Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016. (III.11.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 24/2003. (V.19.) Önk. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 10- 2016. 04. 10

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény 62. §-ban, 92. §-ban, 115. §-ban, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. törvény 29. §-ban kapott felhatalmazás alapján a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 24/2003. (V.19.) Önk. sz. rendeletet az alábbiak szerint módosítja:



1. § A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, valamint fizetendő térítési díjakról szóló 24/2003. (V.19.) Önk. sz. rendelet (továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe az alábbi szöveg lép:

„1. § Ezen önkormányzati rendeletben foglaltakat az Sztv., a Gyvt., a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló Kormány rendeletek szabályaival, valamint ezek végrehajtására kiadott más jogszabályokkal összhangban kell alkalmazni.”


2. § A R. 2. §-ában a „Dunakanyari Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményfenntartó Társulás” szövegrész helyébe a „Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás” szöveg lép.


3. § (1) A R. 3. § (1) bekezdés a helyébe az alábbi szöveg lép:

„3. § (1) A Társulás által fenntartott intézmény megnevezése: Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény.”


(2) A R. 3. § (2) bekezdés a helyébe az alábbi szöveg lép:

„3.§ (2) A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény az alábbi szociális szolgáltatást és gyermekjóléti alapellátást nyújtja:

  1. családsegítés

  2. gyermekjóléti szolgáltatás

  3. család-és gyermekjóléti központ”


(3) A R. 3. § (4) bekezdés a helyébe az alábbi szöveg lép:

„3. § (4) Az Önkormányzat a Társulás tagja, mely alapján közigazgatási területén a Sztv.-ben meghatározott családsegítés és a Gyvt.-ben meghatározott gyermekjóléti szolgáltatás, valamint család- és gyermekjóléti központ feladatokat a Társulás által fenntartott Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény útján biztosítja.”


(4) A R. 3. § (11) bekezdésében hatályát veszti a „(15. § (4) bekezdés)” szövegrész.


4. § A R. 4. § (1) bekezdés helyébe a következő szövegrész lép:

„4. § (1) Az ellátás igénybevétele iránti kérelmet az ellátást nyújtó intézmény (gyermekintézmény, Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény, stb) vezetőjéhez kell benyújtani, aki – amennyiben az szükséges – az e rendeletben, valamint a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint személyi térítési díj fizetésre kötelezettet írásban értesíti a személyi térítési díj összegéről.”


5. § A R. 8. § (2) bekezdés helyébe a következő szövegrész lép:

„4. § (2) Szentendre Város területén a családsegítés feladatait az Önkormányzat a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény útján látja el.”


6. § A R. 12. § (1) bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:

„12. § (1) Az Önkormányzat a Gyvt. 39-40/A. §-aiban meghatározott „gyermekjóléti szolgáltatás”, valamint „család- és gyermekjóléti központ” feladatokat a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény útján látja el.”


7. § A R. 13. § (1) bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:

„13. § (1) Az Önkormányzat a Gyvt. 41-42/A. §-aiban meghatározott „gyermekek napközbeni ellátását” a Püspökmajor lakótelepi Bölcsőde valamint a Szentendre Városi Óvodák megnevezésű intézményei útján látja el.”


8. § A R. 15. § (2) bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:

„15. § (2) Szentendre Város Polgármestere méltányossági hatáskörében eljárva, ha a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló mindenkori helyi rendeletben meghatározott rendkívüli települési támogatásra vonatkozó jogosultsági feltételek fennállnak, a fizetendő személyi térítési díj összegét csökkentheti vagy elengedheti.


9. § A R. 16. § (1) bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:

„16. § (1) Az Önkormányzat – figyelemmel az Sztv. 58/B. § (2) bekezdésére – a Jegyző, a Gondozási Központ Szentendre vezetője, a települési gyámügyekkel foglalkozó szervezet vagy szervezeti egység vezetője, a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény vezetője, a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság által a tagjai közül delegált személy, valamint az Egészséges Városért Közalapítvány egy kuratóriumi tagja részvételével helyi szociálpolitikai kerekasztalt (a továbbiakban: kerekasztal) hoz létre.”


10. § A R. 2. sz. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. sz. melléklete lép.


11. § (1) E rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Szentendre, 2016. március 10.



Verseghi-Nagy Miklós                                                                                       dr. Gerendás Gábor

polgármester                                                                                                                    jegyző



Záradék:

A rendelet 2016. március 11-én került kihirdetésre.


                                                                                                                            dr. Gerendás Gábor

                                                                                                                                    jegyző

Mellékletek