Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016. (IV.11.) önkormányzati rendelete

a fák védelméről

Hatályos: 2018. 02. 13

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed:

a)           a (3) bekezdésben foglalt kivétellel a Törökbálint Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található egyes fás szárú növényekre,

b)           a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a)           az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény hatálya alá tartozó külterületen lévő fásítás fáira és a faállománnyal (faültetvénnyel) borított erdőterületnek tekintendő földrészletekre, továbbá a külön jogszabály szerint védett természeti területen lévő fákra, illetve azokra a fákra, amelyek védettek, függetlenül attól, hogy védett természeti területen vannak-e,

b)           bármely vasúti területen, mely vasúttársaság, a Magyar Államkincstár, önkormányzat vagy gazdasági társaság tulajdonában áll, bármely, vasúttársaság, a Magyar Államkincstár, önkormányzat vagy gazdasági társaság tulajdonában álló vasúti területen található fákra,

c)           patak, csatorna medrében lévő facsoport, illetve azokat szegélyező fásítás fáira,

d)           a gyümölcsfákra,

e)           a szaporítóanyag termelését szolgáló csemetekertek, faiskolák fáira.

(3) A rendelet hatálya – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – nem terjed ki a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

(4) A Korm. rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növények engedély nélküli kivágására, valamint az engedéllyel történő fakivágás esetén elrendelt pótlás pénzbeli megváltására alkalmazni kell az 5. § (2) bekezdését és a 7. § rendelkezéseit.



2. Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazása során:

1. Előnevelt fa: gyümölcsfa esetén minimum 150 cm magas faiskolai csemete, díszfa esetén magánterületre minimum 8 centiméter törzskörméretű, kétszer iskolázott faiskolai anyag, közterületre minimum 12 centiméter törzskörméretű, kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai anyag.

2. Építési telek: beépítésre szánt területen fekvő, az építési szabályoknak megfelelően kialakított és közútról vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető telek.

3. Fapótlás: a kivágásra kerülő fa pótlására megállapított számú és törzsátmérőjű fa telepítése, illetve ennek pénzbeli megváltása.

4. Fasor: meghatározott fajú, egy sorban lévő fák összessége, ahol a fák tőtávolsága nem nagyobb a fák idős korában várható koronaátmérőjének a kétszeresénél.

5. Fa telepítése: városi környezetet tűrő, előnevelt díszfa ültetése.

6. Gyümölcsfa: emberi fogyasztásra vagy egyéb hasznosításra kerülő gyümölcséért termesztett és gondozott fa, kivéve: diófa, szelídgesztenyefa, mandulafa, eperfa és díszfának nemesített gyümölcsfák.

7. Kertészeti szakvélemény: jogszabályban meghatározott jogosultsággal rendelkező szakértő vagy szervezet általi vizsgálat dokumentuma a meglévő fák korára, egészségi állapotára, térbeli elhelyezkedésére, és a vizsgálat eredményén alapuló szakértői javaslat a fa fenntartásával, megóvásával vagy kivágásával kapcsolatban.

8. Növényzet: telepített vagy őshonos növények (fák, bokrok, cserjék, lágyszárúak) összessége, ide nem értve a gyomnövényeket.

9. Törzsátmérő: a fatörzs 1 méteres magasságban mért átmérője, centiméterben számolva.

10. Törzskörméret: a fatörzs 1 méteres magasságban mért körmérete, centiméterben számolva. 

11. Vegetációs időszak: a rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak.

12. Zöldfelület: állandóan vagy időszakosan növényzettel fedett területek.

13. Zöldterület: közigazgatási terület-felhasználási egység, a település állandóan növényzettel fedett, más terület-felhasználási egységbe nem tartozó, közhasználatú része (fásított köztér, közkert, közpark, városi park).



3. Fakivágás esetén alkalmazandó szabályok

3. §


[1](1) Törökbálint Város közigazgatási területén e rendelet hatálya alá tartozó fát kivágni – a (3) bekezdés szerinti esetek kivételével – csak jogerős fakivágási engedély alapján szabad. A fakivágás engedélyezéséről a jegyző dönt. A jegyző önkormányzati hatósági ügyben jár el, eljárása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Fát kivágni különösen építmény elhelyezése, veszélyhelyzet elhárítása, környezetrendezés miatt vagy kertészeti szakvélemény által is igazolt egyéb okból lehet. A kivágott fa pótlásáról az 5-8. §-okban meghatározottak szerint gondoskodni kell.

(3) Az élet-, illetve súlyos balesetveszélyt jelentő fa kivágását a tulajdonos vagy kezelő - amennyiben a veszély elhárítására más lehetőség nincs - köteles haladéktalanul elvégezni. A veszély elhárítása érdekében tett intézkedéseket írásban azonnal be kell jelenteni a jegyzőnek.

(4) Kiszáradt fát a tulajdonosa köteles legkésőbb a fa kiszáradását követő év június 30. napjáig kivágni. Kiszáradt fa kivágását a fakivágás tervezett megkezdése előtt legalább 30 nappal írásban be kell jelenteni a jegyzőnek.

(5) Aki Törökbálint közigazgatási területén lévő ingatlanon e rendelet hatálya alá tartozó fát szándékozik vagy köteles kivágni, az 1. melléklet szerinti fakivágási engedély iránti kérelmet köteles benyújtani a jegyzőhöz.

(6) A fakivágási engedély iránti kérelemhez közölni, illetve mellékelni kell:

- a fakivágás indokát,

- szükség esetén a fakivágás indokoltságát megalapozó dokumentumokat (pl. kertészeti szakvéleményt, építési-bontási engedélyt vagy bejelentés tudomásul vételéről szóló döntést, településképi véleményt, településképi bejelentés alátámasztó dokumentumát, fényképet, stb.),

- a kivágandó fa pontos helyét (pl. helyszínrajzzal), darabszámát, faját, törzsátmérőjét (centiméterben),

- a kivágandó fával való rendelkezési jogosultságot bizonyító dokumentumot (idegen vagy közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a többi tulajdonos tulajdonosi hozzájárulását),

- a fakivágás tervezett megkezdésének és várható befejezésének időpontját (év, hónap).

(7) Indokolt esetben a hatóság kertészeti terv benyújtását írhatja elő a fakivágási engedély elbírálásához.

(8) A jegyző

a)           a fakivágást megtiltja, ha a rendelet 3. § (2) bekezdésében előírt követelmények nem teljesülnek, nem igazoltak, vagy a fa további fenntartása indokolt, vagy

b)           a fa kivágását engedélyezi és egyidejűleg a rendelet 5. és 6. §-a szerinti fapótlásra kötelezi a kérelmezőt.

(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti engedélyben a jegyző a fakivágás megkezdésére határidőt állapíthat meg.

(10) A (8) bekezdés b) pontja szerinti engedély 6 hónapig érvényes.

(11) A (8) bekezdés szerinti határidő annak lejárta előtt kérelemre, egy alkalommal, indokolt esetben meghosszabbítható.

(12) A fakivágás engedélyezéséről, az engedéllyel vagy engedély nélkül kivágott fák esetében a fapótlás módjának és mértékének megállapításáról, a pénzbeli megváltás szabályairól, valamint a fapótlás határidejének megállapításáról hatósági határozatban vagy hatósági szerződésben kell rendelkezni.

(13) A hatósági határozat meghozatala vagy a hatósági szerződés megkötése előtt a fakivágás engedélyezéséről, a fapótlási kötelezettség mértékéről és módjáról ki kell kérni a főkertész véleményét.


4. Fapótlás mértéke

4. §


(1) A fakivágási engedélyben vagy a hatósági szerződésben megállapított mértékben és módon, az előírt határidőn belül az engedélyes köteles gondoskodni a fapótlásról.

(2) Aki engedély nélkül vágott ki e rendelet hatálya alá tartozó fát, azt a (3) bekezdés, (4) bekezdés c.) pontjában, illetve a (5) bekezdésben meghatározott módon fapótlásra kell kötelezni.

(3) A pótlási kötelezettséget előnevelt fával kell teljesíteni.

(4) A fapótlás mértéke:

a)           viharkár miatt vagy a tulajdonosnak fel nem róható okból balesetveszélyes, vagyonbiztonságot veszélyeztető fák kivágása esetén a kivágandó fák darabszáma,

b)           környezetrendezés, építési tevékenység érdekében szükséges vagy egyéb indokolt esetben

- 4-15 cm átmérőjű fa esetén a kivágandó fák darabszámának kétszerese,

- 16-25 cm átmérőjű fa esetén a kivágandó fák darabszámának háromszorosa,

- 26-35 cm átmérőjű fa esetén a kivágandó fák darabszámának négyszerese,

- 36-55 cm átmérőjű fa esetén a kivágandó fák darabszámának ötszöröse,

- 55 cm feletti átmérőjű fa esetén a kivágandó fák darabszámának hatszorosa

c)           engedély nélküli fakivágás esetén a b) pontban előírt pótlások duplája.

(5) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fák darabszáma vagy törzsátmérője utólag nem állapítható meg, a vélelmezhető vagy kikövetkeztethető számú fákat 30 cm törzsátmérővel kell figyelembe venni a (4) bekezdés c) pontja szerinti mennyiségű fapótlás előírásánál.


5. Fapótlás módja

5. §


(1) A fapótlás módjáról az engedélyező vagy kötelező döntés, vagy a hatósági szerződés rendelkezik az alábbiak szerint:

a)           a fatelepítést a telken belül kell megvalósítani,

b)           ha a fatelepítés a telken belül csak részben biztosítható, akkor a fatelepítést telken belül és közterületen együttesen kell megvalósítani,

c)           ha a fatelepítés a telken belül nem biztosítható, akkor közterületen kell a fatelepítést megvalósítani,

d)           a fapótlás kiváltható a 6. § szerinti pénzbeli megváltással is.

 (2) A fapótlás során be kell tartani a helyi környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben leírt ültetési távolságokat.


6. Fapótlás pénzbeli megváltásának szabályai

6. §


(1) A fapótlási kötelezettség pénzbeli értékének meghatározását a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A pénzbeli megváltás összegét, a befizetés módját, határidejét a fakivágási engedélyben vagy a hatósági szerződésben kell meghatározni.

(3) A fatelepítés pénzbeli megváltásából befolyt összeget - az éves faültetési tervnek megfelelően - faültetésre és a befolyt összegből telepített fák gondozására kell felhasználni.


7. A fapótlás határidejének meghatározása

7. §


(1) Fatelepítések esetén a határidőt vagy részhatáridő(ke)t az ügy körülményeire, a meglévő adottságokra és a vegetációs időszakra figyelemmel mérlegeléssel kell meghatározni.

(2) A fatelepítések határidejét építmény, beruházás megvalósításával összefüggő feltételhez, határozott időhöz vagy szükség esetén mindkettőhöz lehet kötni.

(3) A kérelmezőnek a fapótlás megtörténtét annak elvégzését követő 5 munkanapon belül kell írásban bejelenti a jegyzőnek.

 (4) A fatelepítés pénzbeli megváltása esetén a befizetést a fakivágás megtörténtétől számított legfeljebb 90 napon belül kell az Önkormányzat Környezetvédelmi Alap számlájára teljesíteni. Ettől eltérő határidőt megállapítani - a határidő-hosszabbítás kivételével - csak hatósági szerződésben lehet.

(5) Indokolt esetben a fapótlásra megállapított határidő - a határidő lejártát megelőzően benyújtott kérelemre - az ott megjelölt időtartamokkal egy alkalommal meghosszabbítható.

 (6) Amennyiben a fakivágási engedélyben megállapított határidőn belül a kötelezett a kivágott fa (fák) után szükséges fatelepítést nem, vagy csak részben teljesítette, a jegyző az el nem telepített famennyiség darabszámának megfelelő számú fa 15 napon belüli pénzbeli megváltását írja elő.

[2](7) A pénzbeli megváltás nem teljesítése esetén az Ákr. rendelkezéseit kell alkalmazni.


8. Fakivágás elvégzésének szabályai

8. §


(1) A fakivágást csak a fakivágási engedélyt megadó határozat jogerőre emelkedését és végrehajthatóvá válását követően szabad megkezdeni és végezni, az alábbi szabályok betartásával:

a)           a fakivágás megkezdését a kivitelező megnevezésével, a tervezett kezdési idő közlésével, továbbá a fakivágás befejezését a jegyzőnek írásban, 5 munkanapon belül be kell jelenteni,

b)           új épület építése vagy meglévő épület bővítése esetén a fakivágást csak az épület, illetve építményrész kivitelezésének megkezdésére vonatkozó, építésügyi hatóságnál történt bejelentés megtörténte esetén lehet megkezdeni,

c)           egy hónapot meghaladó szakaszos vagy különböző kivitelezési ütemekre tervezett fakivágás végrehajtása esetén a fakivágás megkezdésének bejelentésénél közölni kell a tervezett ütemek időpontjait és a teljes befejezés tervezett határidejét.

(2) A fakivágást úgy kell végezni, hogy az ne veszélyeztesse a gyalogos közlekedés biztonságát és a környező épületek, építmények állékonyságát. A fakivágás során a munka- és balesetvédelmi követelményeket be kell tartani.

(3) A fakivágás során okozott károkért az engedélyes vagy a kötelezett felel.



9. Záró rendelkezések

9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról, fejlesztéséről és a fák védelméről szóló 28/2013. (VI. 10.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) és (3) bekezdése, 2.§ e) pontja, 3. § 1., 3., 4., 5., 6., 7., 9., 10., 11. pontja, 7.§-a, 8.§-a, 9.§-a 10.§-a, 11.§-a, 12.§-a 13.§-a, 1, melléklete, 2. melléklete, 3. melléklete.

1. melléklet a 8/2016. (IV. 11.) önkormányzati rendelethez


Fakivágási engedély kérelem

A kérelmező neve:*




címe:

.


A kérelem tárgyát képező fa


Fajta

Törzsátmérő**

Törzskerület**

Darabszám






A kérelmezett fakivágás helyszíne


Törökbálint                 


A fa kivágásának indoka:



A kivágás tervezett időpontja:







Mellékletek:



3000.- forintos illetékbélyeg helye:



Kelt. Törökbálint,  



........................................................................



kérelmező


*: Ha a kérelmező nem azonos a tulajdonossal, igazolnia kell a fával való rendelkezési jogosultságát.



**: 1 m magasságban mérve.


2. melléklet a 8/2016. (IV. 11.) önkormányzati rendelethez


A fapótlás pénzbeli megváltásának egységára 15.000 forint fánként. Az ár megállapításakor a rendeletben pótlásra meghatározott előnevelt fák, vagyis átlagosan 12/14-es körméretű kétszer iskolázott sorfák faiskolai átlagárát, valamit a telepítés költségét vettük figyelembe.

[1]

A rendelet szövegét a 4/2018 (II. 12.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól

[2]

A rendelet szövegét a 4/2018 (II. 12.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2018. február 13-tól