Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017 (II.1.) önkormányzati rendelete

Csörög Község Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 01. 09

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1.§

A rendelet hatálya Csörög Község Önkormányzatára, az önkormányzati hivatalra, a Képviselő-testület által irányított költségvetési szervre, valamint a támogatásban részesített természetes személyekre és szervezetekre terjed ki.

2. A költségvetés címrendje

2.§

Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetés címrendjét az alábbiak szerint állapítja meg:

  1. Csörög Község Önkormányzata
  2. Csörögi Polgármesteri Hivatal

költségvetési szerv

  1. Csörögi Csiri-Biri Egységes Óvoda-Bölcsőde

költségvetési szerv 

3. §[1]

Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2017. évi költségvetése

                             

                              Bevételeinek főösszegét: 474.914.951 Ft-ban,

                              Kiadásainak főösszegét:  474.914.951 Ft-ban


állapítja meg, az alábbi részletezés szerint:


                        1) Költségvetési bevételek összege:       341.244.648 Ft

2) Költségvetési kiadások összege:        353.285.829 Ft               

                        3) Költségvetési egyenleg (hiány):        - 12.041.181 Ft           


4) Finanszírozási műveletek bevételei :  133.670.303 Ft              

5) Finanszírozási műveletek kiadásai:    121.629.122 Ft                

                        6) Finanszírozási egyenleg (többlet):        12.041.181 Ft

4.§

(1)[2] Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2017. évi működési költségvetésén belül a

személyi juttatásokat 99.420.702 Ft-ban,

munkaadókat terhelő járulékokat és szociális hozzájárulási adót 23.732.965 Ft-ban,

dologi kiadásokat 48.280.012 Ft-ban,

ellátottak pénzbeli juttatásai kiadásokat 9.256.704 Ft-ban,

egyéb működési célú kiadásokat 10.356.733 Ft-ban

állapítja meg.


(2)[3] Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2017. évi felhalmozási költségvetésén belül a    

     beruházások előirányzatát 160.251.274 Ft-ban,

     felújítások előirányzatát 1.663.439 Ft-ban,

     részesedés vásárlás  előirányzatát 324.000 Ft-ban

     egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzatát 0 Ft-ban

állapítja meg.


(3)   Az Önkormányzat Képviselő-testülete a 3.§ (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 1. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az Önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak 2017. évi támogatása előirányzatának jogcímenkénti bemutatását a 2. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat költségvetési tartalékának előirányzatait a rendelet 3. melléklet szerint határozza meg

(6) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2017. évi felújítási és beruházási kiadásait célonként a rendelet 4. melléklet szerint határozza meg.

(7) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételi, kiadási összegét az 5. melléklet tartalmazza.

(8) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségéhez meghatározott saját források és adósságot keletkeztető ügyletek fizetési kötelezettségeit a 6. melléklet szerint határozza meg.

(9)  Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 7. melléklet tartalmazza.

(10) A Polgármesteri Hivatal bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 8. melléklet tartalmazza.

(11) A Csörögi Csiri-Biri Egységes Óvoda-Bölcsőde bevételi és kiadási előirányzatait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, továbbá kötelező és önként vállalt önkormányzati, valamint államigazgatási feladatokra összesítve a rendelet 9. melléklet tartalmazza.

4. Az önkormányzat és a költségvetési szervek létszáma

5.§


(1)Az Önkormányzat Képviselő-testülete az irányítása alá tartozó egyes költségvetési szervek létszámát a 10. melléklet szerint engedélyezi.

(2)Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkezett változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.


5.Tájékoztató mellékletek 


Költségvetési mérleg

6.§


Az 1. § bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve együttesen egyensúlyban, tájékoztató jelleggel a 11. melléklet tartalmazza. 

Előirányzat-felhasználási terv

7.§

 

A 2017. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet az Önkormányzat és intézményei tekintetében a 12. melléklet tartalmazza.

Többéves kihatással járó döntések előirányzatai

8.§

 

Többéves kihatással járó döntések számszerűsített előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve a 13 melléklet tartalmazza.


Közvetett támogatások 

9.§


Az Önkormányzat közvetett támogatásait a 14. melléklet tartalmazza.


                          2018.-2020. évekre tervezett költségvetési keretszámok

10.§


Az Önkormányzat 2018.-2020. évekre tervezett összevont költségvetésének keretszámait főbb csoportokban a 15. melléklet mutatja be.

Céljelleggel juttatott támogatások

11.§


Az Önkormányzat Képviselő-testülete által céljelleggel juttatott támogatásokat a 16. melléklet tartalmazza.

6. Az önkormányzati költségvetési szervek működésének, gazdálkodásának általános szabályai

12. §

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmények) elemi költségvetéseiket az e rendeletben meghatározott költségvetési előirányzatoknak megfelelően – a költségvetési rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül - elkészítik.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza az intézményt a saját költségvetésében előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítésére. A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát jelenti. A kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(3) Az intézményeknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után az önkormányzati támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok a tervezett bevételek időarányos teljesülése alapján teljesíthetők.

(4) Az intézmények kiadásait az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben a készpénz kímélő fizetési módok előnyben részesítésének követelményét szem előtt tartva:

a) készlet-és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, kiküldetési, valamint egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások a pénzkezelési szabályzatban meghatározottak szerint;

b) az ellátottak pénzbeli juttatása kiadások.


7. Az intézmény önkormányzati támogatásainak folyósítása

13. §


Az Önkormányzat az intézménye részére jóváhagyott, működési kiadások fedezetére szolgáló támogatást a tényleges kiadások felmerülésekor és annak fedezete mértékéig folyósítja. 


   8. Előirányzatok módosítása és átcsoportosítása az önkormányzati intézményeknél

14. §

(1)Az Önkormányzat intézményei a bevételi és kiadási előirányzatait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht) 34. § (3) bekezdésben foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatait egymás között átcsoportosíthatja.

(2)Az (1) bekezdésben meghozott intézkedésekről az intézmény a Polgármesteri Hivatalt a tárgyhónapot követő hónap 5-éig írásban tájékoztatja.


              9. Előirányzat átcsoportosítás a polgármester hatáskörében

15. §

  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az Önkormányzat címeinek kiemelt feladat előirányzatai között, esetenként legfeljebb 200 ezer Ft összegben átcsoportosítást hajtson végre.

(2) A polgármester az átruházott átcsoportosítási jogkörében meghozott intézkedéseiről a Képviselő-testületet a következő ülésén írásban tájékoztatja.


10. Az általános és céltartalékkal kapcsolatos szabályok

16. §

(1)Az általános tartalék összege az előre nem tervezhető, év közben felmerülő működési, felújítási és felhalmozási kiadások rendezésére szolgál.

(2)A költségvetésben elkülönített általános tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(3)Az Önkormányzat év közben képződött, nem tervezett, felhasználási célhoz nem kötött többletbevételével az általános tartalékot kell növelni.


17. §

(1)A céltartalék felhasználására év közben a feladatok függvényében kerülhet sor. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a céltartalékok közötti átcsoportosításra.

(2)A céltartalék felhasználásáról a polgármesternek a Képviselő-testületet a soron következő ülésén írásban, tételesen tájékoztatnia kell.


11. Egyéb rendelkezések

18. §

  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében a Képviselő-testület két ülése közötti időszakban 100 000 Ft összeghatárig az általános tartalék terhére kötelezettséget vállaljon a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására.
  2. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzatok fejlesztési, és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, ha a pályázat önrésze nem haladja meg a 200 ezer forintot, és az önrész fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított.
  3. Az (1) – (2) bekezdés szerinti döntéseiről, intézkedéseiről a polgármester a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.


12. Záró rendelkezés

19. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2017. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.





                  Hegedűsné Kripák Ildikó                                   Chrobák Zoltánné dr.                                              

                           polgármester                                                            jegyző           

Indokolás

Csörög Község Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló

1/2017. (  II.1.) önkormányzati rendelethez



Általános indokolás

Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot a Csörög Község Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről. Az előterjesztés részletes információkat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a 2017. évi költségvetési előirányzatai biztosítják a lakossági közszolgáltatások eddig elért színvonalának fenntartását, a köznevelési intézmény feladatellátását, a helyi közügyek jogszabályi előírásoknak megfelelő intézését, a vagyon értékének megőrzését.


Részletes indokolás

1.§-hoz A rendelet hatályát határozza meg.

2.§-hoz A költségvetés címrendjét rögzíti.

3.§-hoz Az Önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásait, a költségvetési hiány mértékét és annak finanszírozására vonatkozó forrást, valamint a költségvetés bevételi-kiadási főösszegét tartalmazza.

4.§-hoz A működési és felhalmozási előirányzat csoporton belüli kiemelt előirányzatok számszerűsítése mellett a rendelet mellékleteiben található további, az Áht. előírásainak megfelelő adatokat, hivatkozásokat tartalmaz.

5.§-hoz Az engedélyezett létszámkeretet és összetételét rögzíti.

6.-11.§-hoz Tájékoztató mellékleteket tartalmaz.

12-13.§-hoz Az önkormányzati intézményekre vonatkozóan meghatározzák az elemi költségvetés elkészítésének határidejét, az intézmények finanszírozásának módját, a készpénzben teljesíthető kiadási jogcímeket.

14.§-hoz Az Áht. 34.§ (3) bekezdésére hivatkozva az intézmény a bevételi és kiadási előirányzatát saját hatáskörben módosíthatja.

15.§-hoz Felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat címeinek kiemelt feladatai előirányzatai közötti átcsoportosításra esetenként 200 ezer forint összegben.

16.§-hoz Az általános tartalék felhasználásáról, döntési hatáskörről és az évközben képződött, nem tervezett, felhasználási célhoz nem kötött többletbevételről rendelkezik. 

17.§-hoz A céltartalék felhasználását és a polgármester felhatalmazását a céltartalékok közötti átcsoportosítást, a tájékoztatási kötelezettséget rögzíti 

18.§-hoz Felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében a Képviselő-testület két ülése közötti időszakban 100 000 Ft összeghatárig általános tartalék terhére kötelezettségvállalásra a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtásához, valamint az önkormányzatok fejlesztési és egyéb célú támogatására kiírt pályázatok benyújtására 200 ezer forint önrész összegéig, ha az önrész fedezete a költségvetésben rendelkezésre áll. Az intézkedésről a Képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni kell.


19.§-hoz Hatályba lépésére és a végrehajtásra vonatkozó rendelkezést tartalmaz.





[1]

Módosította a 15/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2017. december 14-től.

[2]

Módosította a 15/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2017. december 14-től.

[3]

Módosította a 15/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2017. december 14-től.