Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2016. (XII.21..) önkormányzati rendelete

A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 01. 01

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a fizető-parkolóhelyet igénybe vevő járműre az alábbi kivételekkel:]

„a) a mozgásában korlátozott személy, parkolási igazolványról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján parkolási engedéllyel rendelkező súlyos mozgáskorlátozottakra, vagy az őt szállító személy járművére, a mozgáskorlátozott igazolványát a Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően helyezi el,”


(2) A rendelet 1. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a fizető-parkolóhelyet igénybe vevő járműre az alábbi kivételekkel:]

„c) a Győr-Szol Zrt. (a továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett, a Szolgáltató logójával ellátott gépjárműre,”


(3) A rendelet 1. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a fizető-parkolóhelyet igénybe vevő járműre az alábbi kivételekkel:]

„i) a gépjármű forgalmi engedélyében rögzített kizárólag elektromos meghajtású gépkocsira a Szolgáltatótól igényelt és kiadott igazolás alapján.”


2. §


A rendelet 5. §-a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Móricz Zsigmond rakparttól nyíló, Széchenyi hídtól keletre található 6426/1 hrsz.-ú körbekerített parkoló öböl hétfőn 8-18 óra, kedden 8-18 óra, szerdán 14-18 óra, csütörtökön 8-18 óra és pénteken 8-18 óra között üzemel.”


3. §


A rendelet 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az érvényes parkolójegy, bérlet, lakossági parkolási bérlet vagy az 1. § (2) bekezdése szerinti jogosultságot igazoló okirat a járműben közvetlenül az első szélvédő mögött, kívülről jól látható helyen és olyan módon helyezendő el, hogy annak teljes adattartamáról a parkoló-ellenőr szükség esetén digitális felvételt tudjon készíteni, míg szélvédővel nem rendelkező jármű esetén egyéb jól látható helyen helyezendő el. Nem minősül ellenőrizhetőnek, ha az előbbi feltételek közül bármelyik nem teljesül.”


4. §


A rendelet 9. § (1) bekezdés d) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Rendszámhoz kötött lakossági parkolási bérlet vásárlására jogosult]

„d) Sziget Újvárosban a Rába folyó - Mosoni-Duna folyó - Jedlik Ányos híd - Radnóti Miklós utca - Simor János püspök tere - Erkel Ferenc utca - Bercsényi liget - Burcsellás köz - Kossuth Lajos utca - Dr. Róth Emil utca - Petőfi tér - Petőfi híd által határolt területen, valamint”

e) Gyárvárosban és Belvárosban a Rákóczi Ferenc utca - 14. számú főút - Móricz Zsigmond rakpart - Vas Gereben utca - Tátika utca által lehatárolt területen,”

[lakással rendelkező személy lakásonként egy személygépkocsira az (1a) bekezdés szerinti feltételekkel.]


5. §


A rendelet 10. §-a a következő (3b)-(3f) bekezdéssel egészül ki:

„(3b) A bérlet és a lakossági parkolási bérlet előreváltás esetén a bérleten, lakossági parkolási bérleten feltüntetett időszak első napjától, egyéként a kiváltás napjától érvényes.

(3c) Az éves bérlet és az éves lakossági parkolási bérlet a naptári évet követő év 20. napjáig érvényes.

(3d) A negyedéves bérlet és a negyedéves lakossági parkolási bérlet a naptári negyedévet követő hónap 5. napjáig érvényes.

(3e) A havi bérlet és a havi lakossági parkolási bérlet a naptári hónapot követő hónap 5. napjáig érvényes.

(3f) A bérlet és a lakossági parkolási bérlet előre váltására csak az adott évben van lehetőség a Szolgáltató szabályzatában meghatározottak szerint.”


6. §


A rendelet 12. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha]

„a) a Használó érvényes parkolójegy, bérlet, lakossági parkolási bérlet, mobiltelefonos díjfizetés vagy az 1. § (2) bekezdése szerinti jogosultság igazolása nélkül parkol,

b) a Használó parkolójegyét, bérletét, lakossági parkolási bérletét vagy az 1. § (2) bekezdése szerinti jogosultságot igazoló okiratot nem ellenőrizhető módon helyezi el a járműre, vagy”


7. §


A rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A jogosulatlanul parkoló Használó a pótdíj megfizetése alól akkor mentesül, ha a Használó

a) a parkolási pótdíjjal érintett időszakra és parkolóhelyre érvényes parkolójegyét, bérletét vagy lakossági parkolási bérletét, vagy

b) - a parkolóhely jogszerű igénybevételére jogosító, az 1. § (2) bekezdés szerinti jogosultságot igazoló okirat nem ellenőrizhető módon történő elhelyezése esetén - az érvényes igazolást

a Szolgáltató ügyfélszolgálatán a jogszabályellenes parkolást követő három munkanapon belül bemutatja.”


8. §


A rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Fizető-parkolóhely nem parkolási célú igénybevételére irányuló szándékot a Használó legkésőbb tíz munkanappal az érintett időpontot megelőzően írásban bejelenti, és ahhoz a Szolgáltató hozzájárulását kéri. A hozzájárulást a Szolgáltató szabályzatában foglaltak feltételeknek megfelelően adhatja meg a Használó részére.

(2) Amennyiben a fizető-parkolóhely nem parkolási célú, az (1) bekezdésben foglalt hozzájárulás megadása nélküli igénybevétele a fizető-parkolóhely rendeltetésszerű használatát akadályozza, a Használó az igénybevétel időtartamához igazodó, adott parkolási szakaszon érvényes óradíjat a Szolgáltató részére megtéríti.”


9. §


(1) A rendelet 1. melléklet 2. alcím 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. a Városház tér nyugati oldala,”


(2) A rendelet 1. melléklet 2. alcím 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. Türr István utca,”


(3) A rendelet 1. melléklet 2. alcím 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. Móricz Zsigmond rakpart az Újkapu utca - Vas Gereben utca között, valamint a Móricz Zsigmond rakparttól nyíló Széchenyi híd alatti és a Széchenyi hídtól keletre található, 6426/1 hrsz.-ú körbekerített parkoló öböl,”


(4) A rendelet 1. melléklet 3. alcím 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. Radnóti utca a Töltésszer - Szarvas utca között,”


10. §


(1) A rendelet 1. § (2) bekezdésében az „alábbi kivételekkel” szövegrész helyébe az „alábbi kivételekkel, feltéve, hogy az alábbi jogosultság valamelyikét a megfelelő módon igazolja” szöveg lép.


(2) A rendelet 5. § (1) bekezdésében a „(2)-(3) bekezdésben” szövegrész helyébe a „(2)-(5) bekezdésben” szöveg lép.


(3) A rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontjában a „Szent István út 14. számú főút” szövegrész helyébe a „Szent István út - 14. számú főút” szöveg lép.


(4) A rendelet 10. § (1) bekezdésében a „parkolójegy megváltásához szükséges pénzérméről” szövegrész helyébe a „parkolójegy megváltásához szükséges, megfelelő minőségű és mennyiségű pénzérméről” szöveg lép.


(5) A rendelet 10. § (4) bekezdésében a „lakossági parkolási bérlet” szövegrész helyébe a „lakossági parkolási bérlet vagy az 1. § (2) bekezdése szerinti jogosultságot igazoló okirat” szöveg lép.


(6) A rendelet 1. melléklet 2. alcím 9. pontjában a „14-es út” szövegrész helyébe a „Vas Gereben utca” szöveg lép.


11. §


Jelen rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.


12. §


Hatályát veszti a rendelet 8. § (3) bekezdésében „a Város ház tér mögötti két öbölre,” szövegrész.