Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (IV.1.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 7/1994. (V.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 7/1994. (V.4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: ÖR.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakás forgalmi értékét - a jogszabályi előírások figyelembe vételével - ingatlanforgalmi értékbecslés alapján kell megállapítani.”


2. §


Az ÖR. 3. § (1) bekezdése  helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: lakástörvény) 49. §-a szerinti elővásárlási joggal rendelkező személy (a továbbiakban: elővásárlásra jogosult vevő) vásárolja meg, úgy a lakás vételára – az 5. §-ban meghatározott kivételekkel – a 2. § szerint meghatározott forgalmi érték (a továbbiakban: forgalmi érték).”


3. §


Az ÖR. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a vevőnek A vételárat – az első vételárrészlet befizetése után - tizenöt év alatt,  havonta, egyenlő részletekben kell megfizetnie. A vevő ennél rövidebb törlesztési időtartamot is vállalhat.

(2) Részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a szerződés megkötésekor a vevő a megállapított vételár 20 %-át egy összegben köteles megfizetni.

(3) Részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a vételárhátralékra a vevő évente, az érintett naptári év első napján érvényes jegybanki alapkamat + 4 % mértékű kamatot köteles fizetni.”


4. §


Az ÖR. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Ha az elővásárlásra jogosult vevő a teljes vételárat az adásvételi szerződés megkötésekor az eladó részére egy összegben megfizeti, úgy a lakás vételára

   a)   szociális helyzet alapján megállapított és költségelven megállapított lakbérű lakás esetében, amennyiben a bérlő arra határozatlan időtartamú bérleti szerződéssel rendelkezik, a forgalmi érték 65 %-a,

   b)   szociális helyzet alapján megállapított és költségelven megállapított lakbérű lakás esetében, amennyiben a bérlő arra határozott időtartamú bérleti szerződéssel rendelkezik, a forgalmi érték 80 %-a,

   c)   piaci alapon megállapított lakbérű lakás esetében a forgalmi érték 99 %-a.

E bekezdés alkalmazásában egy összegű fizetésnek minősül az az eset is, ha a vevő a vételár megfizetéséhez – az adásvételi szerződésben rögzített módon – pénzintézettől kölcsönt, vagy bármilyen lakáscélú támogatást vesz igénybe és azt a pénzintézet a szerződés megkötését követően 120 napon belül ténylegesen folyósítja.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult  vevő részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a részletfizetésre legfeljebb 1 évi időtartamot vállal, úgy a lakás vételára

   a)      az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 90 %-a,

   b)      az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 95 %-a,

   c)      az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 99,5 %-a.

(3) Amennyiben az elővásárlásra jogosult  vevő részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a részletfizetésre 1 évnél hosszabb, de legfeljebb 10 évi időtartamot vállal, úgy a lakás vételára

   a)      az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 95 %-a,

   b)      az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 99 %-a,

   c)      az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben a forgalmi érték 99,5 %-a.

(4) Részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén, ha a vevő a szerződéskötést követően a fennálló teljes vételárhátralékát az eladó részére egy összegben megfizeti, úgy őt a vételár még meg nem fizetett részéből

   a)      az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben 10 %-os mértékű,

   b)      az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben 5 %-os mértékű,

   c)      az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben 0,5 %-os mértékű

engedmény illeti meg. Az e bekezdés szerinti engedmény nem vehető igénybe a fizetési késedelem miatt felhalmozott vételártartozásra vonatkozóan.

(5) Amennyiben a lakás olyan elővásárlásra jogosult  vevő részére kerül elidegenítésre, aki

   a)      nyugellátásban részesül és a háztartásában kizárólag nyugdíjasok, illetve 18. év alatti személyek élnek, vagy

   b)  a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet alapján lakhatási támogatásban vagy lakbértámogatásban részesül,

úgy részletfizetési kedvezmény alkalmazása esetén a vevő a 4. § (3) bekezdésében meghatározott kamat 80 %-át köteles megfizetni.

(6) Az (5) bekezdésben szabályozott kedvezmény nem illeti meg azt, aki a szerződés megkötésekor lakástulajdonnal vagy üdülőtulajdonnal rendelkezik. Ezen körülmény fennállásának hiányáról a vevőnek írásban nyilatkoznia kell.”


5. §


Az ÖR. 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) Az eladó által tett eladási ajánlatnak tartalmaznia kell:

   a)      a lakás vételárát,

   b)      a vételár megállapítása alapjául szolgáló, az e rendeletben meghatározott körülményeket,

   c)      a fizetési feltételeket,

   d)      az ajánlati kötöttség időtartamát.

(2) Az eladó által tett eladási ajánlat alapján az ajánlati kötöttség időtartama a közléstől számított 60 nap.”


6. §


Az ÖR. a 20. §-t követően a következő 20/A. §-sal egészül ki:

„20/A. § A szerződéskötéssel kapcsolatos költségeket a vevő viseli. Ezen költségeket a vevő a szerződés megkötésekor köteles megfizetni.”


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


8. §


E rendelet előírásait a hatályba lépését követően közölt eladási ajánlatok esetében kell alkalmazni.


9. §


Hatályát veszti az ÖR. 13. § (4) bekezdés második mondata.







Dr. Tahon Róbert

jegyző


Wintermantel Zsolt

polgármester




Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. április 1. napján







Dr. Tahon Róbert

jegyző