Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(X.27.) önkormányzati rendelete

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, az önkormányzati lakbértámogatás mértékéről és feltételeiről szóló 5/2002. (V. 9.) önk. rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 11. 01- 2016. 11. 01

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(X.27.) önkormányzati rendelete

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, az önkormányzati lakbértámogatás mértékéről és feltételeiről szóló 5/2002. (V. 9.) önk. rendelet módosításáról

2016.11.01.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában, a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Nagykörű Községi Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályairól szóló 2/2013.(I. 24.) rendeletének 1. melléklet II. 1. pontban meghatározott véleményezési jogkörében az Szociális Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, az önkormányzati lakbértámogatás mértékéről és feltételeiről szóló5/2002. (V. 9.) önk. sz. rendelete (a továbbiakban: R.) 1. §-sa az alábbiak szerint módosul:

„1. § A rendelet célja, hogy a törvény szabályaival összhangban – a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény alapelveit szem előtt tartva – megteremtse az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit.”

2. § A R. 5. § (1), (5), (7) és (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) Szociális céllal történő bérbeadás esetén a bérbeadásról hirdetményt kell közzé tenni. A hirdetményt a Nagykörűi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) hirdetőtábláján kell elhelyezni 30 napra.

(5) Vissza kell utasítani az ajánlatot, ha:

- az ajánlattevő a (3) bek.-ben meghatározott valamely feltételnek nem felel meg,

- az ajánlat benyújtását megelőző öt éven belül a bérleti szerződés megszegése miatt önkormányzati lakásból bírósági végrehajtás útján kellett az ajánlattevőt vagy vele együtt költöző családtagját kiköltöztetni,

- az ajánlattevő vagy vele együtt költöző családtagja által önkormányzati lakásban okozott kárt és azt az ajánlat benyújtásáig nem térítette meg, nem állította helyre,

- valótlan adatok közlésével vagy valós adatok elhallgatásával vagy más módon a bérbeadót megtéveszti és ezzel jogtalan előnyhöz jutna,

- az ajánlattevő a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletben foglaltaknak nem tesz eleget.

(7) Szociális bérlakás bérbeadása határozott időre, 1 évre történik. A bérbeadás időtartamára a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletben foglalt kötelezettségek elmulasztása esetén rövidebb időtartam is megállapítható.

(9) Amennyiben a bérlő a határozott idő lejártakor szociális jelleggel már nem jogosult bérlakásra, vagy a bérleti jogviszony maximum időtartamát kimerítette, a lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadja, és elhelyezéséről maga gondoskodik.”

3. § A R. 8. § (4) bekezdés további d) ponttal egészül ki:

„d) a cserélő fél közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletben foglalt kötelezettségeket nem tartja be.

4. § A R. 10. § (5) bekezdés további c) ponttal egészül ki:

„c) a pályázó igazolja, hogy legalább 2 éve érvényes lakcímmel rendelkezik a településen.

5. § A R. 10. § (8) bekezdés az alábbiak szerint módosul és a (10) bekezdése további c) ponttal egészül ki:

„(8) Az (1) bekezdésben szabályozott bérbeadások esetén a határozott idő leteltével, vagy a bérleti jogviszony maximum időtartamát kimerítette, a bérlő a lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadja és egyidejűleg elhelyezéséről maga gondoskodik.

(10) c) az ajánlattevő a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletben foglaltaknak nem tesz eleget.

6. § A R. 12. § (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Képviselő-testület az önkormányzati lakások bérbeadásakor – közérdekű célú bérbeadás kivételével - bérleti jogviszony időtartamát, a bérleti jogviszony meghosszabbítására tekintettel ugyanazon bérlő részére maximum 5 évre biztosítja.

7. § A R. 13. § (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Képviselő-testület az 1-3. melléklet rendelkezéseitől a bérleti díj megállapításakor eltérhet.

8. § A R. 17/A. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezi.

9. § A R. 19. § (2) bekezdés c) pontja módosul:

„c) a bérlő az ingatlan karbantartási feladatairól felszólítás ellenére sem gondoskodik, a neki átengedett ingatlant rendeltetése szerint nem a jó gazda gondosságával használja, így az ingatlan állaga romlik.

10. § A R. 22. § (7) bekezdés az alábbiak szerint módosul: A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről az üzemeltető köteles gondoskodni. A szerződéskötéskor a felek megállapodhatnak, hogy a bérlő a szükséges munkát az üzemeltető helyett elvégzi. Ez esetben az üzemeltető a megállapodásban szereplő munkák és berendezések igazolt költségeit egy összegben, 60 napon belül köteles a bérlő részére megtéríteni, vagy szerződésben foglaltak szerint az ingatlanra megállapított bérleti díj terhére beszámítható.

11. § Ez a rendelet 2016. november 1-én lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.