Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016. (V.6.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú támogatásokról szóló 5/2016. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 07- 2016. 05. 07

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2016. (V. 6.)


 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A lakáscélú támogatásokról szóló 5/2016. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.      §


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásokról szóló 5/2016. (III.4.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: rendelet) 2. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2)     Az Önkormányzat a tulajdonában lévő, lakóház építésére alkalmas összközműves telek ingyenes tulajdonba adásával támogatja az új lakás építéséhez három gyermekre vagy két gyermek mellett vállalt harmadik gyermekre tekintettel igénylésre kerülő családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakásépítést (a továbbiakban: CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatása).

2. §


A rendelet 2. §-a az alábbi (9) bekezdéssel egészül ki:


„(9)     Az e rendelet szerinti lakáscélú támogatások rászorultsági feltételek alapján, családoknak nyújtott támogatásoknak minősülnek.


3.§


A rendelet 3. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)     A CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatását igényelheti az a – magyar állampolgár vagy az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni – kérelmező, aki a háztartásában legalább három gyermeket tart el és megfelel a 4-6. §-okban foglalt további feltételeknek. A CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatását igényelheti az a házaspár is, akik a háztartásukban két gyermeket tartanak el és a 2. § (2) szerinti építési telek tulajdonukba kerülése esetére harmadik gyermeket vállalnak az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerint.

4. §


A rendelet 3. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4)     A (3) bekezdés alapján vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidő négy év, amelyet a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténte napjától kell számítani. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő a várandósság orvosilag megállapított tényére tekintettel a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a jegyző felé igazolja.


5. §


A rendelet 4. § (2) bekezdésében „A lakáscélú támogatások nyújtásának feltétele hogy a kérelmező a támogatási szerződésben vállalja a gyermekének komlói óvodába és általános iskolába történő beíratását, amely kötelezettség valamennyi gyermek általános iskolai tanulmányainak a befejezéséig fennáll.” szövegrész helyébe „A lakáscélú támogatások nyújtásának feltétele, hogy a kérelmező a támogatási szerződésben vállalja a gyermekének (3. § (3) bekezdés alapján a vállalt gyermekének) komlói óvodába és általános iskolába történő beíratását, amely kötelezettség valamennyi gyermek általános iskolai tanulmányainak a befejezéséig fennáll.” szöveg lép.


6. §


A rendelet 6. § (1) bekezdésében a „lakásra” szövegrész helyébe az „ingatlanra”szöveg lép.


7.§


A rendelet 8. §-a az alábbi (10)-(12) bekezdésekkel egészül ki:


„(10)  Ha a támogatott házaspár a 3. § (3) bekezdés szerint tett gyermekvállalást nem teljesíti a 3. (4) bekezdésben foglalt határidőre, akkor a tulajdonjog átruházására és jelzálogjog bejegyzésére irányuló szerződésben rögzített telek forgalmi értékének az egyharmadát egyetemlegesen kötelesek visszafizetni hatvan napon belül az önkormányzatnak a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelt összegben. A visszafizetési határidőt a gyermekvállalásra biztosított határidő leteltét követő naptári naptól kell figyelembe venni. A késedelmi kamatot pedig a CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatását nyújtó képviselő-testületi határozat kihirdetését követő naptól kell számítani.


„(11)  Ha a 3. § (3) bekezdés szerint vállat gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.


„(12)  Ha a támogatott házaspár a 3. § (3) bekezdés szerint tett gyermekvállalást a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének időpontjáig nem teljesíti, köteles a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének tényét a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jogerős ítélet bemutatásával a jegyző felé igazolni. Ez esetben a tulajdonjog átruházására és jelzálogjog bejegyzésére irányuló szerződésben rögzített telek forgalmi értékének az egyharmadát egyetemlegesen kötelesek visszafizetni hatvan napon belül az önkormányzatnak a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelt összegben. A visszafizetési határidőt az ítélet jogerőre emelkedését követő naptári naptól kell figyelembe venni. A késedelmi kamatot pedig a CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatását nyújtó képviselő-testületi határozat kihirdetését követő naptól kell számítani.”


8.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Komló, 2016. május 5.






 dr. Vaskó Ernő                                                                       Polics József 

címzetes főjegyző                                                                    polgármester