Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2016. (II.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló 8/2015. (III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 02. 13- 2016. 02. 13

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat által nyújtott támogatások és az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályairól szóló 8/2015. (III.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (3) bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki:

„A rendelet 1.b mellékletében a támogatást kérőnek nyilatkozni kell  az adózás rendjéről szóló 2003. évi  XCII. törvény 22. § (1) bekezdése szerinti ÁFA alanyiságról is.”


2. §


Az R. 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„6. § (1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni a támogatásról szóló döntés előkészítéséért felelős szervezeti egység (osztály, kabinet) felé az alábbiak szerint:

a) Eseti támogatások:

A támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt összeg célnak megfelelő felhasználásáról elszámolni. Amennyiben a támogatott a Pályázati adatlapon nyilatkozik az önerő meglétéről, abban az esetben köteles az összes önkormányzati forrás, és a Pályázati adatlapon szerepeltetett önerő együttes összegének támogatási cél szerinti felhasználásáról elszámolni. Az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat szükséges becsatolni:

aa) a kitöltött Elszámoló lapot (2. melléklet),

ab) az elszámolásban feltüntetett és mellékelt bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges szerepeltetni, hogy a számla a támogatott célhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást vagy beszerzést tartalmaz és annak megtörténtét a támogatottnak aláírással igazolnia kell, a beszerzett termék felhasználóval történő átvetetéséről, annak dokumentálásáról gondoskodni kell,

ac) az elszámoláshoz fűzött bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges feltüntetni a támogatót, a határozatszámot, a támogatás jogcímét, majd az eredeti bizonylatról másolatot kell készíteni, és hitelesítési záradékkal ellátni,

ad) a számla mellé csatolni kell a kifizetést igazoló kiadási pénztárbizonylatokat, bankszámlakivonatokat,

ae) szolgáltatás igénybevétele esetén a megállapodás/megbízás/szerződés hitelesített másolatának mellékelése is szükséges.

b) Általános működési célú támogatások:

A támogatás szabályszerű felhasználásának ellenőrizhetősége érdekében a támogatott köteles az önkormányzati támogatásról számvitelében elkülönített nyilvántartást vezetni, vagy nyilvántartási rendszerét oly módon tovább részletezni, hogy abból a felhasználást alátámasztó adatok rendelkezésre álljanak. Az elszámolásban feltüntetett kiadások bizonylatainak eredeti példányain szükséges szerepeltetni, hogy a számla a támogatott célhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást vagy beszerzést tartalmaz és annak megtörténtét a támogatottnak aláírással igazolnia kell, a beszerzett termék  felhasználóval történő átvetetéséről, annak dokumentálásáról gondoskodni kell, továbbá szükséges feltüntetni a támogatót, a költségvetési rendelet vagy határozatszámot, illetve a támogatás jogcímét.

A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

            ba) a kitöltött Elszámoló lapot (2. melléklet), amely kiadás nemek szerinti felsorolást tartalmaz a támogatás terhére teljesített kifizetésekről,

            bb) az önkormányzati támogatás felhasználását részletező kimutatást (támogatás felhasználását dokumentáló főkönyvi kivonat, naplófőkönyv kivonata, egyéb kimutatás stb.).

Amennyiben az elkülönített tételes nyilvántartás feltételei nem biztosítottak, úgy a támogatott a támogatás elszámolását az eseti támogatásoknál előírt módon köteles teljesíteni. (6. §. (1) aa)-ae) pontja szerint: Elszámoló lapon tételes felsorolás és a bizonylatok hitelesített másolata stb.)

c) Amennyiben a támogatott az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerinti adóalany és adólevonási joga van, akkor a számlákat kizárólag ÁFA tartalom nélkül szerepeltetheti az elszámolásban.”


3. §


(1) Az R. 1.b melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


(2) Az R. 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


4. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester