Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016.(XII.20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 21- 2016. 12. 21

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XII. 20.) önkormányzati rendelete


a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról



Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) A 12/A. §-ban meghatározott települési támogatás tekintetében a rendelet hatálya arra az (1)-(2) bekezdésben felsorolt személyre terjed ki, akinek Röszke közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye nincs.”


2. §


A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) A képviselő-testület a jogosult számára

a) települési támogatást:

  aa) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást,

  ab) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatást,

  ac) gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást,

  ad) temetéshez nyújtott települési támogatást,

  ae) szociális tűzifa formájában nyújtott települési támogatást,

  af) rendkívüli települési támogatást,

  ag) tanulói közlekedési települési támogatást,

b) köztemetést (a továbbiakban együtt: szociális ellátások)

állapít meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) Az (1) bekezdés aa)-ac) pontjai szerinti szociális ellátások havi rendszerességgel nyújtott ellátások, míg az (1) bekezdés ad)-ag) és b) pontjai szerinti szociális ellátások eseti ellátások.”


3. §


A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A polgármester jár el az 4. § (1) bekezdés aa), ac)-ag) és b) pontjaiban meghatározott ellátásokra való jogosultság elbírálásában.”


4. §


A Rendelet) 6. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:


„(1a) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a tanulói közlekedési települési támogatás iránti kérelemhez a kérelmező családjában, háztartásában élő személyek vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat csatolni nem kell.”


5. §


A Rendelet II. Fejezete a következő alcímmel és 12/A. §-sal egészül ki:


„12. Tanulói közlekedési települési támogatás

12/A. § (1) A tanulói közlekedési települési támogatás a Röszkei Orbán Dénes Általános Iskolában tanulmányokat folytató, Röszke közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező tanuló számára - jövedelmi, vagyoni helyzetére tekintet nélkül - a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti település és Röszke közötti helyközi közlekedés igénybevételéhez nyújtott anyagi hozzájárulás.


(2) Nem jogosult tanulói közlekedési települési támogatásra az a tanuló, aki egyéb jogszabályi rendelkezés alapján a helyközi közlekedésben ingyen utazhat.


(3) A tanulói közlekedési települési támogatás iránti kérelmet a tanulók törvényes képviselőjük útján nyújthatják be e rendelet 10. mellékletében meghatározott formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a tanuló lakcímkártyájának másolatát és tanulói jogviszony igazolást.


(4) A támogatásra való jogosultság a tárgyév szeptember 1. napjától december 31. napjáig, illetve január 1. napjától június 30. napjáig (a továbbiakban: támogatási időszak) vagy amennyiben a kérelem a tárgyév szeptember 1., illetve január 1. napját követően kerül benyújtásra a kérelem benyújtásának hónapja első napjától a támogatási időszak utolsó napjáig állapítható meg annak a jogosultnak, aki a támogatási időszak első napján, vagy a kérelem benyújtásának hónapja első napján megfelel az e § szerinti jogosultsági feltételeknek.


(5) A támogatás összege megegyezik a tanuló bejelentett lakó-vagy tartózkodási helye szerinti település és Röszke között érvényes kedvezményes tanulói helyközi közlekedési havi bérlet mindenkori árának és a támogatási időszak hónapjai, vagy amennyiben a kérelem a tárgyév szeptember 1., illetve január 1. napját követően kerül benyújtásra akkor a benyújtás hónapja és a támogatási időszak utolsó hónapja közötti hónapok számának szorzatával.”


6. §


A Rendelet az 1. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Borbásné Márki Márta s. k.                                                            Dr. Gácser Tamás s. k.

          polgármester                                                                                      jegyző


Záradék:

Megalkotta Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. december 20. napján megtartott ülésén.


Kihirdetve kifüggesztéssel 2016. december 20. napján.



Dr. Gácser Tamás

         jegyző

Mellékletek