Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 39/2016. (XII.21.) önkormányzati rendelete

egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 22- 2016. 12. 26

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

                                       39/2016. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról


Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. §-ában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a 7-9. § vonatkozásában a Békéscsaba és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2/2011. (II. 17.) határozatával módosított Társulási Megállapodása alapján a következőket rendeli el:



1. §


A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Önkormányzati rendelet) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)      A szakosított szociális ellátások:

  1. tartós elhelyezést – ápolást, gondozást – nyújtó intézmények:

       aa)            idősek otthona,

       ab)           emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona.

b) átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény a hajléktalanok átmeneti szállása.”


2. §


Az Önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. §


(1)       Tartós elhelyezést (ápolást, gondozást) nyújtó intézmény az idősek otthona és az emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona.

(2)       A Békéscsabai Életfa Idősek Otthona telephelyén emelt szintű idősotthoni ellátást nyújt, a mindenkor hatályos, jogerős működési engedélyben rögzített létszámmal.

(3)       Az emelt szintű ellátás egy, vagy kétszemélyes lakóegységekben történik, ahol az elhelyezési körülmények és a biztosított szolgáltatások az átlagot jóval meghaladó minőségűek.

(4)       Amennyiben az intézményben lakóegység használatával rendelkező ellátott a beköltözését követő 5 éven belül kiköltözik, úgy az egyszeri hozzájárulás időarányos része – kamatok nélkül – visszajár részére. A jogviszony felmondásának időtartama nem vonható le.

(5)       A hajléktalan személyek átmeneti szállása azoknak a hajléktalan személyeknek az elhelyezését biztosítja, akik az életvitelszerű szálláshasználat és a szociális munka segítségével képesek az önellátásra.”


3. §


Az Önkormányzati rendelet a következő 8/A. §-al egészül ki:


„8/A. §


A Békéscsabai Életfa Idősek Otthonában az emeltszintű ellátást nyújtó férőhely egyszeri belépési díj megfizetése esetén vehető igénybe. A Békéscsabai Életfa Idősek Otthonában 69 átlagos ápolást, gondozást és demens ellátást nyújtó férőhely belépési hozzájárulás megfizetése esetén vehető igénybe. A beköltözéskor fizetendő belépési hozzájárulás és az egyszeri belépési díj összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.”


4. §

Az Önkormányzati rendelet a következő 8/B. §-sal egészül ki:


„8/B. §


(1)       Az intézményi jogviszony megszűnésére és megszüntetésére a Szoctv. 100–101. §-ait, valamint 103–104. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2)       A jogosultak érdekvédelmére a Szoctv. 97–99/A. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”

5. §

Az Önkormányzati rendelet a következő 8/C. §-sal egészül ki:


„8./C. §

Szociálpolitikai kerekasztal


(1)        A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások, valamint a gyermekjóléti ellátások fejlesztése, az ellátások színvonalának, hatékonyságának javítása, szociális szolgáltatástervezési koncepcióban foglalt feladatok megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése érdekében helyi szociálpolitikai kerekasztal működik.

(2)        A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart. A szociálpolitikai kerekasztal ülései nyilvánosak.

(3)        A szociálpolitikai kerekasztal működésének további szabályait az általa elfogadott működési szabályzatban határozza meg.

(4)       A szociálpolitikai kerekasztal ülésein elhangzottakról „Emlékeztető” készül.

(5)        A kerekasztal tagjai Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, illetve intézményvezetői, valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról törvény szerint szociális tevékenységet végző szervezetek, a települési nemzetiségi önkormányzatok, továbbá a szolgáltatástervezésben és annak végrehajtásában partnerséget vállaló szervezetek képviselői.”

6. §


Az Önkormányzati rendelet melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép. Az Önkormányzati rendelet kiegészül a jelen rendelet 2. mellékletét képező 2. melléklettel.


7. §


A Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kistérségi rendelet) 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)      A szakosított szociális ellátások:

  1. tartós elhelyezést – ápolást, gondozást – nyújtó intézmény az idősek otthona,
  2. átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény az időskorúk gondozóháza.”


8. §


A Kistérségi rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)      Tartós elhelyezést (ápolást, gondozást) nyújtó intézmény az idősek otthona.

(2)       Az idősek otthona ellátást nyújtó intézményekre a Szoctv. 67–68/B. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”


9. §


 (1)      Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

(2)       Hatályát veszti a Kistérségi rendelet 4. §-a, a 13-14. §-a, a 19. § (1b) bekezdése és a Kistérségi rendelet 2. melléklete.





                 Szarvas Péter                                                                    Dr. Bacsa Vendel

                  polgármester                                                                              jegyző





Záradék: Kihirdetve a Városháza hirdetőtábláján történt kifüggesztéssel 2016. december 21. napján




                                                                                                   Dr. Bacsa Vendel

                                                                                                             jegyző