Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2016 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2022. 12. 31

a települési adóról

2017.01.01.

Bakonysárkány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény 1/A § (1) bekezdésében 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A földadó tárgya és a rendelet hatálya

1. § (1) Bakonysárkány község illetékességi területén földadót vezet be, az ingatlan nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas, fásított terület, erdő művelési ágban nyilvántartott föld, és a művelés alól kivett terület ( a továbbiakban : földterület) után.

(2) A földadó határozatlan időre kerül bevezetésre.

(3) A földadó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa, kivéve a Hatv. 1/. § (1) bekezdésében meghatározott vállalkozót.

(4) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

2. Az adó alapja és mértéke

2. § (1) A földadó alapja a földterület kataszteri tiszta jövedelme.

(2) A földadó mértéke egységesen 300Ft/AK/év.

3. Adómentesség

3. § (1) Mentes a földadó alól az az adóalany, akinek a tulajdonában lévő földterület(ek) kataszteri tiszta jövedelme összesen az 50 AK-t nem haladja meg.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az adóalanyok bevallás útján történő adókivetéssel tesznek eleget adókötelezettségüknek.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részlet fizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év február 28. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi - az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon- adatot szolgáltatni az adott év január 1-i állapotának megfelelően.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2017.01.01-én lép hatályba.