Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 13

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 29.§ felhatalmazása alapján és annak jogkörében a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


(1)[1] A rendelet célja Tihany Község területére a vonatkozó településfejlesztési koncepciónak, integrált településfejlesztési stratégiának és településrendezési eszközeinek valamint településképi arculati kézikönyvnek és a településképi rendeletnek (továbbiakban: településfejlesztési és településrendezési dokumentumok) társadalmi elfogadottságának kiterjesztése, a helyi partneri (társadalmi) egyeztetés szabályainak meghatározása.

(2) [2]Tihany Község bármely területére vonatkozó településfejlesztési és településrendezési dokumentumok készítésének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel (továbbiakban: szervezetek), egyházakkal történő véleményeztetése a jelen rendelet szabályai szerint történik.

(3) A partneri egyeztetésbe bevontak körét az 1. melléklet tartalmazza.


2. Az egyeztetésben résztvevő partnerek meghatározása,

tájékoztatásának módja és eszközei

2. §


(1) E rendelet alkalmazásában Tihany Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) partnerei lehetnek a véleményezési eljárásokba bejelentkezett:

a) [3]a településen lakcímmel rendelkező lakó- és üdülőnépesség. Az Önkormányzat a honlapon, a helyi újságban és a hivatal előtti közterületi hirdetőtáblán keresztül tájékoztatja a partnereket, továbbá a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének esetében lakossági fórum keretében. Kétség esetén az  egyeztetésbe való bejelentkezéshez a településen meglévő lakcím hitelességét, ill. nyaralóingatlan tulajdonjogát vagy haszonélvezeti jogát igazolni kell. Ezek alapján a polgármester dönt a bejelentkezés elfogadásáról, amit közölni kell a partnerrel is.

b) a településen működő aktív és bejegyzett szervezetek, akiket az Önkormányzat nyilvános elektronikus címükön keresztül tájékoztat. A települési aktivitásának és bejegyzésének hitelességéről a polgármester dönt, és a bejelentkezés elfogadását közli a partnerrel, valamint

c) [4]a településen működő egyházi szervezetek, akiket az Önkormányzat a hivatalosan is ismert elektronikus címeken keresztül tájékoztat.

(2) A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás típusától függően, a meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a település honlapjára, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a honlap főoldalán.

(3) A szervezetek a véleményezési eljárásokba, az Önkormányzat polgármesteréhez a megadott határidőben benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhet be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét is.

(4) A partneri egyeztetési jogköröket az 2. melléklet táblázata tartalmazza, mely dokumentumokról való tájékoztatást, közzétételt az Önkormányzatnak kell nyújtania.



3. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja

3. §


(1) A polgármester által a település honlapján – a főoldalon - közzétett felhívás alapján - legalább 15 napos határidővel - a partnerek az 1. § (4) bekezdés szerint bejelentkezhetnek a véleményezési eljárásba, az észrevételük, javaslatuk, véleményük közlésével egyidejűleg, melyeket papíralapon vagy az felhívásban megadott e-mail címre nyújthatják be.

(2) A településrendezési eszköz elkészült tervezetének ismertetése az település honlapján, és meghirdetett fórumokon történik.

(3) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és iktattatja az ügyirathoz.

(4) A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja, és a vélemények szakmai indokolását együttesen, megküldi a főépítésznek.


4. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja,

a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje, nyilvánosságát biztosító intézkedései

                                                                         4.§        


(1) A véleményeket a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. A vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, a szakmai indokolást mérlegelve, a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testületi döntéseket a főépítész összesíti és iktattatja az ügyirathoz.

(3) Az elfogadott és az el nem fogadott véleményekről és azok indokolásáról hozott döntésről a véleményezőt a főépítész közvetlenül értesíti, valamint a véleményezési szakasz lezárását követő közzététellel együtt a település honlapján közzé is teszi azokat.


5. A jóváhagyott településfejlesztési és településrendezési dokumentumok nyilvánosságát biztosító intézkedések[5]

5. §

(1) [6]​Az elfogadott településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat a település honlapján a polgármesternek közzé kell tenni.


Záró rendelkezések

6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg 11/2013. (VI.12.)rendelet hatályát veszíti.




Tósoki Imre

polgármester


Németh Tünde

jegyző



Záradék:

A rendelet 2016. április 22. napján kihirdetésre került.

Németh Tünde

jegyző


[1]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól

[2]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól

[3]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól

[4]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól

[5]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól

[6]

A rendelet szövegét a 6/2017. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése módosította. Hatályos: 2017. május 13-tól