Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 18/2012.(VI.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 17- 2016. 12. 17

Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a) pontja és 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével Kiskunmajsa Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 18/2012.(VI.28.) önkormányzati rendeletének módosítására az alábbiakat rendeli el.

1.§


Kiskunmajsa Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 18/2012. (VI.28.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban R.) 9.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(5) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő vagyontárgyak hasznosítására, üzemeltetésére önálló intézményt, vagy gazdasági társaságot alapíthat. Az önkormányzat vállalkozása kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti. Kizárólag olyan vállalkozásban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét. Az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatai körében létrehozott gazdasági társaságban az önkormányzat tulajdonosi aránya 51%-nál kevesebb nem lehet.  Vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő beviteléről csak megfelelő hozamszámítás alapján  a Pénzügyi Bizottság  véleményezése után  a Képviselő-testület jogosult dönteni.


2.§


A R. 15.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(3) Az önkormányzati vagyon bérbe (használatba) adásának egyéb feltételei:


a)         Az ingó és ingatlan vagyontárgyak pályázati, vagy árverés útján történő bérbe, vagy használatba adása esetén az V. fejezetben foglalt rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell, kivéve azon vagyontárgyak esetét, melynek pályáztatási, árverési szabályait magasabb szintű jogszabály írja elő.


b) A nem vagyonkezelési szerv kezelésében lévő önkormányzati vagyon – az ipari parkban lévő ingatlanok kivételével - 1 évet meg nem haladó bérbe, használatba, illetve haszonbérbe adásáról a polgármester dönt abban az esetben, ha a bérbe, használatba vagy haszonbérbe adás díja legalább önköltségi áron, vagy az értékbecslés alapján megállapított teljes (nem támogatott) díj megállapításával történik.


3. §

A R. 18.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(2)       A nettó 100.000.-forintot el nem érő egyedi nyilvántartási értékű eszköz értékesítése vagy selejtezése az önkormányzat intézményei tekintetében a polgármester hozzájárulásával, míg az önkormányzat használatában lévő ingó dolgok tekintetében a polgármester döntése alapján megengedett.

4. §


A R. 20.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) Követelésről lemondani az Önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében a mindenkor hatályos törvény alapján behajthatatlan követelések esetében lehet.

A behajthatatlannak minősített követelések igazolásának módját a mindenkor hatályos Számviteli Politika tartalmazza, melyek jegyzői utasítás formájában kerülnek beépítésre az említett belső Szabályzatba.


(2) Fizetési halasztást a vevő/adós részére az Önkormányzat esetében a polgármester, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv esetében az intézmény vezetője adhat a pénzügyi/gazdasági vezető ellenjegyzésével.

Ennek időtartama a számlán szereplő teljesítés dátumát maximum 45 nappal haladhatja meg, tekintettel arra, hogy ezen túl a költségvetési szervnek ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezik.

A fizetendő kamat a fizetési határidő lejáratának napjától számítva a mindenkori jegybanki alapkamat.

A fizetési halasztás azonos vevő/adós részére egy költségvetési évben csak egyszer.

A fizetési halasztás összegének nagysága maximum az önkormányzat illetve az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv éves eredeti költségvetésének 2%-a lehet összesen.

A fizetési halasztás időtartama és nagysága nem veszélyeztetheti az éves költségvetés végrehajtását, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél időparányosnál nagyobb finanszírozási igénnyel nem járhat. Ezek betartásáért, végrehajtásáért a polgármester és a költségvetési szervek vezetője felelős

Fentiektől eltérő esetben fizetési halasztás csak a Képviselő-testület engedélyével adható.


5. §


A R. 21.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(2)       Az (1) bekezdés i-j.) pont szerinti 100.000.-Ft értékhatár alatti ingó vagyon elfogadásáról az önkormányzat által alapított, költségvetési szervként működő, intézményi vagyonkezelő szerv, illetve az önkormányzat esetében a polgármester dönt.

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

6. §

A R. 1. sz. melléklete helyébe e rendelet 1. sz. melléklete lép.


7. §

A R. 3. sz. melléklete helyébe e rendelet 2. sz. melléklete lép.


8. §

A R. 4. sz. melléklete helyébe e rendelet 3. sz. melléklete lép.


9. §

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Kiskunmajsa, 2016. december 16.


            Ábrahám-Fúrús András                                                      Dr. Tóth-Péli Emőke

                      polgármester                                                                               jegyző



A rendelet kihirdetve:


Kiskunmajsa, 2016. december 16.                                                                 Dr. Tóth-Péli Emőke

                                                                                                                              jegyző