Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(IV.27.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2016. 04. 27- 2022. 11. 24

Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(IV.27.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

2016.04.27.

Belvárdgyula Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az e rendeletben foglalt feltételek alapján vissza nem térítendő önkormányzati támogatást vehet igénybe- az Önkormányzat éves költségvetési előirányzata terhére és erejéig- a Belvárdgyula község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező azon lakosok, - életkortól és családi állapottól függetlenül – akiknek a lakásuk, családi házuk vagy telektulajdonuk a község közigazgatási területén belül található, valamint az épület nem áll helyi védettség alatt (H1):

a) építésére,

b) vásárlására,

c) tulajdonrész megvásárlására

d) bővítésére,

e) felújítására.

2. § (1) E rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alkalmazása szempontjából lakásépítés, bővítés, felújítás:

a) társasházépítés,

b) családi lakóházépítés,

c) toldalék, vagy emelet, ráépítés, ill. tetőtér beépítés

d) homlokzati felújítással egybekötött lakás, ház komfortfokozat emelése (központi fűtés, fürdőszoba,- wc kialakítása), akadálymentesítés

e) a lakás energetikai korszerűsítése (nyílászárók cseréje, külső-belső hőszigetelés, födémszigetelés, tetőcserepezés; megújuló energiaforrások felhasználása (pl. napelem, napkollektor),

f) közműfejlesztés, víz-, gáz-, áram első alkalommal történő bevezetése, központi szennyvízelvezetés

g) helyi védettség alatt álló épületek külső megjelenésének eredeti állapotában való megőrzésére vagy visszaállítására.

h) az ingatlant érintő kisebb léptékű infrastrukturális beruházásokhoz (pl. kerítés, garázsépítés, partfalkészítés)

i) belső felújításokra:

ii) komfortfokozat emeléssel járó: klíma, beépített bútorok/készülékek melyek az adott funkciójú helység felújításával együtt járnak. Ha csak önálló eszköz vásárlás történik, felújítási munkálatok nélkül a kérelem nem támogatható.

iii) komfortfokozattal nem járó: belső festés, belső nyílászáró csere.

3. § (1) A támogatás forrása az önkormányzat költségvetésében erre a célra elkülönített pénzalap. A kérelmek elbírálásánál előnyt élveznek: a kiskorú gyermeket nevelő házas-, vagy élettársak, valamint Belvárdgyula településen 1 éve állandó, bejelentett lakóhellyel és életvitelszerűen itt tartózkodó kérelmezők.

(2) A kérelmeket minden év május 31 –ig lehet benyújtani.

(3) Kizárólag azokat részesítheti támogatásban a képviselő-testület, akik lakáscélú támogatást az igény benyújtását megelőző 5 évben nem kaptak, valamint nincsen helyi adó, gépjárműadó, késedelmi pótlék és bírság, szociális kölcsön, valamint adók módjára behajtandó köztartozása Belvárdgyula Község Önkormányzata felé.

(4) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa kiskorú személy, úgy a szülők adhatják be a kérelmet.

(5) Amennyiben a kérelmező nem 1/1 részben tulajdonosa az ingatlannak, úgy a tulajdonostársak mindegyikének írásos hozzájárulása szükséges.

(6) Ugyanazon ingatlanra csak egy lakáscélú támogatás állapítható meg, függetlenül az ingatlan tulajdonosainak számától.

4. § (1) Új lakás vagy ház építésekor, a kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére a jogerős építési engedélyt, a lakás használatbavételi engedélyét, valamint a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében, amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana.

(2) Használt lakás vagy ház vásárlásakor a kérelemhez csatolni kell ügyvéd által ellenjegyzett e rendelet hatálybalépésétől számított legfeljebb 1 évvel korábbi dátumú adásvételi szerződést, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében, amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana.

(3) A lakás vagy ház, bővítésekor vagy felújításakor a kérelemhez csatolni kell a felújításra fordított névre szóló számlákat, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana. Amennyiben a rákötést nem végzi el, a támogatás visszafizetendő. A lakás vagy ház felújítását Belvárdgyula Község hatályos rendezési terv előírásai szerint kell elvégezni. A felújítási támogatást a képviselő-testület utólagosan, a felújításra fordított számlák vagy bizonylatok, alapján fizeti ki a kérelmezőknek.

(4) Az utólagos kifizetéstől indokolt esetben a képviselő-testület határozatával eltérhet, de a kérelmezőnek a kifizetett támogatás mértékéig utólagosan a támogatás kifizetésétől számított 6 hónapon belül számlával vagy bizonylattal kell bizonyítani a felújítás megtörténtét. A képviselő-testület előzetes és utólagos helyszíni szemlét is elrendelhet.

(5) Az ingatlant a támogatásban részesül(tek) a támogatás megítélésétől számított 5 évig nem idegeníthetik el, kivéve:

a) ha az elidegenítésre jogerős bírósági ítélet végrehajtása miatt van szükség.

b) ha Belvárdgyula közigazgatási határain belül másik lakást vásárolnak vagy építenek.

(6) Amennyiben a támogatásban részesült(ek) 5 éven belül elidegeníti a támogatásban részesített ingatlant, a támogatás összege visszafizetendő.

5. § (1) Új lakás vagy ház építésekor a képviselő-testület a kérelmezőnek legfeljebb 1.500.000.-Ft összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg. A képviselő-testület a lakáscélú támogatásokat azzal a feltétellel nyújtja, ha a kérelmező, vagy kérelmezők írásbeli nyilatkozatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az újonnan épített ingatlanra Belvárdgyula Község Önkormányzatának javára legfeljebb 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetnek be a földhivatalnál, valamint beszerzik az esetleges korábban bejegyzett jogok jogosultjainak írásbeli nyilatkozatát a terhelési és elidegenítési jog bejegyzéséhez.

(2) Használt lakás vagy ház vásárlásakor a képviselő-testület a kérelmezőnek vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg az adásvételi szerződésben szereplő összeg alapján. A támogatás a szerződésben foglalt vételár 20 %-a, de legfeljebb 1.000.000.-Ft adható. Az 5.000.001.-Ft feletti vételár esetében a képviselő-testület a lakáscélú támogatásokat azzal a feltétellel nyújtja, ha a kérelmező, vagy kérelmezők írásbeli nyilatkozatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a használtan vásárolt ingatlanra Belvárdgyula Község Önkormányzatának javára legfeljebb 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetnek be a földhivatalnál, valamint beszerzik az esetleges korábban bejegyzett jogok jogosultjainak írásbeli nyilatkozatát a terhelési és elidegenítési jog bejegyzéséhez.

(3) Lakás- vagy ház bővítésekor, felújításakor a képviselő-testület a kérelmezőnek a nevére szóló számlák alapján a végösszeg 40%-a, de legfeljebb 600.000.-Ft összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg. Amennyiben az ingatlan helyi védettség (H2) alatt áll, úgy ezen összeg további 100.000.-Ft erejéig támogatható. (4) Közműfejlesztés esetében a központi szennyvízelvezetés esetében ingatlanonként az önrész csökkentése érdekében, a képviselő-testület az adott éves költségvetésében elkülönített összeg erejéig, az adott költségvetési évben meghatározott összeggel támogatja a rákötést vállalókat, külön kérelem nélkül is.

(5) A támogatás összege természetbeni támogatásként is megállapítható.

6. § (1) Ezen rendelet 2016. április 27 – én lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát a veszti a lakáscélú támogatásokról szabályozásáról szóló 7/2008 (IV. 29.) Önkormányzati rendelet.

(2) A rendeletnek az Önkormányzat hirdető tábláján történő kifüggesztés útján való kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.