Cegléd Város Önkormányzata 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók előírásairól szóló 13/1999. (V. 1.) Ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzata

24/2016.  (X. 27.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók előírásairól szóló 13/1999. (V. 1.) Ök. rendelet módosításáról


Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A fizető parkolók előírásairól szóló 13/1999. (V. 1.) Ök. rendelet (a továbbiakban: Ör.) 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

   „(3) Az átalánydíjat minden naptári hónap megkezdése előtt kell megfizetni a fizető parkoló üzemeltetője felé. Az elektronikus bérlet a fizető parkoló üzemeltető elektronikus nyilvántartásában szerepel, melynek meglétét a parkoló őr PDA eszközön elektronikusan ellenőrzi.

     (2) Az Ör. 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    „(4) A bérleteket kizárólag az Üzemeltető tartja nyílván elektronikus úton, a gépjármű rendszámára szólóan.”


2. § Az Ör. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) A fizető parkolók területén díjmentességet élveznek az Üzemeltető ügyfélszolgálatán történt regisztrációt követően az aktuális időben rendelkezésre álló parkoló helyek között:

     a) A plug-in hibrid, a hatótáv növelt elektromos járművek (EREV), és a tisztán elektromos meghajtású gépjármű

     b) a területi ellátási kötelezettségű háziorvos, házi gyermekorvos és körzeti nővér egy

      ba) saját tulajdonú, vagy

      bb) cég tulajdonában lévő gépjárműre, tagsági viszony esetén;

      c) a Magyar Vöröskereszt Utcai Gondozó Szolgálatának valamennyi gépjárműve,

     d) a mozgáskorlátozottak igazolványával rendelkező személy az igazolvány be-mutatásával, illetve a gépjárműben jól látható módon való elhelyezésével,

      e) a Cegléden állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező 70 éven felüli személy, egy saját tulajdonú személygépjárműre,

      f) a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ valamennyi gépjárműve

  g) Cegléd Város Önkormányzata saját tulajdonú gépjárműve, többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetének (a továbbiakban: cég) gépjárműve, és a cég vezető tisztségviselőjének (ügyvezető) saját tulajdonú gépjárműve,

     h) egy saját tulajdonú gépjárműre a Cegléden állandó lakóhellyel rendelkező

     ha) országgyűlési képviselő,

     hb) Pest Megye Önkormányzatának képviselője,

     hc) Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagja, a Képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja,

      i) egy saját tulajdonú gépjárműre a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal vezető tisztségviselője,

  j) Ceglédi Rendőrkapitányság, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség által üzemeltetett gépjármű,

    k) ceglédi székhelyű polgárőr egyesület üzemeltetésében, vagy tulajdonában álló 1 db gépjármű, melyen a „polgárőrség” felirat szerepel,

    l) világ-, európa-bajnok (olimpiai sportágban), vagy olimpiai bajnok 1-3. helyezett ceglédi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező sportolónak saját tulajdonú gépjárműve,

     m) Ceglédi Járásbíróság alkalmazottai részére 3 db saját tulajdonú gépjármű,

      n) Ceglédi Járási Ügyészség 3 db saját tulajdonú gépjármű,

      o) Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatal gépjárművei, valamint a hivatalvezető saját tulajdonában álló gépjárműve,

      p) Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal gépjárműve,

      q) a Ceglédi Intézmények Gazdasági Hivatala által kijelölt 2 db gépjármű,

      r) történelmi egyházak vezetőinek saját tulajdonú gépjárműve,

      s) valamennyi megkülönböztetett fény-és hangjelzéssel ellátott gépjármű,

    sz) a közüzemi szolgáltatást végző szervezetek gépjárművei, a fizető parkolót érintő hibaelhárítás esetén a munkavégzés idejére.

   (2) A Ceglédi Járásbíróság és a Ceglédi Járási Ügyészség részére díjmentesen egy-egy útburkolati jellel elkülönített parkolóhely áll állandó rendelkezésre.

   (3) Amennyiben nem rendelkezik saját tulajdonú gépjárművel az (1) bekezdés g), h), i), l), m), n), o), és r) pontjában megjelölt jogosult, akkor vonatkozik a díjmentesség a jogosulttal egy háztartásban élő személy tulajdonát képező gépjárműre, melyet használatra a jogosultnak igazoltan átengedett, valamint a jogosult részére a munkáltató által igazoltan használatra átadott gépjárműre is.

  (4) A díjmentességet biztosító elektronikus technikai bérlet regisztrációját a díjmentesség jogosultja az Üzemeltetőtől kérheti ügyfélszolgálati irodájában, a jogosultság bizonyítására szolgáló igazolvány, engedély, okirat bemutatásával.

    (5) A díjmentességet biztosító elektronikus technikai bérletet a parkoló üzemeltetője rögzíti rendszerében:

      a) a gépjármű rendszámára szólóan,

      b) térítésmentesen,

      c) 1 év érvényességi időtartamra.

 (6) Az érvénytelen, vagy jogosultság tekintetében változással érintett elektronikus technikai bérlet meghosszabbítása az előző bevonásával egyidejűleg igényelhető.”


3. § (1) Az Ör. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

   „(4) A pótdíj befizetése postai utalványon, átutalással, vagy készpénzben bizonylat ellenében az Üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában történhet, a parkoló ellenőr azt nem veheti át. Kérelemre az Üzemeltető hivatali helységében a befizetési postautalvány feladói példányának felmutatása alapján számlát köteles kiállítani és a befizető részére azt átadni.


     (2) Az Ör. 5. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

  „(7) Mentesül a felelősség alól az, aki a pótdíj kiszabásának idejére érvényes parkolójegyet mutat be, mozgáskorlátozottságát igazoló igazolványát 3 munkanapon belül az Üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában bemutatja, vagy a díjmentességre való jogosultságát igazolja.”


4. § Az Ör. 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

   „(3) Elektronikusan nyilvántartott bérlet: olyan bérlet, amely az Üzemeltető elektronikus nyilvántartásában szerepel, meghatározott időtartamra és rendszámra szól, amellyel a fizető parkoló igénybe vehető.”


5. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

    (2) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.


Dr. Diósgyőri Gitta sk.                                                                                               Takáts László sk.

         jegyző                                                                                                                polgármester