Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 29- 2016. 10. 29

Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a) pontja és 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében, eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 79. § (1) bekezdésében megjelölt bérlők és bérbeadók érdekképviseleti szervezetének, valamint a Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága, valamint az Esélyegyenlőségi és Szociális Bizottság véleményének kikérésével az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosítására a következőket rendeli el:


1.§


Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban R.) 2.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép: 


(1) Ha rendelet másként nem rendelkezik a bérbeadói jogok és kötelezettségek teljesítése a Képviselő-testület  illetik, illetve terhelik.


(2)       Kiskunmajsa Város Önkormányzatának költségvetési szerve a feladatai ellátásához biztosított épületben lévő helyiséget és szolgálati lakást önállóan, e rendelettől eltérő feltételekkel bérbe adhatja, a bérbeadói jogokat a költségvetési szerv vezetője gyakorolja.


(3)       A szociálisan bérbe adható lakás bérlőjének kiválasztása az Esélyegyenlőségi és Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik.


(4) A Városgazdálkodási Intézmény használatában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek tekintetében a Városgazdálkodási Intézmény vezetője a Pénzügyi Bizottság döntését követően az abban foglaltaknak megfelelően megköti, módosítja a bérleti szerződést a lakás és egyéb helyiség bérlőjével. Ellátja továbbá azokat a feladatokat, amelyek a lakások és helyiségek fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási, felújítási tevékenységgel, valamint a lakások és helyiségek rendeltetésszerű használatra átadásával, átvételével, a bérleti díjak beszedésével kapcsolatosak. A rendeletben meghatározottak szerint ellenőrzi a lakások rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését.


(5) Az (4) bekezdésben meghatározott feladatokat és jogköröket a Városgazdálkodási Intézmény helyett az önkormányzat egyéb költségvetési szerve látja el, ha az önkormányzati költségvetési szerv a feladatai ellátásához szükséges helyiséggel, illetve szolgálati lakással rendelkezik, ezen helyiség, illetve szolgálati lakás tekintetében.


(6) A (4) bekezdésben meghatározott feladatok és jogkörök tekintetében az (4) és (5) bekezdésben nem szabályozott lakások és egyéb helyiségek tekintetében a Pénzügyi Bizottság döntését követően az abban foglaltaknak megfelelően a polgármester köti meg, módosítja a bérleti szerződést a lakás és egyéb helyiség bérlőjével. Az önkormányzat látja el továbbá azokat a feladatokat, amelyek a lakások és helyiségek fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási, felújítási tevékenységgel, valamint a lakások és helyiségek rendeltetésszerű használatra átadásával, átvételével, a bérleti díjak beszedésével kapcsolatosak. A rendeletben meghatározottak szerint ellenőrzi a lakások rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését.


(7) A polgármester hatáskörébe tartozik a rendelet 17. §, 18.§, 19.§ szerinti hozzájárulás megadása, vagy megtagadása. A polgármester gyakorolja az Ltv. szerinti felmondási jogot.  

A polgármester feladatkörét a Polgármesteri Hivatal közreműködésével látja el.


2. §

A R. 4.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) Önkormányzati lakásra lakásbérleti szerződés csak határozott időre, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig, de legfeljebb 5 éves időtartamra köthető.

(2) Szociális helyzet alapján történő lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról az Esélyegyenlőségi és Szociális Bizottság dönt alkalmanként, legfeljebb 5 éves időtartamra jogosult dönteni, amennyiben a bérlőnek bérleti díj és egyéb hátraléka nincs – ideértve a közüzemi díj tartozásokat is – és szociális helyzete alapján önerőből saját lakhatását megoldani nem tudja.

(3) A 3. § b-c) pontja szerinti lakás bérbeadása esetén a lakásbérleti szerződés alkalmanként, legfeljebb 5 éves időtartamra történő meghosszabbításáról a Pénzügyi Bizottság jogosult dönteni.

3. §


A R. 8.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. Költségelven bérbe adni kívánt lakásra vonatkozó pályázatot – az e rendeletben meghatározott keretek között a Pénzügyi Bizottság írja ki.


(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, közművesítettségét, műszaki állapotát,

b) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és annak becsült költségét,

            c) a bérbeadási feltételeket

            d) a bérleti szerződés időtartamát, és az egyéb lényeges szerződési feltételeket.

            e) a szerződéskötés feltételeire vonatkozó bérbeadói feltételek meghatározását,

            f) a pályázat benyújtásának helyét, határidejét és módját,

            g) a lakás bérleti díját, valamint tájékoztatást a lakbéremelés lehetőségéről,

            h) a pályázati tárgyalás helyét, időpontját,

             i) az egyéb feltételeket, tájékoztatásokat, különös tekintettel az óvadék megfizetésére.


(3)      A pályázat megjelentetésére az alábbi szabályok vonatkoznak:

a) Amennyiben a lakás bérbeadására kiírt pályázatra egyetlen ajánlat sem érkezik, a polgármester jogosult a sikertelen pályázati eljárás során a Pénzügyi Bizottság által már jóváhagyott pályázati felhívással azonos tartalmú hirdetmény (kivéve a beadás határideje) megjelentetésével új pályázati eljárás indítására legfeljebb 2 alkalommal. A beérkezett pályázatok elbírálása a Pénzügyi Bizottság hatáskörébe tartozik.

b) A nyilvános pályázatot a helyi sajtóban, legalább egyszer, valamint az önkormányzat honlapján kell meghirdetni oly módon, hogy az ajánlattevőnek az ajánlat megtételére legalább 15 napot kell biztosítani a honlapon történő megjelenéstől számítva.


(4) A pályázaton a rendelet 5. §-ában meghatározott természetes személyek vehetnek részt.


(5) A pályázó – egyidejűleg - csak egy lakás bérbevételére jogosult.


(6) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:

 a) a pályázó nevét, személyi adatait, lakcímét, valamint ezen adatok valóságtartalmát igazoló dokumentumok másolatát,

b) a pályázóval együttköltöző személyek nevét, személyi adatait, hozzátartozói minőség megjelölését, valamint ezen adatok valóságtartalmát igazoló dokumentumok másolatát,

c) az ajánlattevő nyilatkozatát a pályázati kiírás feltételeinek elfogadásáról,

d) igazolást a pályázó és a vele együtt költöző személyek havi nettó jövedelméről, a pályázat beadását megelőző 3 hónap vonatkozásában.


(7) Érvénytelen az ajánlat, ha:

            a) azt, az ajánlat benyújtására meghatározott határidő után nyújtották be,

            b) az nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek

c) a pályázó és vele együtt költöző személy teljes havi nettó jövedelmének 33%-át a lakbér és az átlagos szolgáltatási díjak együttes összege meghaladja, vagy a pályázó családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkiesebb összegének kétszeresét.


(8) A pályázati tárgyaláson az a pályázó vehet részt, aki érvényes ajánlatot nyújtott be.


(9) A pályázók nyilvános tárgyaláson tesznek bérleti ajánlatot a lakásbérletre. A pályázat nyertese az, aki a pályázati kiírásban megjelölthöz képest a legtöbb hónapra előre, egy összegben történő lakbér megfizetését vállalja. Amennyiben a pályázók közül több személy is azonos számú „legtöbb” hónapra vállalja a lakbér egyösszegű megfizetését, közülük a pályázók esetleges meghallgatását követően a döntéshozó Pénzügyi Bizottság választja ki a nyertes pályázó személyét a pályázatok értékelését követően.


(10) Egyebekben az önkormányzati vagyonrendelet pályázatra vonatkozó részének értelemszerű alkalmazásával kell eljárni.


4. §


A R. 9.§-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


(3) Amennyiben az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt élethelyzetben az önkormányzat bérlakást nem tud biztosítani, abban az esetben a Menedék Alapítvány kötött külön megállapodás alapján biztosítja a lakhatás átmeneti megoldását az önkormányzat.



5. §


A R. 22.§-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


(1)       A helyiségbérleti szerződés lejárta előtt, illetve a lejárt szerződés meghosszabbításának igénye nélkül megüresedett önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adására pályázati eljárás lefolytatásával a Pénzügyi Bizottság jogosult. A bérbeadás pályázati eljárására az önkormányzat vagyonrendeletében foglaltak az irányadóak az alábbi eltérésekkel:


a) Amennyiben a helyiség bérbeadására kiírt pályázatra egyetlen ajánlat sem érkezik, a polgármester jogosult a sikertelen pályázati eljárás során a Pénzügyi Bizottság által már jóváhagyott pályázati felhívással azonos tartalmú hirdetmény (kivéve a beadás határideje) megjelentetésével új pályázati eljárás indítására legfeljebb 2 alkalommal. A beérkezett pályázatok elbírálása a Pénzügyi Bizottság hatáskörébe tartozik.


b) A nyilvános pályázatot a helyi sajtóban legalább egyszer, valamint az önkormányzat honlapján kell meghirdetni oly módon, hogy az ajánlattevőnek az ajánlat megtételére legalább 15 napot kell biztosítani a honlapon történő megjelenéstől számítva.


(2) A bérbeadó kikötheti a helyiségben folytatható tevékenységet.


6. §


Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




Kiskunmajsa, 2016. október 28.




Ábrahám-Fúrús András                                                                dr. Tóth-Péli Emőke           

           polgármester                                                                                   jegyző

            



A rendelet kihirdetve:


Kiskunmajsa, 2016. október 28.

                                                                             

                                                                                    

                                                                                   dr. Tóth-Péli Emőke

                                                                                                jegyző