Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetések szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 03- 2023. 10. 24

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetések szabályairól1

2017.05.03.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A partnerek

1. § A Tatabánya Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településképi arculati kézikönyvének, településképi rendeletének és településrendezési eszközeinek vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és a partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

2. § Az Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a teljes körű nyilvánosság biztosítása mellett a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésénél a partnerségi egyeztetés résztvevőit (a továbbiakban: partnerek) az alábbiakban határozza meg:

1. Településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia készítése és módosítása eljárásaiban partnerek:

a) Tatabánya Megyei Jogú Város teljes lakossága,

b) Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata érintett szervei,

c) Tatabánya közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai,

d) Nemzetiségi Önkormányzatok,

e) Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara,

f) Növekvő Életfa Egyesület.

g) Tatabánya közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

h) Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara,

i) Tatabánya közigazgatási területén működő vallási közösségek, intézmények.

2. A településrendezési eszközök eljárásaiban (új településrendezési eszköz készítése és módosítása esetén), az arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése során partnerek:

a) Tatabánya Megyei Jogú Város teljes lakossága,

b) Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata érintett szervei,

c) Tatabánya közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai,

d) Nemzetiségi Önkormányzatok,

e) Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara,

f) Növekvő Életfa Egyesület.

3. § A partnerek köre bővíthető, amennyiben a szakmai kérdés megítélésében ezt a polgármester szükségesnek látja, vagy ha Tatabányán működő egyesület, alapítvány vagy civil szervezet az adott egyeztetés meghirdetése után a polgármesternek jelzi partnerségi szándékát.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszköz, a kézikönyv és a rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos egyeztetések és elfogadásuk során Korm. rendeletben meghatározott eljárási szabályok, határidők figyelembevételével – a teljes körű nyilvánosság biztosítása érdekében az alábbiak szerint tájékoztat:

a) a közterületi berendezésen,

b) a Mi Tatabányánk helyi lapban,

c) az önkormányzat www.tatabanya.hu honlapján erre a célra létrehozott önálló tárhelyen (a továbbiakban: tárhely)

d) a lakossági fórumon

5. § A 2. § felsorolt partnereket a polgármester elektronikus úton is tájékoztatja.

3. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartása, az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk és nyilvántartásuk

6. § (1) A partnerek a Korm. rendeletben az egyes eljárásoknak megfelelő határidők betartásával, a tájékoztatásban megjelölt időpontig észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, amelyet papíralapon vagy a tájékoztatásban megadott e-mail címre nyújthatnak be.

(2) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a Főépítész összesíti és az ügy iratához csatolja.

(3) A beérkezett véleményeket a Főépítész megküldi a koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet és településrendezési eszköz elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.

(4) Az ügy iratában kell dokumentálni, nyilvántartani a partnerségi egyeztetések során el nem fogadott vélemények el nem fogadásának indoklásait.

7. § A vélemények és indoklások a koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet elfogadásáig találhatóak meg az elektronikus tárhelyen.

8. § Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását papír alapon, az irattározás szabályainak megfelelően kell megőrizni.

9. § Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, rendelet vagy ezek módosításának közzétételéről az Önkormányzat polgármestere a Korm. rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.

4. Az elfogadott koncepció, a stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

10. § A polgármester gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságáról a Korm. rendeletben szabályozottak szerint az önkormányzat honlapján hirdetményben és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

5. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

Schmidt Csaba s.k.
polgármester

Dr. Berkovics Gergely s.k.
jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 37/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 25. napjával.