Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (II.22.) önkormányzati rendelete

a gépjárművel való várakozás rendjéről

Hatályos: 2018. 12. 28

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő–testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja

1. §


A rendelet célja a korlátozott, illetve meghatározott időtartamú várakozási övezetek használatának, valamint a várakozási engedélyekre való jogosultság feltételeinek, az engedélyezési eljárás szabályainak meghatározása.


2. A rendelet hatálya

2. §


[1](1)      A rendelet hatálya Törökbálint város közigazgatási területén, az Önkormányzat tulajdonában lévő Munkácsy Mihály utcának a Szent István utca és a Dr. Grimm Ferenc tér közötti szakaszára, a Kápolna utcának a korlátozott várakozási övezettel érintett szakaszára, valamint a Nyár utcának a Csokonai utca és a Géza fejedelem útja közötti szakaszára, és a Baross Gábor utcának a Szent István utca és a József Attila utca közötti szakaszának, valamint a „Csupaszív” Kétnyelvű Óvoda előtti parkoló, és a Kazinczy Ferenc utcában a Flóra utca menti 6 állásos parkoló várakozási területére terjed ki.

(2)       A rendelet hatálya kiterjed valamennyi forgalmi rendszámmal rendelkező járműre, és azok tulajdonosára/üzembentartójára.

(3)       Nem terjed ki a rendelet hatálya a

a)           megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművekre,

b)           figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt, és azt jogszerűen használó járművekre.


3. Értelmező rendelkezések

3. §


E rendelet alkalmazásában:

a)           korlátozott várakozási övezet: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 15. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott módon kijelölt terület, ami csak a rendeletben meghatározott feltételek esetén használható várakozásra.

b)           üzembentartó: a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 2. § 9. pontja szerinti üzembentartó.




4. A várakozás rendje

4. §


(1)       A várakozási terület használata a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM – BM együttes rendelet (KRESZ) előírásai szerint történik.

(2)       A várakozási terület parkolóhelyeit mindenki saját felelősségére veheti igénybe, az nem minősül őrzött parkolónak.



5. A várakozás ideje

5. §


(1)       A várakozási területeken a parkolási idő korlátozása munkanapokon 8 óra és 12óra közötti időszakra terjed ki. Ezen időszakon belül legfeljebb 2 órás egybefüggő várakozásra van lehetőség. Legkésőbb a korlátozott időszakba eső maximális időtartam letelte után a várakozóhelyet el kell hagyni.

(2)       A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(3)       A rendelet hatálya alá tartozó területen, korlátozott várakozási övezetben időtartam korlátozás nélkül várakozni csak az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kiadott engedéllyel lehet.


6. A várakozási engedély kiadásának feltételei

6. §


(1)       A korlátozott várakozási övezetben kérelemre adható engedélyek fajtái:

a)           lakossági várakozási engedély,

b)           gazdálkodói várakozási engedély,

c)           egészségügyi várakozási engedély.

(2)       Lakossági várakozási engedély kérelemre annak a lakosnak adható,

[2]a)          akinek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján lakóhelye Munkácsy Mihály utcának a Szent István utca és a Dr. Grimm Ferenc tér közötti szakaszán lévő korlátozott várakozási övezet alá eső területén, illetve a Kápolna utcának a korlátozott várakozási övezettel érintett szakaszán, és a Baross Gábor utcának a Szent István utca és a József Attila utca közötti szakaszán lévő korlátozott várakozási övezet alá eső területén van, és

b)           akinek telken belül a parkolási lehetősége nem biztosított.

(3)       A lakossági várakozási engedély a kérelmező által megjelölt érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező alábbi járművekre vonatkozhat:

a)           arra a személygépjárműre vagy 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépjárműre, amelynek a kérelmező az üzembentartója, vagy

b)           a munkáltatótól a kérelmező kizárólagos használatába adott, a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsira.

(4)       Gazdálkodói várakozási engedély kérelemre a várakozási övezet területén székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodónak adható, az általa megjelölt olyan személygépkocsira, amelynek a gazdálkodó az üzembentartója. Gazdálkodói várakozási engedély adható továbbá az olyan gazdálkodónak – a munkavégzés időtartamára –, akinek a gépjárműi a korlátozott várakozási övezetben, a közút területén karbantartási-, illetve felújítási munkálatokat végeznek.

[3](5)      Gazdálkodási várakozási engedély adható kérelemre a Nyár utcának a Csokonai utca és a Géza fejedelem útja közötti szakaszán a Segítőkéz Szolgálat dolgozói, valamint a „Csupaszív” Kétnyelvű Óvoda előtti parkolóban az óvoda dolgozói részére.

(6)       Egészségügyi várakozási engedély kérelemre

a)           a területi kötelezettséget vállaló háziorvos, gyermekorvos, és ezek asszisztense,

b)           a védőnő,

c)           az adott területen a szociális házi gondozási tevékenységben részt vevő személyeknek részére

adható, az általuk megjelölt egy darab személygépkocsira.


7. Eljárási rendelkezések

7. §


(1)       A várakozási engedély az e rendelet 1. mellékletében található kérelem formanyomtatványon igényelhető. A kérelmet papíralapon a Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani.

(2)       Az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a)         lakossági várakozási engedély iránti kérelem esetén:

- a kérelmező lakcímkártyájának másolatát,

- a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát,

- munkáltató által biztosított jármű esetén a cégvezető által aláírt, kizárólagos használatról szóló igazolást.

b)         gazdálkodói várakozási engedély iránti kérelem esetén:

- 30 napnál nem régebbi cégkivonatot,

- aláírási címpéldány másolatát,

- a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát,

- munkavégzés céljából kért engedély iránti kérelemhez a munkavégzés tényét és várható időtartamát igazoló dokumentumot,

- 6. § (5) bekezdésében meghatározott esetben munkáltató igazolást,

c)         egészségügyi várakozási engedély iránti kérelem esetén:

- az ellátási kötelezettséget igazoló dokumentum másolatát.

- a kérelmezett jármű forgalmi engedélyének másolatát.

[4](3) A várakozási engedélyt és a hozzá tartozó parkolási kártyát a polgármester adja ki. A várakozási engedély kiadása önkormányzati hatósági ügy, az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.)  rendelkezéseit kell alkalmazni.


8. §


A várakozási engedély kiadása díjmentes.


9. §


(1)       A várakozási engedély – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kiadás napjától a kiadás évét követő év január 31-ig érvényes.

(2)       A munkavégzés céljára kiadott gazdálkodói várakozási engedély a munkavégzés időtartamára kerül kiadásra.

(3)       A várakozási engedély és a parkolási kártya csak az engedélyben, illetve a parkolási kártyán feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő várakozásra használható fel.

(4)       A parkolási kártyát a gépjármű első szélvédője mögött jól látható helyen kell elhelyezni, amelyet a Rendőrség, és a közterület-felügyelők a parkolási rend betartásával egyidejűleg ellenőriznek.

(5)       A parkolási kártyáról másolatot készíteni tilos.



8. Az ellenőrzés szabályai, az engedély visszavonása és kicserélése

10. §


(1)       Az engedéllyel rendelkező köteles haladéktalanul bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban, ha a 6. §-ban meghatározott feltételekben változás következik be.

(2)       A polgármester visszavonja a várakozási engedélyt, ha megállapítja, hogy a 6 §-ban meghatározott feltételek már nem állnak fenn.


11. §


(1)       Az engedély meglétének ellenőrzése a jármű forgalmi rendszáma és a parkolási kártya alapján történik.

(2)       Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére a polgármester az engedélyt felülvizsgálja. A felülvizsgálat eredményeképpen a polgármester visszavonja az engedélyt, ha megállapítja, hogy

a)           azt nem az arra jogosult használja,

b)           az engedély hamis.

12. §


(1)       Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott parkolási kártyát – annak leadásával egyidejűleg – a polgármester engedélye alapján a polgármesteri hivatal kicseréli.

(2)       A parkolási kártya elvesztését, ellopását, megsemmisülését a várakozási engedély kiállítója felé 3 munkanapon belül be kell jelenteni, és a parkolási kártya pótlására kérelmet kell benyújtani.

9. Záró rendelkezések

13. §


E rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba.




Elek Sándor                                                                 Kailinger Ildikó

                   polgármester                                                                          jegyző






[1]

Módosította a 21/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelet 2018. december 20-ai hatállyal

[2]

Módosította a 21/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelet 2018. december 20-ai hatállyal

[3]

Módosította a 21/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelet 2018. december 20-ai hatállyal

[4]

Módosította a 21/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelet 2018. december 20-ai hatállyal

Mellékletek