Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2016(IV.22.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2021. 06. 30

Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2016(IV.22.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

2016.05.01.

Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Tiszaigar közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) 3. § (1)- (3) bekezdés a) pontja szerinti személyekre.

2. § E rendeletet az Szt. rendelkezéseivel, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelettel, e jogszabályok hatályos joganyagával együtt kell alkalmazni.

2. Ellátások formái, hatásköri szabályok

3. § (1) A Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ( a továbbiakban Képviselő-testület) szociális rászorultság esetén az Szt.-ben és e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára

a) pénzbeli szociális ellátásokat;

aa) rendkívüli települési támogatást,

ab) lakásfenntartási települési támogatást,

ac) kamatmentes szociális kölcsönt, és

b) természetben nyújtott szociális ellátásként köztemetést

(a továbbiakban együtt: szociális ellátások) állapít meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat –és hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

(3) A polgármester az általa megállapított szociális ellátásokkal kapcsolatos döntéseiről negyedévente beszámol a Képviselő-testületnek.

3. Az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályai

4. § (1) E rendeletben szabályozott támogatási formák kérelemre vagy hivatalból állapíthatóak meg. A kérelmeket a Tiszaigari Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban Hivatal) (5361 Tiszaigar, Dózsa György út 19.) lehet benyújtani. A kérelem elektronikus úton nem nyújtható be, elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

(2) A jogosultsági feltételek közül a kérelmező kérelmében a saját, a családjában élő közeli hozzátartozók, valamint háztartásában élők adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá az ezekre vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni, ha azt e rendelet előírja.

(3) A kérelem az ellátás szerinti, a Hivatal által rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be. Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmekhez kapcsolódó nyilatkozatok, bizonyítékok, igazolások tekintetében az Szt., valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni, ha e rendelet erre vonatkozó szabályt nem tartalmaz.

(4) A jogosultsági feltételek megállapításához a további igazolások és bizonyítékok köre az egyes ellátásra vonatkozóan külön került szabályozásra.

(5) Indokolt esetben a döntés meghozatala előtt a kérelmező szociális helyzetéről és a kérelmében előadottak valóságának ellenőrzésére környezettanulmány készíthető. El kell tekinteni a környezettanulmány készítésétől, ha

a) más eljárásból rendelkezésre áll olyan 6 hónapnál nem régebbi környezettanulmány, amely az új kérelemben előadott körülményekre és adatokra is kiterjed,

b) a kérelmező hajléktalan,

c) az azonnali intézkedést igénylő esetekben.

5. § A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5. napjáig, nem rendszeres ellátások kifizetése az erről szóló határozat meghozatalától számított 5 munkanapon belül a pénztárból, az ügyfél kérésére, folyószámlájára utalással, vagy postai úton történik.

4. Jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

6. § Az e rendeletben, valamint az Szt. –ben meghatározott feltételek hiányában, vagy ezek megsértésével nyújtott szociális ellátásról való tudomásszerzést követően az Szt. 17. § (1) – (3) bekezdésében, valamint e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

7. § (1) Ha a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, kérelemre a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét, és a kamat összegét méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti,

c) részletekben fizettetheti meg.

(2) A megtérítés összege méltányosságból felére csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett személy háztartásában a kérelem beérkezését megelőző hónap alapján az egy főre jutó havi átlag jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem egyedül élő esetén 80 %-át.

(3) Kérelemre részletfizetés engedélyezhető, ha a visszafizetésre kötelezett személy háztartásában, a kérelem beérkezését megelőző hónap alapján az egy főre jutó havi átlag jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át. A részletfizetés időtartama nem haladhatja meg az egy évet. Az adott hónapra esedékes részlet megfizetésének elmulasztása esetén a teljes követelés végrehajthatóvá válik.

(4) Kérelemre a jogosulatlanul igénybevett ellátás és kamatai méltányosság címén elengedhetők, ha a visszafizetésre kötelezett személy háztartásában, a kérelem beérkezését megelőző hónap alapján az egy főre jutó havi átlag jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 70 %-át.

II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások

5. Rendkívüli települési támogatás

8. § A rendkívüli települési támogatás típusai:

a) egyszeri támogatás,

b) temetési támogatás.

9. § (1) Az Szt. 45. § (3) – (4) bekezdésében foglaltakra tekintettel a polgármester eseti jelleggel rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személyt, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, és

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedülélő, és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) Egyszeri támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) Nem várt többletkiadással járó élethelyzetnek minősül különösen:

a) közeli hozzátartozó halála,

b) betegség miatt bekövetkezett hosszabb gyógyintézeti kezelés, hosszan tartó betegségből eredő jövedelem-kiesés,

c) a gyermek családban maradása, vagy családba visszahelyezése,

d) közgyógyellátásra nem jogosult gyermek akut betegsége,

e) a kérelmező, vagy vele közös háztartásban élő személy rendszeres pénzellátása megszűnt, illetve munkaviszonya, közszolgálati jogviszonya nem azonnali hatályú felmondással szűnt meg,

f) az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetek, helyzetek.

(4) Egyszeri támogatásban részesíthető az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy is, aki október 1. napja és március 31. napja közötti időszakban lakása, albérlete fűtését nem képes biztosítani, és ez az állapot a kérelmező, illetve családjában élők életét, testi épségét, egészségét veszélyezteti.

10. § (1) A kérelmezőnek a támogatásról való döntés érdekében a kérelemhez csatolnia kell a saját, illetve családjában élők 8. § (1) bekezdés szerinti jövedelmének igazolását és a kérelmében előadott indokainak alátámasztását igazoló dokumentumokat, amelyekből szociális rászorultsága megállapítható. (Pl.: egészségi állapotról szóló igazolás, halotti anyakönyvi kivonat másolata)

(2) Az egyszeri támogatás legkisebb összege 1.000.- Ft, megállapítható legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege lehet. A kérelmező és a családjában élő személyek részére együttesen, január 1. és december 31. között megállapított támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(3) A család bármely tagjának jogerősen el nem bírált kérelme eldöntéséig újabb egyszeri rendkívüli települési támogatás iránti kérelem nem nyújtható be. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedéséig újabb kérelem benyújtására kerül sor, úgy azt érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A családban élő személyek által benyújtott, de még el nem bírált kérelmek közül az elsőként beérkezett kérelem érdemi vizsgálatára kerül sor, a többi kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetben rendkívüli települési támogatás egy család vagy az egyedülélő kérelmező részére évente egy alkalommal jövedelmi feltételekre tekintet nélkül megállapítható.

(5) A (4) bekezdés alapján megállapított egyszeri támogatás éves összege ez esetben sem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(6) Az egyszeri támogatás megállapításáról szóló határozatban előírható a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának igazolása. Ha a rendkívüli települési támogatás felhasználásának igazolása, ellenőrzése során megállapításra kerül, hogy a rendkívüli települési támogatásban részesülő személy a megállapított és kifizetett rendkívüli települési támogatást nem rendeltetésszerűen, nem a kérelmében megjelölt célra használta fel, vagy a rendkívüli települési támogatás rendeltetésszerű felhasználását az előírt határidőben nem tudja igazolni, akkor az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőnek kell tekinteni és a jogosulatlanul felvett ellátásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

11. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtható temetési támogatás állapítható meg az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személynek, ha a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A temetési támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át.

(3) A támogatás összege 15.000 Ft.

(4) A temetési támogatás iránti kérelmet az elhunyt eltemettetésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani. A benyújtásra nyitva álló határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez igazolásként csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát,

c) a kérelmező és családjának a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló igazolásokat.

(5) A támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

6. Települési támogatás

12. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakásfenntartási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át, egyedülélő esetén a 200 %-át.

(3) A lakásfenntartási települési támogatást határozott időtartamra, augusztus 1. napjától követő év március 31. napjáig tartó időszakban és legfeljebb 6 hónapra lehet megállapítani.

(4) A lakásfenntartási települési támogatásra jogosult személyt a lakásfenntartási települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(5) A lakásfenntartási települési támogatás havi összege 2.500.- Ft.

13. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás iránti kérelmeket augusztus 1. napjával kezdődő és március 31. napjáig tartó időszakban lehet benyújtani a Tiszaigari Közös Önkormányzati Hivatalban.

(2) A kérelem benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása jogvesztő, a határidő leteltét követően, vagy a határidő előtt benyújtott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

(3) Amennyiben egy háztartásból több kérelem kerül benyújtásra, az elsőként beérkezett kérelem jogosultsági vizsgálatára kerül sor, a többi kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

(4) Üresen álló, nem lakott ingatlanra vonatkozóan, amelyben életvitelszerűen senki sem él a támogatás nem állapítható meg.

(5) A kérelmezőnek közüzemi számlákkal kell igazolnia a lakásban történő életvitelszerű tartózkodást.

(6) Igazoltnak kell tekinteni a lakásban történő életvitelszerű tartózkodást, ha a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban a közüzemi számlák, fenntartási költségek havonta elérték a 10.000 .- Ft összeget.

(7) Ha a lakásfenntartási települési támogatásban részesülő személy kéri a részére megállapított jogosultságának megszüntetését, akkor az általa megadott időponttal, vagy ennek hiányában a megszüntetés iránti kérelem benyújtásának napjával kell megszüntetni a lakásfenntartási települési támogatásra való jogosultságot.

(8) Ha a lakásfenntartási települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a korábban illetékes folyósító szerv teljes összegben folyósítja. A támogatásra való jogosultságot ezekben az esetekben a változás, illetve az elhalálozás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

7. Kamatmentes szociális kölcsön

14. § (1) A (2) bekezdésben meghatározott temetési költségek viseléséhez – pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő – kamatmentes szociális kölcsön adható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában az API- GAR Szociális Szövetkezet által előállított síremlék vételára minősül temetési költségnek.

(3) A kamatmentes szociális kölcsön összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át.

(4) A Pénzügyi és Szociális Bizottság határozata alapján a jogosult és a polgármester megállapodást köt, amely tartalmazza a kamatmentes szociális kölcsön folyósításának és visszafizetésének a feltételeit.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

8. Köztemetés

15. § (1) Az eltemettetésre köteles, a köztemetés költségének megtérítésére kötelezett személy kérelmére jövedelmi és vagyoni helyzetére, valamint az örökrésze értékére tekintettel legfeljebb 24 havi részletfizetés engedélyezhető a temetési költség megtérítésére.

(2) Ha a kérelmező családjában a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelem alapján az egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át, és a kérelmezőnek és családjának vagyona nincs.

(3) A temetési költség megfizetése alól részben mentesül az a kérelmező, akinek és családjának a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelem alapján az egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 70 %-át.

(4) Ha eltemettetésre köteles személy nincs, vagy nem lelhető fel, vagy a köztemetés költségének részletekben történő fizetésére előírt határidőt elmulasztja, a köztemetés költségét hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.

(5) A kérelemhez mellékelni kell:

a) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a kérelmező és családjának a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló igazolásokat.

(6) A vagyon esetében az Szt. 4. § (1) bekezdésének b) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

(7) Az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről történő gondoskodás során a Tiszaigar Község Önkormányzata által létrehozott API-GAR Szociális Szövetkezet által előállított síremléket kell igénybe venni.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

16. § (1) Az önkormányzat társulásán keresztül a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja az alapszolgáltatások keretében:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) nappali ellátás.

(2) Az időskorúak, illetve a szociálisan rászorultak napi egyszeri meleg étkezéséről az önkormányzat az Szt. -ben foglaltak szerint gondoskodik. Az étkeztetés vonatkozásában a szociális rászorultság feltételeit a szociális ellátások térítési díjáról szóló külön rendelet tartalmazza.

(3) A Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Központ Tiszaigari Szakmai Egységén belül működő nappali ellátás elsősorban a saját otthonunkban élő időskorúak vagy egészségi állapotuk, koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes felnőttek részére biztosít lehetőséget étkezésre, nappali tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére.

(4) Az önkormányzat a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Központ Tiszaigari Szakmai Egysége keretében működő házi segítségnyújtás útján gondoskodik azokról a személyekről, akik önmaguk ellátásra nem képesek, róluk nem gondoskodnak és gondozásuk otthonukban oldható meg.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) E rendelet 2016. május 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Tiszaigar Község Önkormányzata Képviselő- testületének az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.10.) számú önkormányzati rendelete hatályát veszti.