Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (III. 17.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 19

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: R.) 29. §-a alapján a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. §

(1) E rendelet hatálya a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente közigazgatási területére készülő, módosuló településfejlesztési koncepcióra, integrált településfejlesztési stratégiára, településrendezési eszközökre, településképi arculati kézikönyvre és településképi rendeletre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

1.    érdekelt szervezet: az az érdekképviseleti, civil vagy gazdálkodó szervezet, vallási közösség, amely e rendelet 1. számú mellékletét képező érdekelt szervezetek listájában szerepel,

2[1].  vélemény: a főépítész részére papíron, vagy elektronikus úton eljuttatott, a véleményezőt beazonosítható módon tartalmazó írásbeli dokumentum.


(3) Amennyiben valamely az érdekképviseleti, civil vagy gazdálkodó szervezet, vallási közösség az e rendelet 1. számú mellékletét képező érdekelt szervezetek listáján nincs feltüntetve, de szeretné az arra való felvételét, az arra vonatkozó kérelmét írásban a polgármesternek kell címeznie. A kérelemben meg kell jelölni a szervezet, közösség nevét, vezetőjét, postai címét és e-mail címét.


(4) Az e rendelet 1. számú mellékletét képező érdekelt szervezetek listájára való felvételt a polgármester kezdeményezheti.


(5) A (3) és (4) bekezdésekben meghatározott felvételről a Képviselő-testület jogosult dönteni.


(6) [2]

II. A partnerek meghatározása, tájékoztatásának módja és eszközei[3]


2.§[4]

A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

  • Budapest Főváros XVII. kerület közigazgatási területén bejelentett állandó vagy tartózkodási lakcímmel rendelkező természetes személy,
  • Budapest XVII. kerület közigazgatási területén működő vallási közösség,
  • Budapest XVII. kerület közigazgatási területén székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,
  • Budapest XVII. kerületi székhellyel bejegyzett civil szervezet, valamint
  • a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98.§ (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában – a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 nappal korábban – a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

3. §[5]

(1)[6] A R. 37. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási szakasszal egyidejűleg, vagy azt megelőzően a R. 29/A. § (3) bekezdés értelmében előzetes tájékoztatásköteles dokumentum elkészítéséről szóló Kt. határozatról jól elkülönített formában hirdetményt kell közzé tenni:

- a Fő téren található hirdetőfelületen,

- a Hírhozó c. önkormányzati újságban,

- az önkormányzat honlapján (www.rakosmente.hu).

(2)[7] Amennyiben a R. előírása alapján az előzetes tájékoztatás keretében lakossági fórumot kell tartani, a lakossági fórumról szóló tájékoztatást legalább a fórum időpontja előtt 8 nappal közzé kell tenni a Hírhozó c. újságban, a Fő téren található hirdetőfelületen és az önkormányzat honlapján. A lakossági fórumra meg kell hívni a területileg érintett önkormányzati képviselőt, az alpolgármestereket, a dokumentációt készítő tervezőt és a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal főépítészét.

(3) Az érdekelt szervezetek a R. 37. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási szakaszban az ott meghatározott tartalommal elektronikus vagy postai úton előzetes tájékoztatót kapnak a településfejlesztési- és rendezési eszköz készítéséről, módosításáról.

4. §[8]

(1) Azok az érdekelt szervezetek, akik az előzetes tájékoztatási szakaszban a R.-ben meghatározott határidőn belül írásban jelzik részvételi szándékukat, postai úton elektronikus adathordozón vagy elektronikus úton véleményezési anyagot (munkaközi tájékoztatót) kapnak.

(2)[9] A véleményezési szakasz részeként a véleményezésre kiküldött koncepciót, stratégiát, szabályozási tervlapot és rendelettervezetet, településképi arculati kézikönyvet, településképi rendeletet - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével közzé kell tenni a Fő téren található hirdetőfelületen, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján, továbbá a közzétételről jól elkülönített formában hirdetményt kell megjeleníteni a Hírhozó c. önkormányzati újságban és a Fő téren található hirdetőfelületen.

(3)[10] Amennyiben a R. előírása alapján a véleményezési szakaszban munkaközi tájékoztatás keretében lakossági fórumot kell tartani, a lakossági fórumról szóló tájékoztatást legalább a fórum időpontja előtt 8 nappal közzé kell tenni a Hírhozó c. újságban, a Fő téren található hirdetőfelületen és az önkormányzat honlapján. A lakossági fórumra meg kell hívni az önkormányzati képviselőket, az alpolgármestereket, a dokumentációt készítő tervezőt és a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal főépítészét.

(4)[11] A véleményezési szakaszban a munkaközi tájékoztatás a Képviselő-testület által jóváhagyásra kerülő dokumentációnak az önkormányzat honlapján való közzétételével és lakossági fórum magtartásával történik

a) a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet módosítása,

b) a településrendezési eszköz R. 32. § (6) bek. b) pontja szerinti tárgyalásos eljárásban történő készítése vagy módosítása, valamint

c) a településrendezési eszköz állami főépítészi eljárásban történő módosítása

esetén.

III. Javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje és nyilvántartásának módja

5.§

(1)[12] Az érdekelt szervezet a 3.§ (3) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban - a R.-ben meghatározott határidőn belül - véleményben kifejtheti előzetes javaslatait a koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet készítésével kapcsolatban, továbbá megjelölheti az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.

(2)[13] Amennyiben az érdekelt szervezet a 3.§ (3) bekezdésében meghatározott megkeresésre határidőn belül nem ad véleményt, részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további szakaszaiban nem kell értesíteni.

(3)[14][15] Az érdekelt szervezet az előzetes tájékoztató szakaszban küldött megkeresésre indokolással alátámasztott módon jelezheti, hogy az eljárás további szakaszában papíralapú dokumentációt kér. Ebben az esetben papír alapon kell számára megküldeni a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszköz, a településképi arculati kézikönyv vagy a településképi rendelet dokumentációját.

(4)[16] Az érdekelt szervezet a 4. § (1) bekezdésében meghatározott megkeresésre a R.-ben meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentációval kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhelyet megjelöli.

6.§

(1)[17] [18]

(2)[19] [20] [21] A 3.§ (1), a 3.§ (2), a 4.§ (2) és a 4.§ (3) bekezdésében meghatározott közzététellel kapcsolatban annak ideje alatt a partnerek véleményt adhatnak a következő módokon:

a) lakossági fórumon szóban,

b) a főépítésznek címzett írásos dokumentumban, amelyet

- postai úton a 1656 Budapest Pf. 110. címre vagy

- elektronikus formában a koncepció és a stratégia esetében a fejlesztesiterv@rakosmente.hu e-mail címre, a településrendezési eszköz, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet esetében a szabalyozasiterv@rakosmente.hu e-mail címre vagy

- személyesen a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatára (1173 Budapest, Pesti út 165.)

juttat el.

(3)[22] [23] A (2) bekezdés szerinti véleményt a hirdetményben - a R. 29/A.§ (7) bekezdése és 30.§ (9) bekezdése alapján - megjelölt határidőig lehet megadni.

7.§

(1) A lakossági fórumról hangfelvétel és kivonatolt jegyzőkönyv készül.

(2) Valamennyi írásban érkezett vélemény és a lakossági fórumról készített jegyzőkönyv a Polgármesteri Hivatal ügyiratkezelési rendszere útján iktatásra kerül, és az adott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet ügyiratának részét képezi, azokat a főépítész a tervező felé továbbítja.

(3) Valamennyi írásban érkezett véleményt a R. 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó testülettel ismertetni kell.

IV. El nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

8.§

(1) Az írásban érkezett vélemények elfogadására és az el nem fogadott vélemények indokolására a főépítész a tervező közreműködésével összeállított válaszokban javaslatot tesz, a válaszokat a döntéshozó testülettel ismertetni kell.

(2) A válaszokról a döntéshozó testület a R. 39. § (2) bekezdésében meghatározott határozathozatalával egyidejűleg dönt.

(3)[24] [25] Amennyiben a véleményezési szakaszban küldött munkaközi tájékoztatóra vélemény nem érkezik, ezt a tényt a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal főépítésze feljegyzésben rögzíti és lezárja a partnerségi egyeztetést. Ebben az esetben a döntéshozó testület (1) és (2) bekezdésben foglalt eljárása nem szükséges.

V. Elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

9. §

(1) A koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet Képviselő-testület által történő elfogadását követő 15 napon belül a jóváhagyott munkarészeket az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján rövid, közérthető összefoglaló kíséretében közzé kell tenni legalább 15 napig.

(2) A hatályos koncepciót, stratégiát, településrendezési eszközt, településképi arculati kézikönyvet, településképi rendeletet az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

VI. Záró rendelkezések

10.§

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

11.§

E rendelet előírásait a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

12.§[26]


Budapest, 2017. március 16.



            Dr. Rúzsa Ágnes                                                                                Riz Levente s.k.

              jegyző helyett                                                                                   polgármester

            Dr. Mód Kristóf s.k.

                    aljegyző


A rendelet kihirdetve:

2017. március 17. napján.                                                              


                                                                                                                Dr. Rúzsa Ágnes

                                                                                                                   jegyző helyett

                                                                                                              Dr. Mód Kristóf s.k.

                                                                                                                        aljegyző

[1]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[3]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[4]

Beiktatta a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[5]

Számozását módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (VIII. 31.) számú önkormányzati rendelete 3. §.

[6]

Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §. Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1).

[7]

Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2).

[8]

Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (VIII. 31.) számú önkormányzati rendelete 4. §. Számozását módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (VIII. 31.) számú önkormányzati rendelete 3. §.

[9]

Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (3).

[10]

Megállapította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018. (X. 18.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2018. X. 19-től. Módosította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (4).

[11]

Megállapította: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §. Hatályos: 2019. III. 1-től.

[12]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[13]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[14]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[15]

Módosította a 25/2018. (X. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. október 19-től.

[16]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[17]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[18]

Hatályon kívül helyezte a 25/2018. (X. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. október 19-től.

[19]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[20]

Módosította a 25/2018. (X. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. október 19-től.

[21]

Módosította az 5/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 1-től.

[22]

Módosította a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[23]

Módosította az 5/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. március 1-től.

[24]

Beiktatta a 20/2017. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 1-től.

[25]

Módosította a 25/2018. (X. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. október 19-től.

[26]

Hatályon kívül helyezte a 22/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. augusztus 28-tól.

Mellékletek