Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2016. (X.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/2012. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 14- 2016. 10. 14

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/2012. (IV.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 9. § (1) – (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1)     A 25 millió Ft-ot meg nem haladó forgalmi értékű lakóingatlanok vonatkozásában a pályázati kiírásnak tartalmaznia kell az 5. § (2) bekezdés b), d) és e) pontjában meghatározottakat, a pályázati induló árat, mely azonos a 4. § (1) bekezdés alapján meghatározott vételárral, esetlegesen a kiíró tulajdonosi érdekeinek megfelelő egyéb bírálati szempontokat, a pályázati induló ár 10 %-nak megfelelő összegű pályázati biztosíték összegszerű megjelölését, valamint a pályázat benyújtásának helyét, határidejét és a lakás megtekintésének időpontját.


(2)   A pályázaton bárki korlátozás nélkül jogosult részt venni, kivéve a pályázaton való részvételből a (13) bekezdés alapján kizárt személyt. Ha a pályázati eljárás eredményeképpen felkínált legmagasabb vételár megfizetésére több ajánlat is érkezik, a pályázati eljárásban nyertes nem hirdethető. Ebben az esetben a pályázatot meg kell ismételni. Amennyiben a benyújtott pályázati ajánlatok között a pályázati induló ár 10 %-át meg nem haladó különbség van, a polgármester dönthet úgy, hogy a pályázati eljárásban nyertest nem hirdet. Ebben az esetben a pályázatot meg kell ismételni.


(3)   A pályázati kiírásra benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét (születési nevét), anyja nevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét, személyi azonosító jelét (jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet pályázó esetén nyilvántartási számát), bankszámlaszámát, azt, hogy mely lakást kívánja megvásárolni, a felajánlott vételárat, a pályázati kiírásban meghatározott egyéb nyilatkozatokat, a pályázati biztosíték megfizetéséről szóló igazolást, továbbá a vételár megfizetésére vonatkozó feltételek elfogadásáról szóló nyilatkozatot.


(4)   A pályázat lényeges tartalmi elemeit helyi újságban és 15 millió Ft feletti forgalmi értékű ingatlan esetén legalább megyei lapban is közzé kell tenni. A pályázati kiírás teljes szövegét 10 napra az önkormányzat hirdetőtábláján ki kell függeszteni és az önkormányzat honlapján is meg kell jelentetni.


(5)   A pályázatok benyújtásának végső időpontját úgy kell meghatározni, hogy a benyújtásra a kiírástól számítva legalább 10 nap álljon rendelkezésre. A kiírás időpontjának az a nap számít, amikor a pályázatot a helyi újságban először közzétették.”


2. §


A rendelet 9. § (10) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(10)   Az adásvételi szerződést azzal az ajánlattevővel kell megkötni, aki a legmagasabb vételárat tartalmazó vagy a kiírásban szereplő szempontoknak és az Önkormányzat tulajdonosi érdekeinek összességében a legmegfelelőbb érvényes ajánlatot tette.”


3. §


A rendelet 9. § (15) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


 „(15) A nyertes érdekkörében felmerült ok miatti meghiúsulás esetén, amennyiben a pályázati eljárás során több érvényes pályázat is benyújtásra került, úgy a második legjobb ajánlattevővel is köthető szerződés, vagy a pályázati eljárás eredménytelennek nyilvánítható. A második legjobb ajánlattevővel történő szerződéskötésről, vagy a pályázati eljárás eredménytelenné nyilvánításáról – átruházott hatáskörben – a Polgármester dönt.”


4. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.