Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári cím, valamint "A Városért" Emlékérem díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 02. 01- 2023. 05. 25

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete1

a Díszpolgári cím, valamint "A Városért" Emlékérem díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

2017.02.01.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, a 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve a jelen és az utókor elé SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet valamint A VÁROSÉRT EMLÉKÉRMET ALAPÍT és a következőket rendeli el:

A díszpolgári cím

1. § (1) A "Szentes Város Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente adományozható. Amennyiben az adott évben a cím odaítélésére nem kerül sor, a következő években felhasználható.
(3) A díszpolgári címmel a mindenkori polgármesteri illetmény 1 havi bruttó összegének megfelelő pénzjutalom, valamint külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár, melynek leírását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

2. § (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A város díszpolgára:
a) a tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein
b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg
c) díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit
d) ingyenesen jogosult a város időszaki lapjára
e) elhalálozása esetén - családja beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

"A Városért Emlékérem"

3. § (1) "A Városért Emlékérem" adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, gazdasági szervezeteknek, vagy intézményeknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, kulturális-művészeti, sport és gazdasági élet bármely területén, ágazatában kiemelkedő munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) "A Városért Emlékérem" évente legfeljebb hat adományozható.
(3) "A Városért Emlékérem" mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori polgármesteri illetmény 1 havi bruttó összegének 30%-a.

Az elismerések adományozásának rendje

4. § (1/)A díszpolgári cím és "A Városért Emlékérem" /a továbbiakban: elismerések/ átadásának időpontjáról a Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete dönt a testület éves munkatervének elfogadásakor.

(2)Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület előkészítő bizottságot jelöl ki, amelynek tagjai Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete állandó bizottságainak elnökei. Az előkészítő bizottság elé csak részletes indokolással ellátott, az életutat és a szakmai munkásságot bemutató indítvány kerülhet.
(3) Az előkészítő bizottság a javaslatát, a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.
(4) Elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.
(5) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel dönt.

Az elismerések visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím és "A Városért Emlékérem" visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Az elismerést vissza kell vonni attól, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítél.
(3) A visszavonás módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzői Irodája nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. /2/ bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el az e rendeletben foglalt elismeréseket, azokat az esetleges névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik, és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények is.

8. § (1) Ez a rendelet 2017. február 1. napján lép hatályba

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1992 (X. 9.) KT, 31/1995.(X.27.) KT, 15/1996.(VI.21.)KT, 20/2000. (IX.23.) KT, 25/2009. (X.12.) és 34/2009. (XII.12.) rendelete.
1

Hatályon kívül helyezte a 11/2023. (V.25.) önkormányzati rendelet 10.§ (1) bekezdése, hatálytalan 2023. 05.26-tól