Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2016(II.17.)

a mezei őrszolgálat megszervezéséről, mértékéről, fenntartásáról és a mezőőri járulékról

Hatályos: 2016. 08. 26

IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

5/2016 (II.17.) önkormányzati rendelete


a mezei őrszolgálat megszervezéséről, mértékéről, fenntartásáról  és a mezőőri járulékról





Ibrány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a fegyveres biztonsági őrzésről , a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv.16.§ (1) bekezdésében és a 19.§. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §.



(1) A rendelet hatálya kiterjed Ibrány Város közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre – ide nem értve az erdőt, és halastavat.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlan természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet használóira, illetve ha a használó ismeretlen, az ingatlan tulajdonosára (továbbiakban együtt: földhasználó).



2.Értelmező rendelkezés


2. §.



A rendelet alkalmazása szempontjából

1. Termőföld: az a földrészlet, ami Ibrány Város közigazgatási területén fekszik, és az ingatlan-nyilvántartásban szántó,  gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, zártkert  művelési ágban van nyilvántartva.



3.Mezei őrszolgálat létesítése, működése


3.§



(1) Ibrány Város Önkormányzata 1998. július 1. napjától mezei őrszolgálatot működtet.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 2012-től kezdődően3 főben állapítja meg.

(3) Az őrszolgálat körzetekben működik, a mezőőri feladatokat körzetenként 1 mezőőr látja el.

(4) A körzetek meghatározása a létszám függvényében a munkáltató feladata.

(5) A mezőőr vonatkozásában a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.



4. Mezőőri járulék fizetési kötelezettség


4. §.



(1) Járulékköteles valamennyi, az 1.§(1) bekezdésében meghatározott termőföld, annak hasznosításától függetlenül.

(2) A mezőőri járulékot a termőföld használója; ha a használó ismeretlen, a tulajdonos köteles megfizetni.



5.A járulékfizetés alanya


5. §.


(1) A járulékfizetés alanya az, aki a naptári év első napján az ingatlan használója vagy ennek hiányában a tulajdonosa.

(2) A járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amely évben a kötelezett földhasználati joga, vagy tulajdonjoga megszűnik.

(3) Amennyiben az őrzött ingatlannak több használója, illetve ennek hiányában tulajdonosa van, a járulékfizetés alanya az, aki ezt bevallásában felvállalja, ennek hiányában a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot fizetni.



6.A mezőőri járulék alapja és mértéke



6. §.


(1) Az önkormányzat  a mezei őrszolgálat állami támogatással csökkentett költségeinek fedezésére járulékfizetési kötelezettséget állapít meg a földhasználók terhére.


(2) A mezőőri járulék alapja: a használt termőföld területe, 1 tizedes jegyre kerekítve.


(3) A mezőőri járulék éves mértéke művelési ágtól függetlenül egységesen 1200 Ft/ha, de legalább 1000 Ft/év.



(4) A kiszámított mezőőri járulék összegét a matematikai kerekítés szabályai szerint 100 Ft-ra kerekítve kell megfizetni.


(5) A földhasználónak  a használatukban levő földterületekről első alkalommal nyilvántartásba vétel céljából a rendelet 1. melléklete szerinti nyilatkozatot kell tenniük. Az ezt követően a használatban  bekövetkezett változásokat, a mezőőri járulék kivetését, számítását befolyásoló adatokban bekövetkezett változásokat  legkésőbb a tárgyév január 31-ig kell bejelenteni. a Polgármesteri Hivatalban  a 2. melléklet szerinti formában.



(6) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása:

        a) a földhasználó illetve ennek hiányában a tulajdonos nyilatkozata, bevallása,

        b) az ingatlan nyilvántartás adatai, vagy

        c) a mezőőrök helyszíni felmérése alapján történik.


(7) A (6) bekezdés b) és c) pontjainak alkalmazására az önkéntes bevallás hiányában, vagy a közölt adatoknak a tényleges állapottól való eltérése esetén kerül sor.


(8) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett földterület használati jogának, ennek hiányában tulajdonjogának elhallgatása, továbbá valótlan adatok közlése esetén a fizetendő járulék mértéke a (3) bekezdésben meghatározott mértéken túl a tárgyévben további 1000 Ft/ha.





7. A mezőőri járulék megfizetése



7. §.


(1) A mezőőri járulékot két egyenlő részletben minden év május 31-ig, ill. október 31-ig az Önkormányzat házipénztárába, vagy az erre a célra rendszeresített, és az érintettekhez eljuttatott készpénz-átutalási megbízással (csekkel), vagy az elkülönített számlaszámra átutalással.


(2) A mezőőri járulék megfizetésére kötelezetteket 2016 év kivételével a Jegyző határozat útján  április 30-ig értesíti a fizetési kötelezettségükről.


(3) A járulék késedelmes megfizetése esetén a járulék fizetésre kötelezett a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegű pótlékot köteles fizetni. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet


(4) Aki a mezőőri járulékot az (1) bekezdésben megjelölt határidőig önként nem fizeti meg, a megállapított járulékot és pótlékait adók módjára kell behajtani.





8.Záró rendelkezések


8. §.


(1) Ez a rendelet 2016 július 1-jén lép hatályba.


(2) 2016 évben a mezőőri járulékok felülvizsgálata céljából az 1. melléklet szerinti nyilatkozatot egységesen minden használónak/ennek hiányában a  tulajdonosnak meg kell tennie legkésőbb 2016. július 31-ig napjáig. A 2016. évre fizetendő mezőőri járulékot a 2. félévre arányosan a jegyző 2016. augusztus 31. napjáig állapítja meg és azt 2016. október 31. napjáig kell megfizetnie a kötelezettnek.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a mezei őrszolgálat megszervezéséről, fenntartásáról és a mezőőri járulék mértékéről szóló 32/2006. (XII. 09.) KT. rendelete..





Ibrány, 2016. február 15.




Berencsi Béla                        Bakosiné Márton Mária

polgármester                                     jegyző





Mellékletek