Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő-testületének 39/2016 (IX.22.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 23- 2024. 03. 04

Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő-testületének 39/2016 (IX.22.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2016.09.23.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 4/A. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) E rendeletben szabályozott agyhártya-gyulladás elleni védőoltás támogatása, születési támogatás, nagykorúvá váló személyek köszöntése, szépkorú személyek elismerése, tűzifa juttatás ellátások személyi hatálya Budapest Főváros XIV. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személyekre terjed ki.”

2. § Az Ör. 3 § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában - a köztemetés, tűzifajuttatás, születési támogatás, nagykorúvá váló személyek köszöntése, szépkorú személyek elismerése, agyhártya-gyulladás elleni védőoltás és a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés ellátás kivételével - az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások tekintetében:]

„b) a juttatásra való jogosultság megállapításának kiszámításánál

ba) fogyasztási egység: a háztartás tagoknak vagy a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, a háztartás második nagykorú tagjának az arányszáma 0,7, az első kiskorú tagjának az arányszáma 0,7, a háztartás minden további nagykorú és kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,5;

bb) egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelem: a háztartás összes jövedelmének és a háztartás vagy a család fogyasztási egységei összegének hányadosa;”

3. § Az Ör. 3 § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában - a köztemetés, tűzifajuttatás, születési támogatás, nagykorúvá váló személyek köszöntése, szépkorú személyek elismerése, agyhártya-gyulladás elleni védőoltás és a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés ellátás kivételével - az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások tekintetében:]

„f) rendszeres pénzellátás: az e rendeletben szabályozott minimumjövedelem juttatás, rendszeres lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, gyógyszertámogatás továbbá adósságkezelési szolgáltatás.”

4. § Az Ör. a következő 8/A. §-sal egészül ki:

„8/A. § (1) Nem állapítható meg rendszeres pénzellátásra való jogosultság annak a személynek, aki 2 hónapot meghaladóan előzetes letartóztatásban van, elzárás büntetését, illetve szabadságvesztés büntetését tölti.

(2) Meg kell szüntetni a rendszeres pénzellátásra való jogosultságát annak a személynek, akire vonatkozóan (1) bekezdés szerinti körülmények valamelyike bekövetkezett.”

5. § Az Ör. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) Ha a minimumjövedelem-juttatásra való jogosultságot azért kell megszüntetni, mert a háztartás bármelyik tagjának munkába állása miatt a háztartás a jövedelemhatárt túllépi, akkor a juttatás felét az eljáró hatóság a keresőtevékenység megkezdését követő hónap első napjától 6 hónapig hivatalból továbbfolyósítja, feltéve, hogy a háztartás munkaviszonnyal nem rendelkező, együttműködésre kötelezett személyei továbbra is teljesítik az együttműködési megállapodásban foglaltakat a Családsegítő Központ felé.

(2) Ha a juttatás összege a háztartás bármely tagjának munkába állása miatt csökken, a juttatást a kereső tevékenység kezdő hónapját követő hónap 1. napjától számított 3 hónapig az eredeti összegben kell továbbfolyósítani.”

6. § Az Ör. 28/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„28/A. § (1) A rendszeres lakásfenntartási támogatásra való jogosultságot a Polgármester jogosult bejelentésére, vagy hivatalból felülvizsgálja, ha az ellátás megállapításának alapjául szolgáló jövedelemben változás történt, vagy az ellátás megállapításánál figyelembe vett, a háztartásban élő családtagok létszáma megváltozott.

(2) Ha a rendszeres lakásfenntartási támogatás összege a (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat eredményeként

a) emelkedett, akkor az új összeget a jogosultság feltételeiben bekövetkező változás bejelentése hónapja, illetve a hivatalos tudomásszerzés hónapjának első napjától

b) csökkent, akkor az új összeget a jogosultság feltételeiben bekövetkező változásra vonatkozó bejelentési kötelezettség határidejének lejártát követő hónap, illetve a hivatalos tudomásszerzésnek az időpontját követő hónap első napjától

kell folyósítani.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat eredményeként a támogatásra való jogosultság megszűnik, akkor a támogatás folyósítását a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.”

7. § Az Ör. 29. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Rendszeres lakásfenntartási támogatásra nem jogosult az a háztartás,]

„a) ahol a háztartás havi összjövedelme (J) és a lakásfenntartásra fizetendő meghatározott hányad (h) szorzata (J x h) meghaladja a lakásfenntartás elismert költségét (K),”

8. § Az Ör. 40. §-ban az „önrésznél alacsonyabb összeget,” szövegrész helyébe az „önrész lehet kevesebb is, de legalább 10 000 Ft,” szöveg lép.

9. § Az Ör. 42. § (1) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Krízishelyzetnek kell tekinteni különösen, ha kérelmező vagy háztartásában élő családtagja]

„g) a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója vagy élettársa eltemettetéséről gondoskodik,”

10. § Az Ör. 50. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szépkorú személy

a) 80. életévének betöltésekor 8 000 Ft,

b) 85. életévének betöltésekor 8 500 Ft,

c) 90. életévének betöltésekor 9 000 Ft,

d) 95. életévének betöltésékor 9 500 Ft,

e) 100. életévének betöltésékor 10 000 Ft támogatásra jogosult és a

f) 100. életévének betöltése után pedig az e) pontban meghatározott összeg évenként 1000 Ft-tal emelkedik.”

11. § Az Ör. 54/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„54/B. § (1) A Képviselő-testület jogorvoslati eljárás keretében különös méltánylást érdemlő esetben e rendelet

szabályozott feltételektől eltérően eseti segélyt vagy gyógyszertámogatást vagy tanévkezdési támogatást állapít meg.

(2) Az (1) bekezdés a) és c) pontja esetén, amennyiben a jogorvoslati kérelmet benyújtó kérelmező jövedelme a 41. § (4) bekezdésében, vagy a 47. §-ában szabályozott jövedelemhatárt legfeljebb 20%-al haladja meg és a család tagjainak egyike sem rendelkezik 3. § (1) bekezdés e) pontja szerinti vagyonnal és a háztartás különös méltánylást érdemlő speciálishelyzetét, egészségi állapotát, speciális gondját, vagy más tartós élethelyzetben lévő rendkívüli helyzetet a jogorvoslati eljárás során felvett környezettanulmány alapján tapasztaltak is alátámasztják.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja esetén, amennyiben a jogorvoslati kérelmet benyújtó kérelmező jövedelme a 46/A. § (1) bekezdésében szabályozott jövedelemhatárt legfeljebb 20%-al haladja meg és a család tagjainak egyike sem rendelkezik 3. § (1) bekezdés e) pontja szerinti vagyonnal és a háztartás különös méltánylást érdemlő speciálishelyzetét, egészségi állapotát igazolja.

(4) Az (1) bekezdés a) és c) szerinti méltányosságot a Képviselő-testület évente egy alkalommal gyakorolhat, amelynek során a segély vagy támogatás összege háztartásonként és családonként az alkalmanként jelentkező többletkiadás 80%-áig állapítható meg, de évente összesen nem haladhatja meg az 50 000 Ft-ot.

(5) Az (1) bekezdés b) szerinti méltányosság gyakorlása során az elismert gyógyszerköltség havi összege és a gyógyszertámogatás havi összege az elismert gyógyszerköltség legfeljebb 50%-a, azonban a támogatás éves szinten nem haladhatja meg az 54 000 Ft-ot.”

12. § Az Ör. a következő 30a. alcímmel egészül ki:

„30a. Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal

75/A. § (1) A Képviselő-testület által létrehozott Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal tagjai

a) a család és egyházügyi tanácsnok, mint a Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal elnöke,

b) az Önkormányzat Képviselő-testülete részéről

ba) szociális és gyermekvédelmi ügyekért felelős alpolgármester,

bb) civil tanácsnok,

bc) ifjúsági tanácsnok,

bd) Köznevelési Bizottság elnöke,

be) Szociális Bizottság elnöke.

(2) A Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal munkájában, ülésein történő részvételre felkért szervezetek

a) Zuglói Család- és Gyermekjóléti Szolgálat,

b) Zuglói Egészségügyi Szolgálat,

c) Zuglói Egészségügyi Szolgálat gyermekorvosainak képviseletét ellátó orvos,

d) Zuglói Egészségügyi Szolgálat vezető védőnője,

e) Zuglói Egyesített Bölcsődék,

f) Zuglói óvodák munkaközösségének vezetője,

g) Budapesti Rendőr-kapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője,

h) Gyermekjogi szakértő,

i) Budapest Főváros Kormányhivatala XIV. Kerületi Gyámhivatalának vezetője,

j) Roma önkormányzat elnöke,

k) Zuglói iskolák igazgatóinak munkaközössége vezetője,

l) szükség szerint meghívott szakértők.

(3) A Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal feladata:

a) áttekinti a Zuglóban élő 0-18 éves korosztály helyzetét,

b) elősegíti a gyermeki jogok érvényesülését,

c) hozzájárul a 0-18 éves korosztály helyzetére hatást gyakorló, ügyében képviseletet ellátó, eljáró és beavatkozó intézmények, állami, önkormányzati, non-profit, civil és egyéb társadalmi szervezetek között kooperáció, információáramlás javításához,

d) lehetőségeihez mérten elősegíti e korosztály szolgáltatásokhoz való hozzáférését,

e) megvizsgálja, az eredmények birtokában javaslatot tesz a gyermekszegénység csökkentése érdekében,

f) számba veszi számba azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód (elhanyagolás, bántalmazás) megelőzéséhez, az áldozattá váló gyerekek állapotának és helyzetének javításához.

(4) A kerekasztal szükség szerint, azonban évente legalább egy alkalommal ülésezik, az ülések összehívásáról a Zuglói Gyermekjóléti Kerekasztal elnöke gondoskodik.

(5) A kerekasztal ülése nyilvános.

(6) A kerekasztal döntéseit az ülésén megjelent tagok egyszerű szótöbbségének egyetértésével hozza meg.”

13. § Az Ör. a következő 30b. alcímmel egészül ki:

„30b. Idősügyi Kerekasztal

75/C. § (1) A Képviselő-testület által létrehozott Idősügyi Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai

a) Zugló polgármestere,

b) Zugló (8. OEVK) egyéni országgyűlési képviselője,

c) Zugló alpolgármesterei,

d) családvédelmi és egyházügyi tanácsnok,

e) Egészségügyi Bizottság elnöke.

(2) A testület további, szavazati joggal rendelkező tagjait – a zuglói székhelyű idősekket tömörítő, illetve idősekkel foglalkozó helyi szervezetek javaslatainak figyelem vételével – az elnök és a társelnök kéri fel.

(3) Az Idősügyi Kerekasztal ülésén tanácskozási joggal vesznek részt

a) Zuglói Szociális Szolgáltató Központ vezetője,

b) Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa,

c) Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója,

d) Budapest XIV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője,

e) Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. ügyvezetője,

f) Zuglói Önkormányzati Rendészet vezetője,

g) idősekkel foglalkozó helyi szervezetek képviselői (tag kivételével)

h) szükség szerint meghívottak (szakértők stb.).

(4) A Zuglói Idősügyi Kerekasztal feladata különösen

a) az időseket közvetlenül érintő helyi jogszabályok, képviselő-testületi határozatok, koncepciók és egyéb, a kerület időseit érintő határozatok végrehajtásának figyelemmel kisérése,

b) kerületi idősek problémáinak összegyűjtése, továbbítása a helyi szervek, személyek felé,

c) konzultációk, intézkedések, programok kezdeményezése,

d) kerületi idősek érdekeinek képviselete.

(5) A kerekasztal szükség szerint, azonban évente legalább egy alkalommal ülésezik, az ülések összehívásáról a Zuglói Idősügyi Kerekasztal elnöke gondoskodik.

(6) A kerekasztal ülése nyilvános.

(7) A kerekasztal döntéseit az ülésén megjelent tagok egyszerű szótöbbségének egyetértésével hozza meg.”

14. § Az Ör. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet szabályait a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

1. melléklet a 39/2016.(IX.22.) önkormányzati rendelethez a 39/2016. (IX. 22.) önkormányzati rendelethez

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: .......................................................................................................................................................
Születési neve: .......................................................................................................................................................
Anyja neve: .......................................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .......................................................................................................................................................
Lakóhely: .......................................................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .......................................................................................................................................................

II. A kérelmező és a háztartás valamennyi tagjának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

– címe: .................................................................................................................... város/község
................................................................................................. út/utca .................... hsz.,
– alapterülete: ........... m2,
– tulajdoni hányad: ...........................,
– a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
.............................................. (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

– címe: .................................................................................................................... város/község
..................................................................................................... út/utca ............................ hsz.,
– alapterülete: ........... m2,
– tulajdoni hányad: ...........................,
– a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
............................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):

– megnevezése ............................................................ (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),
– címe: .................................................................................................................................. város/község
..................................................................................................... út/utca ...................... hsz.,
– alapterülete: ........... m2,
– tulajdoni hányad: ...........................,
– a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
.......................................... (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):

– megnevezése: ............................................................................................................................
– címe: ....................................................................................................................................................... város/község
................................................................................................................... út/utca ....................... hsz., (pontos cím hiányában:
...................... helyrajzi szám),
– alapterülete: ........... m2,
– tulajdoni hányad: ...........................,
– a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű adatai:

a) személygépkocsi: ......................................................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ........................................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).
A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn: igen - nem
(a megfelelő aláhúzandó).

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

.................................................................................................... típus ..................... rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................................................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

III. Nyilatkozatok

1. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy

a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezem, vagy

b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

2. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy

a háztartás további tagja

a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezik, vagy

b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................
– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................
pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................
pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

3. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a pénzforgalmi számlán kezeltösszeg tekintetében.

4. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
................................................
aláírás
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy a háztartás tagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik,
akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.