Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017(VI.13.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 4/2014.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 08. 01- 2017. 08. 01

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 16. § helyébe a következő rendelkezés lép:


16. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján kéttényezős módon történik, e rendelet 1. melléklete alapján. A közszolgáltatási díj díjtételeit és azok legmagasabb összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület határozza meg legalább 1 éves időtartamra. A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal  kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó változása függvényében.

(3) A közszolgáltatási díj meghatározása során érvényesítendő elvek:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának egységnyi díját, ha az nem veszélyezteti a külön jogszabályokban foglaltak megvalósulását az adott szolgáltatási évben érvényes csatornahasználati díjjal összehangoltan kell megállapítani;

b) a közszolgáltatási díj ösztönözzön a csatornahálózat fejlesztésére vagy a már kiépített csatornahálózat használatára, továbbá a környezetet terhelő vízfelhasználás mérésére.

(4) A közszolgáltatási díj meghatározása a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján  általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik.

(5) A közszolgáltatási díj meghatározását vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díjjavaslatot készít az (1)-(4) bekezdésben foglaltakra is tekintettel, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt közszolgáltatási egységnyi díjtételek alátámasztására. A díjkalkulációt és költségelemzést a közszolgáltatónak a díjjavaslat részeként kell Képviselő-testület rendelkezésére bocsátania.

(6) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.”

2. § A Rendelet. 1. mellékletének helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


3. § (1) Ez a rendelet 2017. augusztus 01-jén lép hatályba.

(2) E rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Vál, 2017. június 13.





Bechtold Tamás                                                                          Dr. Balogh Lóránd

   polgármester                                                                                      jegyző



Záradék:


E rendelet 2017. június 13-án kihirdetésre került.





Dr. Balogh Lóránd

          jegyző                

Mellékletek