Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről

Hatályos: 2016. 05. 01- 2018. 05. 20

Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§.(3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet célja Balatonszepezd közigazgatási területének táj és településképe valamint a történelme szempontjából meghatározó, műemléki vagy tájképi védettséget nem élvező, épített és egyéb értékek védelme, a település építészeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(2) A település értékei, tulajdonformától függetlenül, a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk, fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az épített és a természeti környezet helyi értékvédelmi feladata különösen:

a) a helyi oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, településtörténeti, művészeti, műszaki-ipari, természeti és esztétikai szempontból védelemre érdemes:

aa) településszerkezet,

ab) településkép,

ac) településkarakter,

ad) épületegyüttesek,

ae) építmények, épületek és azok egyes részei,

af) utcaképek és látványok,

ag) műtárgyak,

ah) szobrok, emlékművek, síremlékek,

ai) növényzet, művelési ág, (továbbiakban együtt: védett értékek) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal, valamint az ott nyaralókkal való megismertetése.

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk illetve megújulásuk elősegítése.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a Balatonszepezdi

Önkormányzat ezen rendeletével a település megóvandó értékeit helyi védettség alá helyezi.

(5) A rendelet alkalmazása során használt fogalmak tartalmi meghatározását e rendelet 1. melléklete, a helyi védettség alá tartozó értékek jegyzékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


Helyi védettség keletkezése és megszűnése


2. § (1) A helyi védettség alá helyezésről vagy annak megszűnéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A rendeletnek tartalmaznia kell:

a) a védetté nyilvánítás vagy megszűnés tényét,

b) azonosító adatokat: területhatár, házszám, helyrajzi szám, védett érték pontos elhelyezkedése,

c) a védetté nyilvánított érték ismertetését,

d) a védelem célját vagy a védelem megszüntetésének indoklását,

(3) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez be kell szerezni a Települési Értéktár Bizottság (a továbbiakban: TÉB) véleményét.

(4) A védettség megszűntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül, vagy a védett terület, érték, a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette,

b) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

c) a védett érték műemléki védettséget kap.

(5) Az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben a helyi védelem a műemléki védelem hatályba lépésének napján külön intézkedés nélkül megszűnik.

(6) A védettség megszüntetésére irányuló eljárásban is a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(7) A helyi védelem alá helyezés vagy annak megszüntetésének tényét a hatályos jogszabályok alapján kell az ingatlan nyilvántartásban feltüntetni.

(8) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti. 


Eljárási szabályok


3. § (1) A helyi védettség alá helyezést vagy annak megszüntetését bármely természetes személy vagy jogi személy, írásban kezdeményezheti a polgármesternél. A védelemre településrendezési tervművelet vagy önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmazni kell:

a) Egyedi védelemre javasolt érték esetén:

aa) a védendő érték megnevezését, szükség esetén a körülhatárolását,

ab) pontos hely megjelölést: utca, házszám, helyrajzi szám, épület vagy telekrész,

ac) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását,

ad) a kezdeményezés indoklását.

b) Területi védelemre javasolt érték esetén:

ba) az együttes megnevezését,

bb) körülhatárolását,

bc) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását,

bd) a kezdeményezés indoklását.

(3) Amennyiben a kezdeményező a hiányos kezdeményezés kiegészítésére vonatkozó felhívásnak nem tesz eleget, a kezdeményezés érdemi vizsgálat nélkül elutasítható.

(4) Műemléki védettség alatt álló érték védelmének megszűnése esetén minden esetben vizsgálni kell a helyi védelem alá helyezés elrendelésének indokoltságát.

(5) A védelemmel kapcsolatos eljárás megindításáról a TÉB által készített előterjesztés alapján a polgármester dönt.

(6) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálat szükséges, továbbá be kell szerezni:

a) a TÉB szakvéleményét,

b) indokolt esetben a védendő érték jellegének megfelelően, a műemlékvédelmi, régészeti, természetvédelmi szakhatóság véleményét,

c) indokolt esetben az érintett helyi szakmai és társadalmi szervek, egyesületek véleményét.

(7) A védettséggel kapcsolatos javaslatot, az erről szóló döntést megelőzően, az Önkormányzat internetes honlapján, valamint a Balatonszepezdi Polgármesteri Hivatal hirdető tábláján hirdetmény formájában 30 napra közzé kell tenni és az érintett tulajdonosokat a javaslatról írásban, hivatalos levél útján, értesíteni kell. A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek. A közzé tétel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat megtekintését bárki számára biztosítani kell.

(8) A helyi védettség elrendeléséről vagy megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát, kezelőjét, haszonélvezőjét,

b) az illetékes Földhivatalt,

c) az illetékes Építési hatóságot,

d) a területi védelemnél az érdekelt közmű üzemeltetőket,

e) a javaslattevőt.


A védett értékek fenntartása, hasznosítása


4. § (1) A védett értékek jó karban tartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy ezt a használatot, a hatályos jogszabályok keretei között, az illetékes Építési hatóság korlátozhatja vagy megtilthatja.


A védett értékekre vonatkozó szabályok


5. § (1) A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési vagy bontási munka,

olyan állapot fennmaradása megengedett, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét, különösen:

a) a védelem alapját jelentő épülettömeget, tetőformát, homlokzati jelleget ( nyílásrend, nyílásosztás, díszítések, tagozatok stb.),

b) bővítés, átalakítás, felújítás esetén az utcakép és a településszerkezet védett értékeivel való összhangot,

c) egyes építmények, építményrészek bővítése, átalakítása során a védelem alapját jelentő részeket.

(2) Védett értékek környezetében építési tevékenység csak a védett értékkel utcaképi, településszerkezeti összhangban végezhető.

(3) A védett értéket érintő építési munkához, a rendeltetés akár csak részleges megváltoztatásához, a vonatkozó építésügyi jogszabályok szerinti engedélyek vagy tudomásul vétel szükséges.

(4) A védett értéket érintő építési munkák engedélyezési és településképi véleményezési eljárásában a vonatkozó építésügyi jogszabályokban előírt tervdokumentáción kívül az eredeti tervek másolatát, a védett érték beavatkozással érintett részének jelenlegi állapotát bemutató felmérési terveket, műszaki leírást és fotódokumentációt is csatolni kell. A védett zöldterületet vagy növényzetet érintő munkák esetén felmérési tervet, növényjegyzéket és a tervezett beavatkozás kertépítési dokumentációját is csatolni kell.

(5) A védelem alatt álló értékek megóvása, megőrzése, felújítása érdekében, a polgármester kérésére, a vonatkozó építésügyi jogszabályok keretei között, az Építési hatóság kötelezheti az érintett tulajdonosokat:

a) jó karbantartásra, fenntartásra vonatkozó kötelezettség teljesítésére,

b) védett értéket zavaró részek eltávolítására,

c) védett értékek érvényesülése érdekében szükséges munkálatok elvégzésére.

(6) A kötelezett az ellenőrzést, a hatályos jogszabályok szerint, tűrni köteles. A kötelezettség teljesítésével összefüggő költségek viselése és az ellenőrzés végrehajtása tekintetében az irányadó jogszabályokat kell figyelembe venni.

(7) A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti.

(8) A védett egyedi vagy épületegyütteshez tartozó, vagy védett épületrészeket tartalmazó helyi érték a védelem fennállása alatt nem, csak a védelem megszüntetése után bontható le. A védelem megszüntetésének és a bontás engedélyezésének feltételeként az egyes épületrészek, tartozékok az új épületbe való beépítését, megőrzését elő lehet írni.

(9) A védett területen az építményeket a jellegzetes településkép, az épített és természeti környezet egységes megjelenítését biztosító módon kell építeni, átalakítani, használni és fenntartani.

(10) A védett épületen, építményen és védett épületrészt tartalmazó létesítményen és telkén parapet konvektor, klímaberendezés kültéri egysége, hirdetés, reklám nem helyezhető el, kivéve az épület funkciójával összefüggő reklámot vagy cégért.

(11) Védelemmel érintett közterület csak a teljes területre kiterjedő, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti képét és a védett értékét, látványát megtartó módon, komplex terv alapján alakítható ki, újítható fel.


Védett építmények fenntartásának támogatása


6. § (1) A védett értékek fenntartását és felújítását az Önkormányzat támogatja. A támogatás a védett értékeknek a szokásos jókarbantartási munkálatokon túl, a védettséggel összefüggő, a tulajdonost terhelő munkálatok költségének részbeni fedezésére szolgál.

(2) Az Önkormányzat a saját tulajdonában védett értékek fenntartására a költségvetésében keretösszeget állapít meg.

(3) Az Önkormányzat a védett értékeket fenntartó tulajdonosok részére, a fenntartási kötelezettségük teljesítésének támogatására a költségvetésében meghatározott összeget biztosít, amelyet az évente meghirdetett Értékvédelmi Támogatás pályázat keretében oszt szét. A támogatás odaítéléséről a TÉB javaslata alapján a Képviselő-testület dönt. A támogatásról, annak felhasználásáról és az elszámolási szabályokról az Önkormányzat a kedvezményezettel támogatási szerződést köt.


Védett értékek nyilvántartása és megjelölése


7. § (1) A helyi védettség alá helyezett értékek nyilvántartását a Képviselő testület felhatalmazásával

a TÉB vezeti. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet. A nyilvántartás a védett értékről az alábbi adatokat tartalmazza:

a) megnevezés,

b) helye (utca, házszám, helyrajzi szám), a terület határa (utca, tér, közterület, telek),

c) tulajdonos, kezelő, haszonélvező neve, címe

d) helyszínrajz,

e) rendeltetés és használati mód,

f) fotódokumentáció,

g) védelem elrendelésére vonatkozó döntés másolata,

h) hatósági intézkedések jegyzéke,

i) egyéb adatok.

(2) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni, az alábbi szöveggel: " Védett helyi érték Balatonszepezd Önkormányzat évszám". A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az Önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos, kezelő, haszonélvező a tábla elhelyezését tűrni köteles.


A helyi védelem irányítása


8. § (1) A helyi védelmet a polgármester a TÉB közreműködésével irányítja. Az adminisztratív feladatok ellátásáról a jegyző a Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével gondoskodik.

   

Védett értékek szerepe a közművelődésben


9. § (1) Az épített és a természeti értékek szemlélet és jellemformáló szerepének érvényesülése, a települési azonosságtudat fejlesztése érdekében a védett értékeknek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi közművelődésben helyet kell kapniuk. Ennek érvényesítéséről a polgármester a TÉB közreműködésével gondoskodik.


Záró rendelkezések


10. § (1) E rendelet végrehajtásáról, a Képviselő-testületi hatáskörbe utalt döntések kivételével, a polgármester gondoskodik.

(2) A helyi védelemmel kapcsolatos szakmai előkészítő feladatokat a TÉB látja el.

(3) A védetté nyilvánítással kapcsolatos költségeket az Önkormányzat 2016. december 31-től viseli.

(4) E rendelet előírásait a településrendezési tervek felülvizsgálata során figyelembe kell venni.

(5) Ez a rendelet 2016. május 1. napján lép hatályba.





            dr. Sebestyén László                                                               Lukács Ágnes

                 polgármester                                                                             jegyző




Záradék:

Kihirdetve 2016. április 29.



                                                                                                          Lukács Ágnes

                                                                                                                jegyző