Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 24/2016(XI.29.)

A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról sóló 20/2008 (XII.19.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

24/2016 (XI.29.)

Önkormányzati rendelete


A helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervek elfogadásáról szóló 30/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról


Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében, és 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


A helyi építési szabályzatról és szabályozási tervek elfogadásáról szóló 30/2008.(XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 23.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Vízügyi érdekből a főcsatornáknál 3-3 m-es, társulati, önkormányzati és Üzemi csatornáknál 3-3 m-es parti sáv szabadon hagyandó ‚beépíteni nem lehet, ott csak rét-legelőművelés folytatható. A töltéseknél a szabadon hagyandó sáv szélessége 10 m a töltéslábtól számítva. A telkeknek e sávra eső részén csak vashuzalháló kerítés létesíthető, beton alap nélkül.”


2.§


A Rendelet 33.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

  1. „Műemlék, műemléki környezet, helyi jelentőségű értékvédelmi területek sajátos építési szabályai :

    a) A műemléki környezetben és helyi jelentőségű értékvédelmi területen a közműveket föld alatt kell elhelyezni, különös tekintettel a légkábelek megszüntetésére.

   b) A védett területeken az utcai díszburkolatok anyaga kiselemes burkolókő legyen. Kiselemes betonanyagú burkolatok közül csak olyan alkalmazható, mely a kiskockakő, vagy nagy kockakő jellegéhez hasonlít, szürke, antracit, vagy homok színben.

   c) A burkolt felületek kialakításához kombinált burkolatfelületek is megjelenhetnek (aszfalt, beton, kiselemes beton)

   d) Csak műemléki környezetbe illő, stílusban nem idegen, hagyományőrző elemek és építmények engedélyezhetők. A közterületi reklámhordozók, hirdetőoszlopok, felirati mezők, világító emblémák isa környezethez illő formában valósulhatnak meg.

   e) Az egyes cégek arculattervébe tartozó reklámok, felíratok, emblémák elhelyezésekkor különös körültekintéssel kell eljárni. Nem engedélyezhetők nagy, függőleges (világító) reklámfelületek, melyek méretei az 1 métert meghaladják , sem az épület homlokzatára konzolosan elhelyezve, sem az épület homlokzati síkjában. A reklámok és felíratok elhelyezésénél alapelvként szolgáljon az üzleti szempontnak, és az esztétikai szempontoknak az egyensúlya.”





3.§


A Rendelet 33.§ (2) bekezdésének bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A műemlékvédelmi környezetben és a helyi területi értékvédelmi területeken az egyes épületek kialakításánál (akár az épület egyedileg védett vagy nem) az alábbi szempontokat szükséges kötelező jelleggel figyelembe venni: „




4.§


A Rendelet 33.§ (3) bekezdésének bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Helyi értékvédelmi területek sajátos építési szabályai :

A helyi értékvédelmi területen belül az egyes épületek kialakításánál ( akár védett az épület egyedileg, akár nem ) az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni:”


5.§


Hatályát veszti a Rendelet

(1) 26. § (1) bekezdése

(2) 31.§ (3) bekezdésének 4. pontja



6.§

Záró rendelkezés


A rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba, s a taálybalépését követő napon egyidejűleg hatályát veszti.

.Ibrány, 2016. november 28.


Berencsi Béla sk.                                                                    Bakosiné Márton Mária sk.

Polgármester                                                                                      jegyző