Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016 . (IV.1.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi védelméről

Hatályos: 2016. 05. 01- 2016. 12. 31

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § f) és j) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Az építészeti örökség helyi védelmének általános szabályai


1. A helyi területi és egyedi védelem alá helyezés, és a védelem megszüntetésének általános

rendje és feltételei


1. § (1) A védelem alá helyezés, és a védelem megszűntetése a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet rendeletalkotásra vonatkozó szabályai szerinti eljárási rendben folyik a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) A rendeletalkotási kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) a hely pontos megjelölését,

c) a kezdeményezés indoklását,

d) a védendő érték rövid leírását, dokumentálását.


2. A fenntartás és állagmegóvás tulajdonosi kötelezettsége, és az ingatlan rendeltetésszerű használatához szükséges mértéket meghaladó költségek megtérítése


2. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles a védett értéket megőrizni, így különösen szerkezetét, védett értékeit megőrizni, helyreállítani, környezetét a jó gazda gondosságával ápolni, a szükségessé vált karbantartási, felújítási munkák elvégzéséről gondoskodni.

3. A kedvezmények mértéke és módja


3. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanokra a helyi adóról szóló rendelet tartalmazza a kedvezmény mértékét.

(2) Ha a tulajdonos a 2. §-ban meghatározott kötelezettségét nem teljesíti, a kedvezményre a mulasztás megállapítását követő három adóévben nem jogosult.


4. A védett értékek megjelölése


4. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt és a helyi területi védelem fennállását a rendelet 4. melléklete szerinti tartalommal készült egységes táblával lehet megjelölni.

(2) A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles. Amennyiben az épület helyi védelme megszűnik, a tulajdonos köteles a védettséget jelölő táblát elbontani.


II. Fejezet

Az építészeti örökség helyi védelmének részletes szabályai


5. Reklám, hirdetőberendezés vagy más, az építményen vagy attól különállóan megjelenő berendezés vagy tárgy elhelyezése


5. § Reklám, hirdetőberendezés vagy más, az építményen vagy attól különállóan megjelenő berendezés vagy tárgy elhelyezésére a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás részletes szabályairól szóló önkormányzati rendeletet kell alkalmazni.



6. A védett területekre és a védett építményekre vonatkozó tiltások, korlátozások, feltételek


6. § (1) A védett építményeket és a rájuk vonatkozó tiltásokat, korlátozásokat, feltételeket a rendelet 1. melléklete, a védett területeket és a rájuk vonatkozó tiltásokat, korlátozásokat, feltételeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(2) Az értékek megőrzésének kötelezettsége az eredeti építészeti értékek megóvását, sérülés- vagy megsemmisülés esetén visszaállításának kötelezettségét jelenti. A visszaállítás kötelezettsége a teljes épület megsemmisülése esetén nem áll fenn.

(3) A védett építményekre vonatkozóan a rendelet 1. melléklete a „helyi egyedi védettség” kategórián belül kiemelten védett (a továbbiakban: KHV) és védett (a továbbiakban: HV) kategóriát különböztet meg.

(4) A helyi területi védelemre vonatkozóan a rendelet 2. melléklete „védett utcakép” (a továbbiakban: UV/HV) és településkép-védelmi terület (a továbbiakban: TT/HV) kategóriát különböztet meg. A TT/HV kategória lehatárolását a rendelet 3. melléklet tartalmazza.


III. Fejezet

Záró rendelkezések


7. Hatályba lépés


7. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel 2016. május 1-jén lép hatályba.

(2)[1] 2017. január 1-jén lép hatályba a rendelet 2. § (2) bekezdése és 9. §-a.

8. Módosuló jogszabályok


9. § A helyi adókról szóló 49/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. § (1) h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„h) a magánszemély tulajdonában álló helyi egyedi védelem alatt álló ingatlan.”





Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző


A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2016. április 1.



Dr. Varga Zsolt


jegyző

[1]

Módosította a 11/2016. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016. május 1-től.