Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 13/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2018. 01. 02

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és 6. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




  1. §


A helyi adókról szóló 13/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,- Ft.”




2. §


A Rendelet 6/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az adózók az iparűzési adó, az idegenforgalmi adó, az építményadó adóbevallási kötelezettséget, az iparűzési adó feltöltési kötelezettséget, illetve a bejelentkezés/változásbejelentést az önkormányzat által közzétett módon, elektronikus úton is teljesíthetik (www.bekescsaba.eado.hu /a továbbiakban: Honlap/).”




3. §


A Rendelet 6/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az adózók az iparűzési adó, az idegenforgalmi adó, az építményadó adóbevallási kötelezettséget, az iparűzési adó feltöltési kötelezettséget, illetve a bejelentkezés/változásbejelentést az önkormányzat által közzétett módon, elektronikus úton is teljesíthetik (www.bekescsaba.eado.hu /a továbbiakban: Honlap/); azoknak az adózóknak, akik a helyi adókról szóló törvény alapján vállalkozónak minősülnek, ezeket a kötelezettségeket elektronikus úton kell teljesíteniük.”


4. §


A Rendelet 1. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. melléklete lép.


5. §


(1) Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.


(2) A 3. § 2018. január 1. napján lép hatályba.





 Szarvas Péter                                                                            Dr. Bacsa Vendel

  polgármester                                                                                     jegyző





Záradék: Kihirdetve a Városháza hirdetőtábláján történt kifüggesztéssel 2016. november 28. napján.




                                                                                                        Dr. Bacsa Vendel

                                                                                                                 jegyző































1. melléklet a helyi adókról szóló 13/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 34/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez


Nyilatkozat

az adómentességre jogosító tartózkodásról


Vendég neve


Állandó lakcíme


Születési hely, dátum


Személyi igazolvány/útlevél száma


Érkezés napja


Távozás napja


Eltöltött vendégéjszakák száma


Adómentesen eltöltött vendégéjszakák (a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-a alapján)

  1. a 18. életévét be nem töltött magánszemély;

o

  1. a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély;

o

  1. a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretén, a szolgálati kötelezettség teljesítése az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély;

o

  1. a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. §-ának (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély;

Vállalkozás neve:



Békéscsabai címe:



Adószáma:

o

  1. aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja].

o

  1. a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi vagy rendvédelmi szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.

o

Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentesség a fenti jogcímen fennáll.

A mentesség megfelelő jogcím oszlopánál „X” jellel kell a vendégnek a jelölést megtennie.

Kelt: Békéscsaba, 20… év ………. hó …… nap


__________________________


vendég aláírása






A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 30. § (1) a) alapján adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. A Htv. 32. § a) pontja szerint az adó alapja a 30. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma. a Htv. 52. § 30. pontja szerint vendégéjszaka: vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.