Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2016. (XII.21..) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati feladatok ellátásának megszervezésével összefüggő önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 22- 2016. 12. 22

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a), d), e) és f) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. és 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint a lakásvásárlás és -építés támogatásáról szóló 24/2011. (IX. 29.) GYMJVÖ. rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) 67. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az adóst terheli a jelzálogjog bejegyzésének és törlésének költsége.”


2. §


Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pont 2.11. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Közgyűlés a következő hatásköreit ruházza át a polgármesterre döntésre:]

„2.11. az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának megalkotását és közbeszerzési eljárásnál hozandó döntés meghozatalát, valamint a helyi önkormányzati költségvetési szerv belső ellenőrzési tervének jóváhagyását, módosítását és az éves összefoglaló ellenőrzési jelentés jóváhagyását,”


3.


(1) A közművelődési tevékenység helyi önkormányzati feladatairól és ellátásuk feltételeiről szóló 6/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Közművelődési rendelet) 4. § (1) bekezdés c) pont cb) és cc) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek, és a c) pont a következő cd) alponttal egészül ki:

[a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ (9011 Győr, Váci Mihály utca 3.) és alábbi telephelyei:]

„cb) a Likócsi Közösségi Ház (9027 Győr, Esztergető utca 12.),

cc) a Duna Filmszínház (9011 Győr, Déryné utca 11.) és

cd) a Klubház (9011 Győr, Ezerjó út 4.);”


(2) A Közművelődési rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az Önkormányzat a Kultv. 78. § (2) bekezdése által rá kötelezően előírt közművelődési intézmény biztosítását - figyelembe véve a lakossági igényeket -]

„d) az Újvárosi Művelődési Ház (9025 Győr, Liget utca 55.) és alábbi telephelyei:

                        da) a Pinnyédi Művelődési Ház (9025 Győr, Napfény utca 1.) és

                        db) Újvárosi Közösségi és Kiállítótér (9025 Győr, Kossuth Lajos utca 45.);”


(3) A Közművelődési rendelet 4. § (1) bekezdés e) pont eb) és ec) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér szervezeti egységeként működő:]

„eb) Gyárvárosi Fiókkönyvtár és Közösségi Ház (9027 Győr, Külső-Árpád utca 6-8.) és

ec) József Attila Művelődési Ház (9028 Győr, Móra park 1.);”


4. §


(1) Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 20/2014. (IX. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ingyenes hasznosításról és annak feltételeiről

a) ingó vagyon esetében

aa) a Polgármesteri Hivatal kivételével az Önkormányzat intézményének működtetésében lévő ingó vagyonra vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal szakmailag illetékes szervezeti egységének előzetes egyetértése alapján az intézményvezető,

ab) az Önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság működtetésében vagy más szervezet vagyonkezelésében lévő ingó vagyonra vonatkozóan a működtető vagy vagyonkezelő szervezet vezetője, valamint

ac) a Polgármesteri Hivatal működtetésében lévő vagy az aa) és ab) alpontban nem szabályozott egyéb ingó vagyonra vonatkozóan a polgármester és

b) ingatlan vagyon esetében

ba) ha a hasznosítás időtartama a 30 napot nem haladja meg, a polgármester,

bb) ha a hasznosítás időtartama a 30 napot meghaladja, de az 1 évet nem haladja meg, a Közgyűlés tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsága vagy

bc) ha a hasznosítás időtartama az 1 évet meghaladja, a Közgyűlés

dönt.”


(2) A Vagyonrendelet 25. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az Önkormányzatot megillető kártérítés vagy kártalanítás megfizetésére vonatkozó megállapodás megkötéséről a polgármester dönt.”


(3) A Vagyonrendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 26. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1) Más személy vagy szervezet tulajdonában lévő vagyonon az Önkormányzat javára fennálló szolgalmi, egyéb használati joggal, elidegenítési, elidegenítési és terhelési, továbbá a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozó egyéb tilalommal vagy az alapján való rendelkezésről

a polgármester dönt.

(1a) Az önkormányzati vagyont érintő bírósági vagy hatósági eljárásban az Önkormányzatot megillető jog gyakorlásáról a polgármester dönt.

(1b) Az önkormányzati tulajdonban álló ingatlant érintő - tulajdonjog változással nem járó - telekalakításról a polgármester dönt.”





5. §


A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésének összeállítása és végrehajtása során alkalmazandó általános gazdálkodási szabályokról szóló 35/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 21. § (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4a) A személyi juttatás, valamint a munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kiemelt előirányzat a tárgyév október 31-ét követően intézményi saját hatáskörben azzal a feltétellel csökkenthető, hogy az intézmény ezzel nem veszélyezteti a tárgyévben esedékes személyi juttatás, valamint a munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kötelezettségei kifizetésének teljesítését, valamint az intézmény ezen jogcímen pótelőirányzati kérelem benyújtásával nem él.”


6. §


(1) Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről szóló 4/2016. (II. 26.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: költségvetési rendelet) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A 2016. évi költségvetés

  1. kiadási főösszege 52.897.212.842 Ft és
  2. bevételi főösszege 52.897.212.842 Ft.”


(2) A költségvetési rendelet

a) 1. melléklete helyébe az 1. melléklet,

b) 2. melléklete helyébe a 2. melléklet,

c) 4. melléklete helyébe a 3. melléklet, valamint

b) 5. melléklete helyébe a 4. melléklet

lép.



7. §


(1) A Lakásrendelet

a) 55. § (1) bekezdés f) pontjában az „5. § 7. pontja” szövegrész helyébe az „5. § 8. pontja”, valamint

b) 65. § (3) bekezdés g) pontjában az „és” szövegrész helyébe a „vagy”

szöveg lép.


(2) A Közművelődési rendelet

a) 3. § (2) bekezdésében az „útján látja el” szövegrész helyébe az „által tesz eleget”, valamint

b) 4. § (1) bekezdésében a „Gyermekek Háza” szövegrész helyébe a „Generációk Háza”

szöveg lép.


(3) A Vagyonrendelet

a) 13. § (1) bekezdésében az „igény” szövegrész helyébe az „igényt”, valamint

b) 42. § (2) bekezdésében a „vagyon egy meghatározott része” szövegrész helyébe a „vagyon vagy a vagyon egy meghatározott része”

szöveg lép.


8. §


Jelen rendelet 2016. december 22-én lép hatályba.



9. §



Hatályát veszti a Közművelődési rendelet 4. § (1) bekezdés e) pont ed) alpontja.