Cserépfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(V.18..) önkormányzati rendelete

Cserépfalu községben letelepedni kívánó családok lakásépítési és lakásvásárlási támogatásának rendjéről

Hatályos: 2019. 01. 25

Cserépfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(V.18..) önkormányzati rendelete

2019.01.25.

Cserépfalu községben letelepedni kívánó családok lakásépítési és lakásvásárlási támogatásának rendjéről

Cserépfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja:

1. § A rendelet célja Cserépfalu község népességmegtartó erejének fokozása, a lakónépesség számának növelése a községben élők, vagy a községben letelepedni szándékozó személyek és családok lakásához és lakóhelyéhez jutásának elősegítése az önkormányzat támogatásával.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magyar és külföldi személyre,

1. aki Cserépfalu község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik, vagy

2. akinek lakóhelye nem Cserépfalu község közigazgatási területén van, de Cserépfaluban kíván letelepedni, és lakóhelyet létesíteni.

(2) Támogatásban részesíthetők azok a

- házaspárok,
- gyermekét egyedül nevelők,
akik a kérelem benyújtásának időpontjában a 18. életévüket már betöltötték, de a 45. életévüket még nem.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Lakásépítés: a kérelmező(k) tulajdonában lévő építési telken, építési hatóság jogerős engedélye alapján megvalósuló, ha kivéve törvény által nem engedélyhez kötött önálló családi házat, lakást eredményező építés.

(2) Lakásvásárlás: családi ház, lakás tulajdonjogának magánforgalomban történő megszerzése. Lakásvásárlásnak minősül a résztulajdon megvásárlása is, amennyiben ez által a lakás családi ház 100%-ban kérelmezők tulajdonába kerül.

(3) Munkaviszony: A munka Törvénykönyve által meghatározott munkavégzésre irányuló jogviszony, az egyéni és társas vállalkozási tevékenység, külföldi munkavégzés.

(4) Nem munkaviszony a közfoglalkoztatási jogviszony.

A támogatás forrása és formája

4. § (1) A támogatás forrása: az önkormányzat éves költségvetésében e célra elkülönített összeg.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

A támogatásra való jogosultság

5. § (1) A támogatás Cserépfalu község közigazgatási területén

1. új vagy használt lakás, illetőleg ház vásárlására,
2. új lakóház építésére
vehető igénybe
(2) A kérelmező 300.000 Ft támogatásban részesíthető, ha az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:
1. A kérelmezőnek, házastársának, kiskorú gyermekének a kérelem benyújtásának időpontjában nincs tulajdonában lakó-, illetve üdülőnek minősülő ingatlan, kivéve, ha az öröklés útján, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába.
1. Építés esetén a kérelem benyújtásának időpontjában a jogerős építési engedély 12 hónapnál nem régebbi, kivéve ha a törvény másképp nem rendelkezik.
1. Vásárlás esetén a kérelem benyújtásának időpontjában az ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett adásvételi vagy előszerződés 12 hónapnál nem régebbi.
2. Kérelmezőnek, házastársának, a kérelem benyújtásának időpontjában az önkormányzattal szemben semmilyen adóhátraléka vagy adónak nem minősülő egyéb tartozása (bérleti díj, térítési díj, közterület-használati díj stb.) nem áll fenn.
1. A házastársak legalább egyik tagja, a gyermekét egyedül nevelő szülő legalább 2 éve folyamatos munkaviszonyban áll.
1. A házastársak mindkét tagja, valamint a gyermekét egyedül nevelő szülő rendelkezik legalább szakiskolai végzettséggel.
(3) Nem részesíthető támogatásban az a kérelmező:
1. aki – vagy a vele együttköltöző családtagjainak bármelyike – korábban első lakáshoz jutók vissza nem térítendő támogatásban, kamatmentes kölcsönben, vagy e rendelet szerint már részesültek támogatásban.
1. akinek Cserépfalu Önkormányzatával szemben adóhátraléka, vagy adónak nem minősülő egyéb tartozása van, és ezt a kérelem benyújtásának napjáig nem rendezi.
1. aki a támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan tényt, körülményt, adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelentene, valamint lényeges tény, adat vonatkozásában az önkormányzatot megtévesztette.
1. aki a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozójától vásárolja a lakást.

Az eljárás megindítása, a kérelmek elbírálásának rendje

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet jelen rendelet 1. sz. mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani a Cserépfalui Közös Önkormányzati Hivatalban.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

1. vásárlás esetén az adásvételi szerződést vagy az előszerződést

2. építés estén a jogerős építési engedélyt, ha a törvény másképp nem rendelkezik

3. tulajdoni lapot

4. munkaviszonyt igazoló iratot

5. személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány másolatát

6. házassági anyakönyvi kivonat másolata

7. nyilatkozat az 5. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltakról.

8. iskolai végzettséget igazoló okirat másolata

(3) A kérelmekről a képviselő testület dönt a kérelem benyújtását követő munkaterv szerinti ülésén.

A támogatás folyósítása

7. § (1) A képviselő - testület döntéséről a Cserépfalui Közös Önkormányzati Hivatal 15 napon belül írásban értesíti a kérelmezőt.

(2) A támogatásban részesülőkkel az Önkormányzat nevében Polgármester megállapodást köt. A megállapodás aláírását követően kerülhet sor, a támogatás utalására. A megállapodás megkötésének és a támogatás utalásának a döntést követő 30 napon belül kell megtörténnie.

(3) A támogatás folyósításáról szóló megállapodásban a személyi adatokon kívül rögzíteni kell:

1. az odaítélt támogatás formáját és összegét, folyósításának módját,
2. a támogatásban részesülő nyilatkozatát arról, hogy a támogatást kizárólag a megjelölt célra használja fel, más célra történő felhasználása annak a visszafizetését vonja maga után,
3. A támogatott nyilatkozatát arról, hogy a támogatással vásárolt lakóházba, lakóházba a megállapodás aláírását, vagy a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő 30 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül beköltözik, ott állandó lakóhelyet létesít, és állandó lakóhelyét a bejelentkezést követő 15 évig nem szünteti meg.
4. a támogatott nyilatkozatát, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakást, lakóházat a megállapodás aláírásának napjától számított 15 évig nem értékesíti, tartósan bérbe nem adja.
5. építés esetén a támogatott nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a megállapodás megkötésének napjától számított 2 éven belül a lakóházat felépíti és a felépített lakóházra használatbavételi engedélyt szerez.
6. a megállapodás megszegésének jogi következményeit.

A támogatás visszafizetése

8. § (1) Köteles a támogatást teljes összegben kamataival együtt visszafizetni a támogatásban részesített:

1. ha a támogatással vásárolt lakóházba a megállapodás aláírását, agy a tulajdonjogi ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzését követő 30 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül nem költözik be, nem létesít állandó lakóhelyet, vagy e lakóhelyét a bejelentkezést követő 15 éven belül megszünteti.

1. ha a támogatással épült vagy vásárolt lakást vagy házat a megállapodásban vállalt 15 éven belül elidegeníti.

1. ha a beépítési kötelezettségnek előírt 3 éven belül nem szerez használatbavételi engedélyt.

(2) Nem kell támogatást visszafizetni:

1. ha a támogatással érintett lakást, házat azért idegenítik el, mert építéssel vagy vásárlással másik – jogos lakásigényüket kielégítő – lakást, házat kívánnak Cserépfalu községében építeni vagy vásárolni,

1. Ha a házasság megszűnése esetén a vagyonközösség megszüntetése érdekében idegenítik el az ingatlant, és a házastársak egyike másik lakást vásárolt Cserépfalu községben.

(3) Egyedi méltánylást érdemlő esetekben – kérelemre – a képviselő - testület eltekinthet a támogatás visszafizetésétől, vagy csökkentheti annak összegét.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2016. június 1-én lép hatályba.

Farmosi Zoltán Csendes Péter
jegyző polgármester
Záradék:
Kihirdetve: 2016.05.18.
Cserépfalu, 2016. 05. 18.
Farmosi Zoltán
jegyző