Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2016. (X.17.) önkormányzati rendelete

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2016. (X.17.) önkormányzati rendelete Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2016. (IX.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 18- 2016. 10. 18

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján  Szentendre Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2016. (IX.13.) önkormányzati rendeletének módosításáról az alábbiakat rendeli el:


1. § (1) Szentendre Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2016. (IX.13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 38. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület az alábbi állandó bizottságokat (továbbiakban: bizottságok) hozza létre:

  1. Városfejlesztési, Jogi és Pénzügyi Bizottság,
  2. Kulturális és Turisztikai Bizottság,
  3. Jóléti Bizottság


(2) A R. 41. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A bizottságok feladat- és hatásköreit a 3/a, b), c) sz. mellékletek tartalmazzák.”


2. § A R. 52. § -a az alábbi (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben önkormányzat rendelet vagy a Képviselő-testület vagy bizottságai által elfogadott határozat Városfejlesztési Bizottságra utal, az alatt a Városfejlesztési, Jogi és Pénzügyi Bizottságot kell érteni.

(5) Amennyiben önkormányzat rendelet vagy a Képviselő-testület vagy bizottságai által elfogadott határozat Jogi, Vagyonnyilatkozat-vizsgáló és Pénzügyi Ellenőrző Bizottságra utal, az alatt a Városfejlesztési, Jogi és Pénzügyi Bizottságot kell érteni.”


3. § (1) A R. 2. számú mellékletében a „Jogi, Vagyonnyilatkozat-vizsgáló és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság” szöveg helyébe a „Városfejlesztési, Jogi és Pénzügyi Bizottság” szöveg lép.

       (2) A R. 3/a sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép.

       (3) A R. 3/c. sz. mellékletének számozása 3/b sz. mellékletre, a 3/d. sz. melléklet számozása 3/c. sz. mellékletre módosul.


4. §      (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

       (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Szentendre, 2016. október 13.




Verseghi-Nagy Miklós                                                                                 dr. Gerendás Gábor

     polgármester                                                                                             jegyző




Záradék:

Jelen rendelet 2016. október 17-én került kihirdetésre.




dr. Gerendás Gábor

        jegyző



  1. sz. melléklet





3/a. számú melléklet

a Városfejlesztési, Jogi és Pénzügyi Bizottság feladat és hatásköre


Feladatköre:

  1. Vizsgálja a képviselő-testületi tagok összeférhetetlenségi ügyeit.
  2. Nyilvántartja és ellenőrzi a polgármester, az alpolgármesterek, és az önkormányzati képviselők, továbbá házas- vagy élettársuk, valamint gyermekeik vagyonnyilatkozatait, és azokba ellenőrzés céljából betekinthet, valamint előkészíti a képviselő-testület felé a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos döntéseket.
  3. Véleményezi a képviselő-testület elé terjesztett valamennyi előterjesztést, határozati javaslatot és rendelet-tervezetet és ellenőrzi a pénzügyi kihatással járó előterjesztések gazdasági megalapozottságát.


  1. Közreműködik a képviselő-testület rendeleteinek előkészítésében.


  1. Ellenőrzi és vizsgálja a képviselő-testület elé kötelezően előterjesztendő szerződéseket és vizsgálni jogosult minden egyéb megállapodást, amit az önkormányzat harmadik személlyel köt.


  1. Figyelemmel kíséri a jegyző közreműködésével az önkormányzatot érintő peres eljárásokat. Rendszeresen nyomon követi a jelentősebb peres eljárások menetét, valamint a jogi útra terelt kintlévőségek behajtásának aktuális helyzetét.


  1. Ellenőrzi az önkormányzatra és intézményeire vonatkozó éves költségvetési javaslat, annak módosításai és a végrehajtásról szóló beszámoló tervezetének pénzügyi megalapozottságát.


  1. Figyelemmel kíséri a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozás alakulását, értékeli az azt előidéző okokat.


  1. Vizsgálja az önkormányzat gazdasági szerepvállalásával, valamint az önkormányzati vagyon hasznosításával kapcsolatos előterjesztések gazdasági hatásait.


  1. Javaslatot tesz kötvénykibocsátásra, közösségi célú alapítvány létrehozására, alapítványi forrás átvételére, átadására.


  1. Jegyző beszámoltatása útján ellenőrzi a helyi adóztatást.


  1. Vizsgálja a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát.


  1. Véleményt nyilvánít önkéntes feladat vállalása vagy annak megszüntetése előtt.


  1. A bizottság véleményezi az Önkormányzat által benyújtandó hazai és EU-s valamint az Önkormányzat által kiírt pályázatokat.


  1. Véleményezi a város gazdaságának fejlesztését meghatározó programok kialakítását.


  1. Véleményezi az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok éves üzleti tervét és beszámolóját.
  2. Véleményezi, beszámoltatja és ellenőrzi az önkormányzati érdekeltségű vállalkozások gazdálkodását, javaslatot tesz a szükséges intézkedések megtételére.


  1. Feladatkörében közreműködik a városfejlesztéssel, városrendezéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos feladattervek összeállításában, beruházási, felújítási feladat előkészítésében és végrehajtásában.


  1. Véleményezi a településfejlesztési koncepciót, az integrált településfejlesztési stratégiát, illetve az egyéb településrendezési eszközöket.


  1. Véleményezi a város közlekedési, parkolási koncepcióját.


  1. A városban lévő építési és felújítási munkákkal kapcsolatos ideiglenes közlekedési rendet véleményezi, valamint rendszeresen figyelemmel kíséri a városi közlekedéssel kapcsolatos építési és felújítási munkákat.


  1. Közreműködik a környezetvédelemhez, természetvédelemhez, hulladékgazdálkodáshoz, város-, és műemlékvédelemhez kapcsolódó helyi rendelettervezetek, határozati javaslatok kialakításában, és azokat döntésre a testület elé terjeszti.


  1. Véleményezi a város környezetvédelmi programját, környezet-egészségügyi és környezetnevelési feladatokkal kiegészíti, közreműködik a program időarányos beszámolójának, illetve feladattervének összeállításában, és azokat elfogadásra a képviselő-testület elé terjeszti.


  1. Javaslatot tesz a helyi jelentőségű természeti, építészeti, városképi értékek védetté nyilvánítására és megszüntetésére.


  1. Figyelemmel kíséri a helyi jelentőségű természeti, építészeti, városképi értékek megóvását, megőrzését, javaslatot tesz azok fenntartására, helyreállítására, valamint ezek támogatására.


  1. Véleményezi a védett természeti területen a védelmet érintő beavatkozást.


  1. Véleményezi az idegenforgalom fejlesztéséről szóló koncepciókat, javaslatot tesz azok megvalósítására.


  1. Figyelemmel kíséri, véleményezi, és javaslataival elősegíti a városüzemeltetéshez kapcsolódó növényvédelmi, parkosítási és állategészségügyi önkormányzati feladatok ellátását.


  1. Javaslatot tesz a város tulajdonában, használatában lévő külterületi mezőgazdasági földek hasznosítási módjára.


  1. Együttműködik a városban működő különböző környezetvédelmi, természet-, és állatvédelmi egyesületekkel, csoportokkal, illetve a városfejlesztéssel összefüggésben az érintett civil szervezetekkel.


  1. Vizsgálja a távhő-szolgáltató ármeghatározó tényezőinek indokoltságát és e tevékenysége során a helyi érdekképviseleti szervezettel egyeztet.
  2. A Városi Szolgáltató NZrt. tájékoztatja a parkolási tevékenységről és bevételek alakulásáról.


A képviselő-testület által a bizottságra átruházott hatáskörök:

  1. Dönt a Szentendréért  Közalapítvány éves beszámolójának tudomásul vételéről.
  2. Dönt a hivatali ügyintézésről, a törvényesség helyzetéről, az ügyfélfogadás tapasztalatairól, ügyfélfogadással kapcsolatos új célkitűzésekről szóló beszámoló elfogadásáról.
  3. Beszámoltatja a temető üzemeltetőjét évenként az üzemeltetési tevékenységről.
  4. Jóváhagyja az önkormányzat tulajdonában álló, 0 Ft könyv szerinti értéken nyilvántartott részesedések, üzletrészek nyilvántartásból történő kivezetését.
  5. Jóváhagyja az önkormányzati fenntartású intézmények által kötendő munkamegosztási megállapodásokat.
  6. Dönt a behajthatatlan követelések mérsékléséről, elengedéséről 500 ezer forint összegű egyedi értékhatárig.
  7. Pályázatot ír ki és dönt, illetve egyedi igények benyújtása esetén dönt a költségvetési rendeletben biztosított Környezetvédelmi Alap felhasználhatóságáról, ellenőrzi azok felhasználását, kimutatást vezet róla és legalább egyszer, évente beszámol a képviselő-testületnek.
  8. Előterjesztést készít a Képviselő-testület elé az építészeti és természeti értékek helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján a helyi védelemben való részesítésről, illetve annak megszüntetéséről.
  9. Dönt a védett építmény használati módjának megváltoztatásáról.
  10. Meghatározza a város köztisztaságáról szóló önkormányzati rendelet szerinti, a köztisztasági közszolgáltatás ellátására megkötendő szerződés magasabb szintű jogszabályban meghatározott tartalmi elemein túli további szakmai feltételeit.
  11. Az önkormányzat közútkezelői hatáskörében eljárva dönt a forgalmi rendről és az annak végrehajtásához szükséges eszközökről.
  12. Dönt időszaki vásárok megtartásáról, asztalok kihelyezéséről.
  13. Évente beszámoltatja a közút és a közterület kezelőjét a kiadott hozzájárulásokról, megkötött igénybevételi megállapodásokról, valamint a beszedett igénybevételi- és pótdíjakról.
  14. Gyakorolja a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben a bizottságra átruházott hatásköröket.
  15. Véleményezi a szomszédos települések településrendezési terveit.
  16. Dönt az Európai Mobilitási Héthez történő csatlakozásról és az Európai Autómentes Nap Szentendrén történő megszervezéséről, valamint mindezek anyagi feltételeinek biztosításáról.
  17. Gyakorolja Szentendre Város Önkormányzatának a mindenkor hatályos költségvetési rendeletében rá átruházott hatásköröket.
  18. Gyakorolja az önkormányzat vagyonáról és az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendeletben a bizottságra átruházott hatásköröket.
  19. Dönt vagy véleményt alkot az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló önkormányzati rendeletben a bizottságra átruházott hatáskörökben.