Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016 (II.3.) önkormányzati rendelete

a „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2024. 01. 30

Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016 (II.3.) önkormányzati rendelete

a „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

2024.01.30.

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában, valamint 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Az elismerő cím alapítása, adományozása

1. § Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Pécel Város közigazgatási területén a rend és a tisztaság, a kulturált környezet kialakítása, a környezetbarát városkép megjelenítése, a település szépítése, virágosítása céljából „Tiszta udvar, rendes ház” (a továbbiakban: elismerő cím) elismerő címet alapít.

2. § Az elismerő cím azoknak a Pécel Város közigazgatási területén lévő lakóingatlanok birtokosainak adományozható, akiknek az ingatlanán található épület, kert, udvar (a beültetett virágok és növények vonatkozásában is) harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezethez.

3. § Az elismerő cím adományozása pályázati úton történik.

4. § (1) Évente három elismerő cím adományozható.

(2)2 Az elismerő címmel járó juttatások:

a) oklevél,

b) „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú, 20x30 cm nagyságú falra szerelhető tábla, amely tartalmazza Pécel Város Önkormányzatának színes címerét, az elismerő cím adományozásnak évét és az adományozó önkormányzat megnevezését is,

c) pénzjutalom.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti táblát Pécel Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) készítteti el egységes arculat alapján, a tábla kihelyezése a díjazott feladata.

(4)3 A (2) bekezdés c) pontja szerinti pénzjutalom összege

a) az I. helyezett esetében nettó 75.000 Ft,

b) a II. helyezett esetében nettó 50.000 Ft,

c) a III. helyezett esetében nettó 25.000 Ft.

(5)4 A Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján legfeljebb 2 további pályázó elismerő oklevélben részesülhet.

2. Eljárási szabályok

5. § (1) Az elismerő cím adományozására Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete minden év március 31. napjáig pályázatot ír ki.

(2)5 A pályázat megjelenésének helye: az Önkormányzat honlapja, hirdetőtáblája és az Önkormányzat lapja, amennyiben az kiadásra kerül.

6. § (1) A Városfejlesztési Bizottság a beérkező pályázatokat, a pályázattal érintett ingatlanokat helyszíni szemlét követően véleményezi.

(2) A benyújtott pályázatokról a Városfejlesztési Bizottság javaslata, előterjesztése alapján a Képviselő-testület minden év szeptemberi rendes ülésén minősített többséggel dönt.

(3)6 Az elismerő cím adományozása évente egy alkalommal történik, átadására minden év október 31-ig kerül sor. A pénzjutalom

a) a kitüntetett által írásban megjelölt számlára átutalással, vagy

b) amennyiben a kitüntetett személy írásban úgy nyilatkozik, hogy bankszámlaszámmal nem rendelkezik, úgy a kitüntetett személy által írásban megjelölt címre postai úton történő utalással, vagy házipénztárból való kifizetéssel kerül teljesítésre,

lehetőség szerint a kitüntetés átadásának napján, de legkésőbb a kitüntetés átadását követő munkanapon.

(4)7 Az elismerő címmel kitüntetettek nevét közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján és az Önkormányzat lapjában, amennyiben az kiadásra kerül.

7. § (1) Az elismerő cím méltatlanná válás esetén visszavonható.

(2) A méltatlanná válás esetei:

a) az adományozott személyt a bíróság jogerősen eltiltotta a közügyek gyakorlásától, vagy

b) az adományozással érintett ingatlan vagy az ingatlan előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált.

(3) A Városfejlesztési Bizottság saját hatáskörében vagy a hozzá érkezett kezdeményezés alapján felülvizsgálja az adományozott elismerő címre való jogosultságát, és a Képviselő-testületnél kezdeményezheti annak visszavonását.

(4) Az elismerő cím visszavonásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

3. Záró rendelkezés

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezető a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ának megfelelően módosított szöveg

3

a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 42/2020. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 14. §-ának megfelelően módosított szöveg

4

a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 42/2020. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 14. §-ának megfelelően megállapított szöveg

5

Az 5. § (2) bekezdése a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 42/2020. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. §-ának megfelelően módosított szöveg A 6. § (3) bekezdése a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § (4) bekezdése a Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.