Balatonlelle Város Önkormányzata 24/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések adományozásáról

Hatályos: 2024. 03. 30

Balatonlelle Város Önkormányzata 24/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések adományozásáról

2024.03.30.

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének (a) pontja és (2) bekezdése valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §(9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi kitüntetések adományozásáról a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi viszonyokhoz igazodva meghatározza a városi kitüntetéseket, elismerő címeket, továbbá szabályozza adományozásuk rendjét. Célja továbbá, hogy méltó elismerésben részesülhessenek a helyi közösség, valamint a város szolgálatában és fejlődése érdekében, a helyi érdekek előmozdításában és az emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példaértékű tevékenységet végző személyek és szervezetek.

2. Elismerő címek és kitüntetések

2. § A Képviselő-testület a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, a gazdasági, tudományos, művészeti, kulturális, oktatási, szociális, sport tevékenység területén, a közélet terén, a helyi idegenforgalmi vonzerő növelése érdekében, a közbiztonság javításában nyújtott kimagasló teljesítmény, szakmai munka, életmű elismerésére a következő címeket, kitüntetéseket alapítja:

a) „BALATONLELLE VÁROS DÍSZPOLGÁRA”

b) „BALATONLELLE VÁROSÉRT” EMLÉKPLAKETT

c) „BALATONLELLE VÁROSÉRT” DÍSZOKLEVÉL

3. A kitüntetések adományozásának rendje

3. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

a) Képviselő-testület tagjai

b) Képviselő-testület bizottságai

c) városban működő civil szervezetek

d) önkormányzati intézmények vezetői

A kitüntetések adományozására szóló írásbeli javaslatot részletes indoklással ellátva legkésőbb minden év szeptember 15-ig kell benyújtani a polgármesternek.

(2) A (1) bekezdésben megjelölt személyek és szervek javaslatait a Humánpolitikai Bizottság a javaslatokat a határidő lejártát követő ülésén megvitatja, majd az 4. § (2) bekezdésében és a 5. § (2) bekezdésében meghatározott korlátozások figyelembevételével kialakított – esetleg alternatív – javaslatát a képviselő-testület elé terjeszti.

(3) A Bizottság javaslatának kialakításánál vegye figyelembe a javaslatba hozottakkal kapcsolatos lakossági véleményt is.

(4) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(5) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről zárt ülés keretében minősített többséggel hozott határozattal dönt.

(6) Az elismeréseket képviselő-testületi munkatervben meghatározott ünnepi képviselő-testületi ülésen az önkormányzat nevében a Polgármester adja át.

(7) A kitüntető díjak adományozásával kapcsolatos előkészítői, szervezői tevékenységet a Polgármesteri Hivatal látja el.

(8) Az elismerői címekben, díjakban részesíttettek nyilvántartásának vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(9) Az elismerő címekkel, díjakkal összefüggő kiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetésében kell megtervezni és biztosítani. A helyi kitüntetésekkel adott tárgyjutalommal összefüggő adófizetési kötelezettség az önkormányzatot illeti.

(10) A fenti adományozási rend alkalmazásánál a ( 2) bekezdés kivételével a képviselő –testület eltérhet.

II .fejezet

3. Az egyes kitüntetésekről

A díszpolgári cím

4. § (1) „Balatonlelle Város díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki a város fejlesztése terén, hosszabb időn át végzett, kiemelkedő munkásságával, kiemelkedő szakmai, művészeti munkájával, egész életművével jelentősen hozzájárult a város értékeinek növeléséhez, vagy a városnak országos, esetleg nemzetközi elismerést szerzett, és példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletnek örvend.

(2) Díszpolgári címből, ötévente (legközelebb 2017. évben) egy adományozható. Ettől a képviselő-testület indokolt esetben eltérhet. A díszpolgári címmel díszpolgári oklevél, és "Lelle díszpolgára" szöveggel gravírozott arany gyűrű jár.

(3) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viseli a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(4) A város díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b.) az önkormányzat által rendezett ünnepségekre hivatalos, és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
c.) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,
d.) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

„Balatonlelle Városért” Emlékplakett

5. § (1) „Balatonlelle Városért” Emlékplakett adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezetnek, gazdasági társaságnak, egyéni cégnek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a helyi idegenforgalmi, a társadalmi, szociális, sport, kulturális és gazdasági életében kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) A „Balatonlelle Városért” ” emlékplakett évente legfeljebb kettő adományozható. Az emlékplakett mellé oklevél és tárgyjutalom jár, amelynek értéke nem lehet kevesebb 15.000 Ft-nál.

Balatonlelle Városért Díszoklevél

6. § (1) „Balatonlelle Városért Díszoklevél” adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezetnek, gazdasági társaságnak, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális, sportéletében és gazdasági életében kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

A „Balatonlelle Városért Díszoklevél” évente legfeljebb két adományozható.
(2) A díszoklevelet „Karácsonyváró” alkalmából tartandó városi ünnepségen az önkormányzat nevében a Polgármester adja át.
III. Fejezet

4.Elismerő cím és kitüntetés visszavonása

7. § (1) Az elismerő címek és kitüntetések visszavonhatóak, ha az elismerésben részesített személy, vagy szervezet arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az aki:

a.) közösségellenes magatartást tanúsít,
b.) aki az önkormányzat gazdasági érdekeit sérti,
(3) A visszavonás módjára a 3. §-ban foglalt szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

5.Átmeneti rendelkezések

8. §1 A 2024. évben a képviselő-testület határozhat akként, hogy 2024. május 31.-ig dönt a kitüntetésekről.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet 2016. december 1. napjával lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 24/2003.(IX.26.) Kt. rendelet hatályát veszti.
(2) A rendelet kihirdetéséről, annak a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéséről a jegyző köteles gondoskodni.
1

A 8. § a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.