Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II.1.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2021. 11. 09 13:40

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II.1.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2021.11.09.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a továbbiakban: képviselő-testület) azon célból, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” címet alapít.

(2) A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára”cím a képviselő-testület által adományozható legmagasabb elismerő cím annak a polgárnak adományozható, aki egész életművével, vagy valamely kiemelkedő munkájával, teljesítményével a településen, illetve országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, amellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása köztiszteletben áll.

(3)1 A képviselő-testület az önkormányzati választási ciklusidőszakon belül kettő díszpolgári címet adományoz.

(4) A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” cím adományozható élő személynek, valamint posztumusz jelleggel.

(5) A „Badacsonytomaj Város Díszpolgára” címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(6) Az emlékplakett és a díszoklevél leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(7) A díszoklevél tartalmazza:

a) az adományozó megjelölését,

b) a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,

c) az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,

d) az adományozás keltét,

e) a polgármester és a jegyző aláírását,

f) az önkormányzat címerét és pecsétjét.

2. § (1) Badacsonytomaj Város Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a Badacsonytomaj Város Díszpolgára címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) Badacsonytomaj Város Díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

3. § (1)2 Pro Urbe Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, egészségügyi, szociális, kulturális, közművelődési, oktatási-nevelési, közszolgálati, tehetséggondozás, művészeti alkotómunka, Badacsonyi Borvidék szőlészeti és borászati Kultúrája, szőlő- és borkultúra fennmaradása, hagyományainak megőrzése és a szőlészet-borászat továbbfejlesztése területén, sport, sportteljesítmény, turisztikai és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a város jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.

(2)3 A képviselő-testület évente legfeljebb három Pro Urbe emlékérmet adományozhat.

(3) A Pro Urbe Emlékérem kitüntetéssel külön erre a célra készített díszoklevél és díszdobozos emlékplakett jár.

4. § (1) Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a város közösségi élete terén és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeznek, a város értékeit növelték. Azt tekintenénk célnak, hogy a kitüntetést olyan személyek és közösségek kapják meg, akik a hétköznapi életben, saját munkájukban, az emberekhez való viszonyukban példamutatóak.

(2) A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele a kitüntetett munkásságának általános elismerése mellett az odaítélésének évében kifejtett munkásságát ismeri el.

(3) A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele évente legfeljebb tíz személy, illetve közösség részére adományozható.

(4) A Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél jár.

5. § (1) A "Badacsonytomaj Város Díszpolgára" cím átadására a Városnap alkalmával rendezett városi ünnepnapon, a Pro Urbe Emlékérem átadására az augusztus 20-i állami ünnep alkalmával rendezett városi megemlékezésekkor, a Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele átadására az önkormányzat március 15-i állami ünnep alkalmával rendezett városi megemlékezésekkor kerül sor.

(2) Az elismerések adományozására a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalhoz javaslatot írásban, megfelelő indokolással ellátva tehetnek a képviselő-testület tagjai, önkormányzati intézmények vezetői, magánszemélyek, civil szerveződések és közösségek.

(3) Az elismerések adományozására javaslatot a képviselő-testület ülését megelőző Pénzügyi, Ügyrendi- és Szociális Bizottság ülésének napjáig tehetnek.

(4) A posztumusz kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(5)4 Az elismerések, és kitüntetések átadásának napja rendhagyó esetekben – különös tekintettel jubileum, évforduló esetén – eltérhet az 5. § (1) bekezdésében rögzített átadási időpontoktól.

(6)5 A képviselő-testület egyedi döntés alapján az elismerő címek, és kitüntetések mellé jutalmat vagy anyagi hozzájárulást biztosít, melynek fedezetét az éves költségvetésből biztosítja.

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét,

b) az adományozás időpontját, az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát.

7. § A kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik. Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

8. § (2) (1) Hatályát veszti az elismerő címek és helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, rendjéről szóló 2/2011. (II.10.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

BADACSONYTOMAJ VÁROS DÍSZPOLGÁRA
Kitüntetés leírása

1. Díszoklevél:
A/4 álló formátum. Óarany színű stilizált levélornamentika keretben sötét óarany és szürkés mélykék szöveg. A felső keret alatt a település színes címere, az alsó keretben a bélyegző helye, fölötte a polgármester és a jegyző aláírásának helye.
Az oklevél mélykék anyaggal borított mappában kerül átadásra.

2. Emlékplakett
12 cm átmérőjű, kör alakú bronz plakett.
Plasztikusan jelenik meg rajta a település címere. A címer fölött „Badacsonytomaj Város Díszpolgára”, alatta az adományozás évszáma felirat található.
A plakett mély-bordó anyaggal borított díszdobozban kerül átadásra.

1

Módosította a 6/2020.(II.26.) ör. 1.§-a. Hatályos 2020.02.26. 11,00 órától

2

A 3. § (1) bekezdése a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 6/2020.(II.26.) ör. 2.§-a. Hatályos 2020.02.26. 11,00 órától

4

Az 5. § (5) bekezdését a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

Az 5. § (6) bekezdését a Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.