Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 01- 2021. 04. 07

Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2017.12.01.

Kéked község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kéked község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 3. melléklet I.9.pont szerinti „A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatására” jogcím szerint kiírt belügyminiszteri pályázatra benyújtott igény alapján az Önkormányzat számára megállapított 1.066.800,- Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából - ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is - származó költségek megfizetését.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a téli fűtés-problémák enyhítésére tűzifát biztosíthat

a) az aktív korúak ellátására jogosultak,

b) az időskorúak járadékban részesülők,

c) a jövedelemmel nem rendelkezők,

d) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők részére,

e) azoknak, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át.

(2) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a jogosultat

a) aki, vagy akinek a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékban részesül;

b) aki, illetve akinek a családja halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket/gyermekeket nevel;

c) aki, illetve akinek a családja a 3. § (1) bekezdésben felsorolt feltételek közül egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelel.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől - az a személy, család életvitelszerűen olyan lakásban lakik, ami tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indulhat.

(2) A kérelmeket 2017. december 8. napjáig lehet benyújtani a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal Kékedi Kirendeltségére ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2017. december 31. napjáig dönt.

(4) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 1- 5 m 3 lehet.

(5) A támogatásból vásárolt tűzifa legkésőbb 2018. február 15-éig kerül kiosztásra a rászorulók részére.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

6. § (1) Ez a rendelet 2017. december 1-én lép hatályba, és hatályát veszti 2018. március 31-én.