, a folyósításról a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységének jelzése alapján a polgármesteri hivatal pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egysége gondoskodik.


(3) E támogatás kamatokkal növelt összegét a gyermek 18. életévének betöltését követően veheti fel. A megállapított támogatás kifizetésére, felhasználására vonatkozóan a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

4.§ (1) Az újszülöttek életkezdési támogatásának megállapítása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője - mint e támogatás igénylésére jogosult személy - a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.


(2) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát, Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés másolatát, gyámkirendelő határozat másolatát, örökbefogadást igazoló okirat másolatát.


(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek születésétől számított tizenkét hónapon belül nyújthatja be.

(4) A támogatás gyermekenként egy alkalommal vehető igénybe.

5.§ (1) Az újszülöttek életkezdési támogatása iránti kérelmet a polgármesterhez kell címezni és a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységéhez kell benyújtani.


(2) Az újszülöttek életkezdési támogatása ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


(3) A lakcím megállapítása szempontjából a címnyilvántartás adatai irányadóak.

4. Fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatása


6.§ (1) E rendeletben foglalt feltételek alapján fiatal felnőttek számára telekvásárlási támogatás nyújtható a Szarvas város közigazgatási területén belül lakás kialakítása, építése céljából történő - az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendeletben, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendeletben - kapcsolódó telekvásárláshoz.


(2) A támogatás ugyanazon telek vásárlásához, illetve ugyanazon személy részére csak egy alkalommal támogatható.


(3) A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, mértéke kettőszázötvenezer forint.

7.§ (1) A támogatás iránti kérelmeket a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon - az abban szereplő mellékletekkel - a polgármesterhez kell címezni és polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységéhez kell benyújtani, legkésőbb a telekvásárlásra irányuló adásvételi szerződés megkötésétől számított 60 napon belül.


(2) A fiatal felnőttek telekvásárláshoz nyújtott támogatások ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


(3) Nem adható támogatás annak, aki a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti közeli hozzátartozójától kívánja megszerezni az ingatlan tulajdonjogát, e rendelkezést megfelelően alkalmazni kell arra az esetre is, ha az igénylő a vele együtt lakó személy közeli hozzátartozójától kívánja az ingatlan tulajdonjogát megszerezni.


(4) Nem adható továbbá támogatás, ha a kérelmező vagy a vele együtt lakó, együtt költöző személy valamelyikét korábban bármely önkormányzat lakáscélú támogatásban részesítette, illetve ha az önkormányzat által a telekvásárláshoz nyújtott támogatás céljára biztosított éves keretösszeg elfogyott.

8.§ (1) A támogatás kifizetéséről - a kérelem jogerős elbírálásától számított 30 napon belül - a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egységének jelzése alapján a polgármesteri hivatal pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egysége gondoskodik.


(2) A jogosulatlanul igénybevett támogatást a támogatott köteles visszafizetni,  továbbá a támogatott köteles visszafizetni a támogatást abban az esetben is ha a támogatás kifizetésétől számított negyvennyolc hónapon belül nem tudja bemutatni a támogatással érintett telken létesített - lakáscélú ingatlanra vonatkozó - jogerős használatbavételi engedélyt.

5. Záró rendelkezések


9.§ A rendelet 2016. október 28-án lép hatályba.

Záradék: Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016. (X. 21.) önkormányzati rendelete 2016. október 21-én kihirdetésre került.