Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében hivatkozott feladatkörében eljárva, az Étv. 54. §  (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítására az alábbiakat rendeli el.


  1. §


A Rendelet 2. §-a az alábbi (13) bekezdéssel egészül ki:


„(E rendelet alkalmazásában)

(13) Köztárgy: közterületen vagy közhasználat céljára átadott területen álló közcélú műtárgy, különösen: művészeti, kegyeleti alkotás, emlékmű, díszkút, szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertépítészeti műtárgy, illetőleg geodéziai jel, utcabútor.”


  1. §


(1) A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A közterület eltérő használatára vonatkozó igényt – legalább 5 nappal, a 13. § (7) – (8) bekezdésekben foglalt esetekben legalább 15 nappal a használatot megelőzően – a Polgármesteri Hivatal Városrendészetéhez kell benyújtani.” 


(2) A Rendelet 5. § (2) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(Az igénybejelentésnek tartalmaznia kell:)

  1. ) az igénybejelentő magánszemély személyi azonosító adatait, állandó lakóhelyének címét, egyéb kérelmező esetén a jogi személy nevét, székhelyének (telephelyének) címét, képviselőjének nevét,”


(3) A Rendelet 5. § (3) bekezdés e) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(Az igénybejelentéshez az igazgatóság felhívására mellékelni kell:)

e) vásár, mutatványos tevékenység, egyéb kulturális, sport, politikai célú rendezvény esetén a 12. § (4) bekezdése szerinti, a terület takarítására vonatkozó okiratot, vagy nyilatkozatot,”


(4) A Rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) A közterület eltérő használatára vonatkozó igénybejelentésre legkésőbb a használatot megelőző 2. napig nyilatkozni kell.”


  1. §


(1) A Rendelet 6. § (1) bekezdés a) és b) pontjában a „13. § (8)-(9) bekezdésekben foglaltak” szövegrész helyébe a „13. § (7)-(8) bekezdésekben foglaltak” szövegrész lép.



(2) A Rendelet 6. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Nem köthető közterület-használati megállapodás olyan igénylővel, akinek (amelynek) közterület-használati díjtartozása, vagy a 12. § (4b) bekezdésében foglalt jogcímen tartozása van.”


  1. §


A Rendelet 7. § (1) bekezdésének helyébe alábbi rendelkezés lép:


„(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért, valamint közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételéért a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A közterület-használat díját - az egy évnél hosszabb időtartamra kötött megállapodások kivételével - egyösszegben, előre kell megfizetni. Az egy évnél hosszabb időtartamra kötött megállapodások esetén a díjat évenként egyösszegben, előre kell megfizetni.”


  1. §


(1) A Rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Mezőgazdasági idényjellegű termékek közterületi árusítására kizárólag őstermelői igazolvánnyal rendelkező árus részére, a városképbe illeszkedő kulturált árusítást lehetővé tevő létesítmény (pavilon, konténer, pult, sátor, mozgóbolt) alkalmazása esetén adható közterület-használati engedély.” 


(2) A Rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) Közterületre – 3 napot meg nem haladó időtartamú közterülethasználat kivételével - vendéglátási, vagy egyéb céllal építményt vagy más műszaki alkotást elhelyezni a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság előzetes véleménye alapján lehet. A 3 napot meg nem haladó közterülethasználat esetén is érvényesíteni kell, hogy az építmény, műszaki alkotás a városképbe illeszkedő legyen. A legalább 1 évre szóló közterület-használati megállapodások esetében az építmények, műszaki alkotások állapotát a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság évente április 01-ig felülvizsgálja, és ha az nem felel eredeti funkciójának, műszaki állapota avult, balesetveszélyes, vagy az engedélyezetthez képest eltérő módon használja a közterület, a Polgármester felszólítja a vendéglátóhely üzemeltetőjét, illetve az építmény, vagy más műszaki alkotás tulajdonosát a 253/1997 (XII.30.) számú kormányrendelet (OTÉK) 1. melléklet 36. pontja szerinti felújítási munkák, vagy az engedélyezett műszaki tartalomnak megfelelő átalakítási munkák a felszólításban megjelölt határidőn belüli elvégzésére. Ennek elmulasztása esetén a megállapodás azonnali hatállyal felmondható.”


(3) A Rendelet 10. §-a a következő (6) – (7) bekezdéssel egészül ki:


„(6) Vendéglátási céllal elhelyezett építmény, más műszaki alkotás (terasz, előkert, együtt építmény) létesítésére, elhelyezésére irányuló megállapodás az alábbi feltételekkel köthető:


  1. ) az igénylő részére egy építményre vonatkozóan adható engedély, ezen rendelet 2.a) pontjában meghatározott díj alkalmazásával,
  2. ) azonos kérelmező több építménnyel történő kitelepülésére ezen rendelet 2.b) pontjában meghatározott díj alkalmazásával, kizárólag ideiglenes jelleggel, elbontási kötelezettség előírása mellett adható engedély,
  3. ) az építmény alapterülete nem haladhatja meg – több kitelepülés esetén egyenként - az 50 m2-t, ettől eltérni csak indokolt esetben, legfeljebb ennek kétszereséig lehet.


(7) A vendéglátási céllal elhelyezett építmény vagy más műszaki alkotás létesítésére, elhelyezésére irányuló megállapodás esetén a használó kérelmére a tevékenység szempontjából használaton kívüli időre vonatkozóan az 1. mellékletben foglalt díj 30 %-át kell megfizetni. A használaton kívüli időtartamra vonatkozóan az igénylőnek kell a kérelemben nyilatkoznia, a használat szüneteltetését a Városrendészet ellenőrzi.”


  1. §


(1) A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A rendezvény megtartásához szükséges szakhatósági engedélyek (rendőrség, katasztrófavédelem, ÁNTSZ, útkezelő, rendezvények engedélyezése kapcsán a jegyző) vagy hozzájárulások beszerzése a rendező feladata. Eltérő használatra megállapodás csak ezek megszerzése és bemutatása után köthető.”


(2) A Rendelet 12. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) Vásár, mutatványos tevékenység, vagy más, várhatóan átlagosan 50 főnél nagyobb látogatószámú rendezvény megtartására irányuló igénybejelentés esetén a rendezvény szervezője a megállapodás megkötését megelőzően köteles bemutatni az igényelt terület tisztántartására, takarítására irányuló megrendelést, szerződést, vagy nyilatkozni arra vonatkozóan, hogy a terület takarítását saját erőforrással biztosítja, és a keletkezett hulladékot az arra jogosult szolgáltató bevonásával a rendezvényt követően elszállíttatja. Ezen kötelezettség alól kivételt képeznek azon rendezvények, amelyek során a terület takarítását az Önkormányzat végzi.”


(3) A Rendelet 12. §-a az alábbi (4a) – (4b) bekezdéssel egészül ki:


„(4a) A (2) bekezdésben szabályozott, az igénybe vett közterület takarítására, valamint a keletkezett hulladék rendezvényt követő elszállítására irányuló kötelezettség biztosítására az igénybe vevő óvadék megfizetésére köteles. Az óvadék összege 50 000 Ft, amelyet a megállapodás megkötésével egyidejűleg kell megfizetni. Nem terheli óvadékfizetési kötelezettség az igénybe vevőt, ha takarítást az Önkormányzat vállalja, valamint ha a takarításra irányuló szerződés (megrendelés) az Önkormányzattal köztisztasági feladatok ellátására szerződéses kapcsolatban álló szervezettel kerül megkötésre.”


(4b) Amennyiben közterület-helyreállítási, takarítási kötelezettségének az igénybe vevő a közterület-használati megállapodásban foglaltak szerint eleget tett, az óvadék összegét legkésőbb 5 napon belül vissza kell fizetni. Amennyiben ezen kötelezettségének az igénybe vevő nem tesz eleget, azt az Önkormányzat az igénybe vevő költségére elvégezteti. Ennek költségeibe a befizetett óvadék beszámít, és az igénybe vevőt kötelezni kell az óvadék összegével nem fedezett esetleges költségek megtérítésére.”    


(4) A Rendelet 12. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


 „(7) A közterület rendeltetéstől eltérő használatára vonatkozó megállapodás megkötése során figyelemmel kell lenni arra, hogy a rendezvény a közintézményekben, vagy egyházi intézményekben megtartásra kerülő hivatalos rendezvényt vagy hitéleti tevékenységet ne zavarja.” 



  1. §


(1) A Rendelet 13. § (7) bekezdésében a „Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész lép.


(2) A Rendelet 13. §- a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:


„(11) Zöldterületek rendeltetéstől eltérő használatára kivételes esetben, a városképbe illeszkedő, a zöldterületet csak a legszükségesebb mértékben (legfeljebb 20 m2 alapterület/db) elfoglaló, az építésügyi jogszabályok szerinti építmény elhelyezésére köthető megállapodás. Az igénybejelentés elbírálása során értelemszerűen alkalmazni kell az OTÉK, a GYÉSZ, valamint a városkép alakításáról és védelméről szóló önkormányzati rendeletben foglalt, a zöldterületek igénybe vételére irányuló rendelkezéseket. Ezen rendelkezés alól kivételt képez a hat hónapot meghaladó időtartamra kereskedelmi tevékenység céljára kitelepítendő létesítmény.” 


  1. §


(1) A Rendelet 14. §-a az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) A bekerített játszóterek vonatkozásában a (2) bekezdésben meghatározott időpontokat az ott elhelyezett működési rend tartalmazza.”  


(2) A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Tilos a játszótérre a kedvtelésből tartott állatot – vakvezető vagy mozgáskorlátozott személyt közlekedésében segítő kutya kivételével – bevinni, beengedni.”


  1. §


A Rendelet az alábbi címmel és 14/A. §-sal egészül ki:


„Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok


14/A. §


(1) A város közterületein emléktábla csak a (2) bekezdésben foglaltak szerinti hozzájárulás alapján helyezhető el.


(2) Önkormányzati tulajdonú épületen, vagy közterületen lévő köztárgyon csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el emléktábla. Nem önkormányzati tulajdonú ingatlan közterületről is jól látható részén (épület homlokzatán, beépítetlen területén) a Képviselő-testület hozzájárulásával  helyezhető el emléktábla.


(3)       Az emléktábla elhelyezésére irányuló kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a)         az emléktábla állításának indoklását,

b)        az emléktábla megjelenését ábrázoló tervet (vagy fényképet), a részleteket is (szöveg, ábra, betűforma, színek megjelölése, méret, anyag) egyértelmű-en ábrázoló módon és méretarányban,

c)         a kihelyezés helyének, módjának pontos megjelölését,

d)        az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulását,

e)        a kérelmező és a kivitelezésért felelős személy nevét, címét,

f)         nyilatkozatot a szükség szerinti karbantartás, javítás, helyreállítás vállalásáról,

g)         műemlékek, műemlék jellegű épületekre történő elhelyezés esetén az illetékes műemlékvédelmi hatóság engedélyét, helyi védelem alatt álló épületekre történő elhelyezés esetén a városi főépítész szakvéleményét.


(4)      A hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló nyilatkozatban foglaltaktól eltérően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén – az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.”


  1. §


(1) A Rendelet 15. §-ának címe helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„A közterület-használat ellenőrzése, a jogellenes közterület-használat következményei”


(2) A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterület-használat ellenőrzését a Városrendészet látja el. A jogosulatlan közterülethasználat jogkövetkezményeiről a 6. § (1) bekezdés a) – b) pontjaiban meghatározott hatáskörgyakorló dönt.”


(3) A Rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Közterület eltérő használatára kötött megállapodás hiányában a Városrendészet köteles a használat feltételeit (közterületi közműcsatlakozás) megszüntetni, a megállapodásban kikötött feltételektől eltérő használat esetén pedig a közterület-használati megállapodás megszüntetését kezdeményezni.


(4) A Rendelet 15. §-a az alábbi (7) – (10) bekezdésekkel egészül ki:


„(7) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles a Városrendészet felhívására a jogellenes közterület-használatot megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására, ezen belül a használathoz kiépített közműcsatlakozások megszüntetésére is. E kötelezettség elmulasztása esetén a Városrendészet az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget. A helyreállítás költségein túl – amennyiben ez szükséges – az elbontott, és a jogosulatlan használó tulajdonát képező vagyonelemek őrzésének költsége is a használót terhelik.


(8) A Városrendészet az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (3) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.


(9) A (4) bekezdés alkalmazása szempontjából a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének minősül, ha a jogellenes közterület-használat a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek reklámhordozó céllal való elhelyezése, tárolása útján valósul meg. Ebben az esetben a Városrendészet az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (7) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.


(10) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, az - a ténylegesen használt időtartamra és területre – pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj összege az e rendelet szerinti közterület-használati díj ötszöröse, díjmentes közterülethasználat esetén 50 Ft/m2/nap.”  


  1. §


A Rendelet 1. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. melléklete lép.



  1. §


Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések


(1) Ezen rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, és 2017. január 2-án hatályát veszti.


(2) Ezen rendelet 10. § (4) bekezdésével megállapított, a Rendelet 15. § (7) – (10) bekezdésében foglaltakat a folyamatban lévő jogosulatlan közterület-használat esetén is alkalmazni kell.


(3) Hatályát veszti a Rendelet

  • 4. § (4) – (5) bekezdése,
  • 6. § (4) bekezdése,

-     12/A. § (11) bekezdése,

-     17. § (3) – (4) bekezdése.


Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelet

módosításáról szóló

38/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete 1. melléklete


„Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 25/2000. (IX.20.) önkormányzati rendelet

  1. melléklete”


A KÖZTERÜLET HASZNÁLATI ÉS KÖZÚT IGÉNYBE VÉTELI DÍJAK

Sor-szám

Közterület-használat célja

I.

(városközpont)

II.

(egyéb közterület)


1.)


Építési munkával kapcsolatos igénybevétel (állvány, építőanyag, törmelék stb.)


33 Ft/m2/nap


22 Ft/m2/nap

2.)

Kereskedelem, vendéglátás

a.)10. § (1) bek. szerinti igénybevétel esetén**


b.)egyéb közterület-használat **

c) zöldterületen történő vendéglátó 

    építmény elhelyezése esetén


1000 Ft/m2/hó

1500 Ft/m2/hó


1500 Ft/m2/hó



800 Ft/m2/hó

1300 Ft/m2/hó


1300 Ft/m2/hó



d) Karítatív tevénység vagy közérdekű díjmentes szolgáltatás

díjmentes

díjmentes

3.)

Sport, kulturális rendezvény

17 Ft/m2/nap

11 Ft/m2/nap

4.)

Vásár, mutatványos, reklám célú bemutató, egyéb

50 Ft/m2/nap

de min. 10.000 Ft/nap

50 Ft/m2/nap

de min. 10.000 Ft/nap

5.)

Taxi gépkocsinként

20.000 Ft/év/gk

11.000 Ft/év/gk

6.)

Üzemképtelen jármű tárolása




a.) motorkerékpár, motorkerékpár pótkocsija

1 – 25. napig 5.000 Ft,     a 26. naptól 200 Ft/nap

1 – 25. napig 3.000 Ft,        a 26. naptól 100 Ft/nap


b.) személygépjármű, személygépjármű pótkocsija, gépjármű 2,5 t összsúlyig

1- 25. napig 10.000 Ft,     a 26. naptól 400 Ft/nap

1- 25. napig 10.000 Ft,      a 26. naptól 400 Ft/nap


c.) egyéb jármű 2,5 t összsúly fölött, ill. vontató, lassú jármű, ezek pótkocsija, tartozéka

1- 25. napig 15.000 Ft,     a 26. naptól 1.000 Ft/nap

1- 25. napig 12.000 Ft,        a 26. naptól 800 Ft/nap

7.)

Szelektív hulladékgyűjtő sziget, települési szilárd hulladék átadóhely

díjmentes

* Bejelentési kötelezettség terhe mellett.   

* * Alkalmi árusítás, vendéglátás esetén a napi díj a havi díj 1/30 része.