Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 41/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telekhatáron történő telepítésének a szabályairól

Hatályos: 2018. 04. 25

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet hatálya – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területére, azon belül a belterületekre, valamint a mezőgazdasági kertekre terjed ki. 

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra, aki fás szárú növényt telepít. 

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény hatálya alá tartozó erdőre, fásításra,

b) a közterületen történő fás szárú növénytelepítésre. 

(4)[1]E rendeletben foglalt előírások betartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlását a Közgyűlés a jegyzőre ruházza át. Az e rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben hozott döntések végrehajtását a jegyző foganatosítja

2. Értelmező rendelkezések


2. §  E rendelet alkalmazásában:

1. Fás szárú növény: Pécs megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a fás szárú növények védelméről és a területek biológiai aktivitásérték egyensúlyának fenntartásáról szóló 9/2011. (II.21.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja szerinti növény, 

2. Ingatlan: az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 102. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott dolog, 

3. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja szerinti terület, 

4. Közterület kezelője: a BIOKOM Nonprofit Kft. (székhelye: 7632 Pécs, Siklósi út 52.) a közte és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata között a közterületek fenntartására és hasznosítására irányuló közfeladat-ellátási keretszerződés alapján. 

5. Mezőgazdasági kert: a  korábban zárkertnek minősült ingatlan. 

6. Sövény: rendszeresen (évente legalább 1-2 alkalommal) szabályos formára és legfeljebb  2 méter  magasságúra visszametszett (nyírt) vonal mentén – rendszerint kötésben – telepített  fás szárú növény.

3. Telepítési távolságok


3. §  (1) Belterületen, valamint külterületnek a mezőgazdasági kerten belül eső részén a fás szárú növények az ingatlanhatártól, vagy használatában megosztott közös tulajdon esetén a használati határtól mért legkisebb telepítési távolsága, ha jogszabály másként nem rendelkezik: 

a) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 1,00 méter, 

b) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb cserje (bokor, élősövény), valamint oszlopos fenyőfélék esetében 3,00 méter, 

c) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 5,00 méter, 

d) nyírt sövény, valamint 1 métert meg nem haladó magasságúra növő cserje (bokor, élősövény, díszfű) és fenyő esetében 0,5 méter. 

(2) Az  (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ültetési távolság irány-adó azon cserje, bokor esetében is, amelyik természetes növekedésében a 3,00 métert meghaladja. Ebben az esetben a tulajdonos köteles a magasságot metszéssel 3,00 méterre korlátozni.

4. Eltérés a telepítési távolságoktól


4. § (1) A telepítési távolságok megtartása alól a fás szárú növény telepítőjének indokolt kérelemre a Jegyző eltérést engedélyezhet, amennyiben a kérelmező kérelméhez csatolja a növénytelepítéssel érintett ingatlannal szomszéd telek tulajdonosa, közös tulajdon megosztása esetén a határos területrészt használni jogosult tulajdonostárs legalább teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt hozzájárulását. 

(2) Közterülettel határos ingatlanrészen telepítendő fás szárú növények esetében a (1) bekezdés szerinti tulajdonosi hozzájárulást a közterület kezelőjétől kell megkérni. 

(3) A  közterület kezelője a (2) bekezdés szerinti hozzájárulásának kiadása során vizsgálja, hogy a telepítendő fás szárú növény – így különösen annak gyökérzete és lombozata – milyen hatást fog gyakorolni a közterületre, és hozzájárulását e vizsgálat eredménye alapján adja meg, vagy azt megtagadja.

5. Eljárási szabályok


5. §  (1)[2]  A Jegyző a rendeletben foglaltak betartását – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján – hivatalból vagy kérelemre ellenőrzi, amelynek eredményeként a növény tulajdonosát e rendeletben meghatározott kötelezettségének teljesítésére szólíthatja fel.

(2) A 3. §-ban foglalt szabályok megsértése esetén a Jegyző felszólítja a tulajdonost, hogy a fás szárú növény áttelepítésével feleljen meg a rendelet szerinti telepítési szabályoknak. 

(3) Nem lehet alkalmazni a (2) bekezdésben foglaltakat, amennyiben a fás szárú növény tulajdonosa kertészeti szakvéleménnyel bizonyítja, hogy az áttelepítés a fás szárú növény teljes pusztulását okozná.

6. Záró rendelkezések


6. §  E rendelet a kihirdetés napját követő 15. napon lép hatályba. 

7. § A rendeletben foglalt szabályokat a rendelet hatálybalépését követően telepítendő fás szárú növények esetében kell alkalmazni. 

8. § Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló 48/2013. (XI.18.) önkormányzati rendelete a következő 23. alcímmel egészül ki: „23. A fás szárú növények telepítésével kapcsolatos magatartások 26/A. § (1)     Aki belterületen, valamint külterületnek a mezőgazdasági kerten belül eső részén úgy telepít fás szárú növényt, hogy annak az ingatlanhatártól, vagy használatában megosztott közös tulajdon esetén a használati határtól mért legkisebb telepítési távolsága – ha jogszabály másként nem rendelkezik – nem éri el:

a) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs-és egyéb fa esetében az 1,00 métert,

b) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb cserje (bokor, élősövény), valamint oszlopos fenyőfélék esetében a 3,00 métert,

c) 3 méternél magasabbra növő önállóan ültetett cserje, bokor, sövény esetében a 3,00 métert,

d) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa esetében az 5,00 métert,

e) nyírt sövény, valamint 1,00 métert meg nem haladó magasságúra növő cserje (bokor, élősövény, díszfű) és fenyő esetében a 0,5 métert.

az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Aki az (1) bekezdés c) pontja szerinti növény esetében az ingatlanhatártól számított 3 méteres távolságon belül a növény magasságát rendszeres metszéssel 3 méterre nem korlátozza, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg. 

9. § Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013. (V.22.) önkormányzati rendelet 3. melléklete a melléklet szerint módosul.

                 Dr. Páva Zsolt s.k.                                              Dr. Lovász István s.k.

                      polgármester                                                               jegyző




Záradék:

Elfogadta: a Közgyűlés a 2016. október 27-i ülésén

Kihirdetve: 2016. október 28-án.

[1]

Módosította a 20/2018. (IV.24.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2018. április 25-től.

[2]

Módosította a 13/2018. (III. 20.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2018. március 21-től.

Mellékletek