Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2016 (XII.15.). önkormányzati rendelete

A követelések elengedésének eseteiről

Hatályos: 2016. 12. 16- 2023. 07. 31

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2016 (XII.15.). önkormányzati rendelete

A követelések elengedésének eseteiről1

2016.12.16.

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete kapott az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (XI.28.) számú önkormányzati rendelet 3. sz. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszakécske Város Önkormányzatára és az általa fenntartott költségvetési szervekre.

2. § A Képviselő-testület a követelésről történő lemondás eseteit az alábbiak szerint határozza meg:

a) a követelés – a számviteli előírásoknak megfelelő kritériumok alapján behajthatatlannak minősül,

b) a követelés kis összegű és az önkéntes teljesítésre történő felhívás nem vezetett eredményre,

c) csőd- vagy felszámolási egyezségi megállapodás esetén,

d) a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt el nem érő kis összegű követelések esetében – amennyiben az önkéntes teljesítésre történő felhívásnak az Önkormányzat eleget tett,

e) az adós meghalt,

f) a követelés – a számviteli előírásoknak megfelelő kritériumok alapján behajthatatlannak minősül,

g) olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen: a kötelezett rendszeres jövedelemmel legalább 1 éve nem rendelkezik, egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.

3. § (1) Az éves zárszámadás előtt a költségvetési szerv minősíti a kintlévőségeket és szükség esetén javaslatot tesz a behajthatatlan követelések leírására, az értékvesztés elszámolására.

(2) A behajthatatlan követelések felülvizsgálata során keletkezett kisösszegű, be nem hajtható követelések elengedéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A követelés törlése előtt legalább 3 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.

(3) A (2) bekezdésben foglalt értékhatárt meghaladó behajthatatlan követelések elengedéséről a Képviselő-testület dönt.

4. § (1) A követelés elengedésére jogosultak az eljárás során alaposan mérlegelik a kötelezett pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, intézménnyel fenntartott kapcsolatait – megállapodásokat, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítőképességét, az elengedés esetleges előnyeit, hátrányait. Az adósság jellegével és a kötelezett helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot be kell szerezni. (Így különösen: jövedelemigazolásokat, üggyel kapcsolatos szerződéseket, stb.).

(2) A követelésről részben vagy egészben lehet lemondani. Részben vagy egészben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.

(3) A követelésről történő lemondás elbírálása során a Képviselő-testület megállapodhat a kötelezettel a követelés behajtása és beszedése esetében az önkormányzat részére felajánlott szolgáltatás teljesítésében.

5. § Ezen rendelet nem terjed ki az adók módjára behajtandó követelésekre. A behajthatatlan követelésnek minősülő adótartozásokat az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározottak szerint törli.

6. § Ez a rendelet 2016. december 16. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 24. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 1. napjával.