Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2016 .(IX.19.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2016. 09. 20

Kiskorpád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában, valamint az anyakönyvezésről szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ának a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről az alábbi rendeletet alkotja.


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Kiskorpád Község közigazgatási területén történő házasságkötésre, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére, egyéb családi esemény (névadó, házassági évforduló, házasságkötés megerősítése) megünneplésére (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény).


2. §


(1)1 Az anyakönyvi események  megünneplésére kijelölt helyiségek:

a) Kiskorpád Község Önkormányzat 7523 Kiskorpád, Petőfi u. 20. szám alatti az Nagyterem helyisége,


(2) E rendelet alkalmazásában hivatali munkaidő:  

                                     hétfő:           8.00 – 16.00

                                      kedd:           8.00 – 16.00

                                      szerda:         8.00 – 16.30

                                      csütörtök:    8.00 – 16.00

                                      péntek:        8.00 – 13.30


 (3) Hivatali időn kívüli az anyakönyvi esemény, ha lebonyolítására a hivatali munkaidőn túl vagy szabadnapokon kerül sor.


(4) A hivatali munkaidőn túli, illetve a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményekért díjat kell fizetni, kivéve, ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést.

(5)  A kijelölt hivatali helyiségében és hivatali munkaidőben közreműködő és egyéb szolgáltatás nélkül lebonyolított, továbbá rendkívüli körülmény fennállása miatt megtartott anyakönyvi esemény díjmentes.




3. §


(1) A hivatali munkaidőn túli  anyakönyvi eseményért nettó 7500,- Ft alapdíjat kell fizetni. Az alapdíj tartalmazza a zeneszolgáltatást, asztali virágdíszt, és egy üveg pezsgőfelszolgálást a felek és a tanúk részére.

(2) Az anyakönyvi események megtartásakor igénybe vehető többletszolgáltatásokat, ezen szolgáltatások, valamint a közreműködők díját az 1. melléklete tartalmazza.

(3) A külső helyszínen megtartott anyakönyvi esemény díja nettó 10.000,- Ft.

(4) A kérelmező köteles gondoskodni az anyakönyvvezető és az anyakönyv helyszínre, illetve a hivatali helyiségbe történő utazásáról. Ellenkező esetben a 2. számú mellékletben meghatározott útiköltség-térítést köteles megfizetni.


4. §


(1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell kérni az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszín az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítését akkor engedélyezheti, ha a felek a törvényi feltételek teljesítésén túl igazolják a 3. §-ban meghatározott díj befizetését.


5.§


(1) A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyv biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel. Az anyakönyvvezető és az anyakönyv kiszállítása gépkocsival történik.

(2) A mellékletben feltüntetett díjakat az anyakönyvi esemény lebonyolítása előtt legkésőbb 10 nappal az anyakönyvvezető által biztosított átutalási megbízáson (csekk) kell teljesíteni. A befizetett díj az Önkormányzat bevétele. Az anyakönyvvezető a feladóvevény bemutatásával ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.

(3) Ha az anyakönyvi esemény elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére akkor tarthat igényt, ha a szertartás lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 3 nappal korábban, írásban kerül sor.

(4) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 3 napon belül került sor, vagy a szertartás írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett szolgáltatási díj 50%-a téríthető vissza.

 (5) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként nettó 4.000,- Ft díjazás illeti meg.

(6) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként nettó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.




6.§


E rendelet 1. §-ában nem szabályozott, anyakönyvvezető közreműködését igénylő hivatali  időn túli és hivatali helységen kívüli  családi esemény megünneplése térítésmentes,  azonban a kérelmezőnek gondoskodnia kell az anyakönyvvezető helyszínre, illetve visszautazásáról, ellenkező esetben a 2. számú melléklet szerinti útiköltség-térítést kell fizetnie



 Záró rendelkezések


7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


       Epstein Fernc                                                                                                  dr. Schütz Nikolett

      polgármester                                                                                                                     jegyző




A rendelet kihirdetésének napja:


Kiskorpád, 2016 szeptember 20.


                                                                                                                                     dr. Schütz Nikolett

                                                                                                                                                    jegyző

                                                                                                         1. számú melléklet


Díjtételek házasságkötési ünnepségeken


Pezsgő (az alapszolgáltatáson felül üvegenként)


1500.-Ft

Teremdíszítés


                 2000.-Ft

Kivetítő használat


                                   2000.-Ft







                                                                                                         2. számú melléklet

útiköltség-térítés                                                                               30Ft/Km


                                                                                                         3. számú melléklet


Kérelem


Hivatali helyiségen és/vagy hivatali időn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséhez


Alulírottak kérjük házasságkötés/bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését.*

Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:


Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:

A hivatali helyiségen kívüli cím:



Tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvi esemény díját esetleges útiköltséget legkésőbb a szertartást megelőző 10. napig meg kell fizetnünk.

Tudomásul vesszük, hogy engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre az anyakönyvi esemény lebonyolításánál, ha

a. a tanúk – szükség esetén - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk

b. gondoskodunk az anyakönyvi esemény megünneplésének méltó keretéről

c. gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról vagy útiköltség megfizetéséről

d. gondoskodunk az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelése feltételeinek megteremtéséről


Engedélyezni kért időpont: __________év__________hónap______nap___________óra



 _________________, _______év__________hó_________nap



________________________________ __________________________________

                         aláírás                                                                  aláírás

Az engedély kibocsátását javasolom/nem javasolom.*

A hivatali időn kívüli engedélyezés esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben

meghatározott szabadidőt/az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*



__________________________________

közreműködő anyakönyvvezető

*A megfelelő rész aláhúzandó!