Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016.(V.2..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről

Hatályos: 2016. 05. 03- 2022. 10. 31

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016.(V.2..) önkormányzati rendelete

2016.05.03.

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontja alapján biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Kitüntető címek alapítása

1. § (1) Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Madocsa Község Díszpolgára” és „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” kitüntető címeket alapít.

(2) A kitüntető cím olyan személy részére adható, aki a közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette Madocsa anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását, vagy a társadalmi élet valamely területén a település rangjának emelése, hírnevének növelése érdekében jelentős tevékenységet fejtett ki.

(3) A Képviselő-testület évente legfeljebb három „.Madocsa Község Díszpolgára” címet adományozhat.

(4) A Képviselő-testület évente legfeljebb három „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” címet adományozhat.

2. „Madocsa Község Díszpolgára” kitüntető cím

2. § A „Madocsa Község Díszpolgára” címet ( a továbbiakban: díszpolgári cím) a település lakossága nevében a Képviselő-testület adományozza annak az élő magyar vagy külföldi állampolgárnak, akinek munkássága megfelel az 1. § (2) bekezdésében foglaltaknak.

3. § A díszpolgári címmel külön erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár.

4. § A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:

a./ tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
b./ hivatalos az önkormányzat által rendezett ünnepségekre,
c./ díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett rendezvényeket,
d./ elhalálozása esetén - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti.

3. A díszpolgári cím adományozásának rendje

5. § (1) A díszpolgári cím adományozására írásban, részletes indokolással ellátott - az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató - javaslatot tehet a polgármester, a települési képviselő, a képviselő-testület bizottsága és a településen működő bejegyzett társadalmi szervezet.

(2) Amennyiben nem a polgármester a javaslattevő, az (1) bekezdés szerinti javaslatot adott év május 31. napjáig kell előterjeszteni a polgármesternél.

6. § A díszpolgári cím odaítélésére a polgármester az általa tett, vagy a hozzá határidőre beérkezett javaslatokat az 5. § (2) bekezdésében szereplő határidőt követő első képviselő-testületi ülésre terjeszti elő.

7. § Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot, a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indoklással kell ellátni.

8. § A cím adományozásáról a képviselő-testület zárt ülésen, titkos szavazással, minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét, lakcímét és az odaítélés indokát tartalmazza.

9. § A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

10. § A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi médiában az adományozás indoklásában szereplő rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

11. § A díszpolgári címet tanúsító díszoklevelet és emlékplakettet a Falunapon, vagy a díjazott munkásságához kapcsolódó települési rendezvényen, ünnepélyes keretek között a Képviselő-testület nevében a polgármester adja át.

12. § A díszoklevélnek tartalmaznia kell:

a) a település címerét,

b) a díszpolgár nevét és állampolgárságát

c) az adományozás indokait,

d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,

e) az adományozás időpontját,

f) a polgármester és a jegyző aláírását,

g) az önkormányzat pecsétlenyomatát.

13. § A díszpolgári emlékplakett bronzból készül. Az egyik oldala a község címerét ábrázolja, alatta a „Madocsa” felirattal, a másik oldalára pedig a kitüntetett személy neve és az adományozás éve kerül.

14. § (1) A kitüntetettekről díszes kivitelű albumban nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, lakcímét, a kitüntető cím adományozásának indokát, az adományozás évét és az adományozásról szóló határozat számát.

15. § A kitüntető címek adományozásával kapcsolatos adminisztrációs feladatokat az Önkormányzati Hivatal látja el.

16. § Az elismerés költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

4. „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” kitüntető cím

17. § A „Madocsa Község Posztumusz Díszpolgára” (továbbiakban: posztumusz díszpolgár”) kitüntető cím adományozásának rendjére vonatkozóan a díszpolgári cím adományozására vonatkozó szabályokat a 18. §-19 §-ban foglalt eltéréssel alkalmazni.

18. § Posztumusz díszpolgári címmel ismerhetők el a jelen rendelet 1. § –ában felsorolt érdemek, ha a cím odaítélése valamely okból a kitüntetett személy életében nem volt lehetséges.

19. § (1) A posztumusz díszpolgári címet igazoló oklevelet és emlékplakettet a kitüntetett özvegyének, nem léte esetén a törvényes öröklés rendje szerinti legközelebbi hozzátartozónak, megegyezésük hiányában a legidősebb élő legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.

(2) A 10. §-ban szereplő nyilatkozat megtételére jogosultak tekintetében az (1) bekezdés az irányadó.

5. A kitüntető cím visszavonásának rendje

20. § (1) A kitüntető címet érdemtelenné válás esetén a képviselő-testület visszavonhatja.

(2) A kitüntető címet vissza kell vonni attól, akit a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélt, és a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

21. § A visszavonásról szóló képviselő-testületi határozat tartalmára és meghozatalára a 8. §-t kell értelemszerűen alkalmazni.

6. Záró rendelkezések

22. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.