Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 08. 23- 2022. 04. 22

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól1

2017.08.23.

Jánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 29/A. §-ban kapott feladatellátás érdekében a következőket rendeli el:

I.

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendeletalkotás célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint a településarculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága.

(2) E rendelet hatálya Jánd Község közigazgatási területére, a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök dokumentumaira, a településarculati kézikönyvre, a településképi rendeletre, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre és a véleményezés szabályaira terjed ki.

II.

Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban Partnerek) köre

2. § (1) A partnerségi egyeztetésben az alábbi Partnerek vesznek részt:

a) a településen lakcímmel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező lakosok,

a) valamennyi, a településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervezet,

a) valamennyi, a településen működő és bejegyzett érdekképviseleti, civil szervezet,

a) valamennyi, a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet és

a) valamennyi, a településen működő elismert egyház.

III.

A tájékoztatás módja

3. § (1) Partnerségi egyeztetés a Korm. rendeletben meghatározott dokumentumok és eljárások fajtái szerint az alábbi szakaszokban történik:

Dokumentum
(valamint módosításaik)

Egyeztetésének és elfogadásának
eljárási szabályai

Egyeztetési szakasz

„előzetes tájékoztatási szakasz”

„véleményezési szakasz”

1. Településfejlesztési koncepció

1.1. Korm. rend.30. § szerint

van
partnerségi egyeztetés

van
partnerségi egyeztetés

2. Integrált településfejlesztési stratégia - ITS

2.1. Korm. rend.30. § szerint

van partnerségi egyeztetés

van
partnerségi egyeztetés

3. Településrendezési eszközök (településszerkezeti terv -TSZT,helyi építési szabályzat - HÉSZ)

3.1. Teljes eljárás a Korm. rend. 36-40. § szerint

van
partnerségi egyeztetés

van
partnerségi egyeztetés

3.2. Egyszerűsített eljárás a Korm. rend. 41. § szerint

X

van
partnerségi egyeztetés

3.3. Tárgyalásos eljárás a Korm. rend. 42. § szerint

X

van partnerségi egyeztetés

3.4. Állami főépítészi eljárás a Korm. rend. 42/A. § szerint

X

van
partnerségi egyeztetés

4. Településképi arculati kézikönyv

4.1. Korm. rendelet 43/A§ szerint

van
partnerségi egyeztetés

van
partnerségi egyeztetés

5. Településképi rendelet

5.1. Korm. rendelet 43/A§ szerint

van
partnerségi egyeztetés

van
partnerségi egyeztetés

(2) A polgármester a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok készítése, módosítása tekintetében a honlapon (a továbbiakban: honlap), és a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Jándi Állandó Kirendeltség (a továbbiakban:Hivatal) 4841 Jánd, Tiszta út. 1. szám alatt, a hirdetőtáblán tájékoztatót tesz közzé, lakossági fórumot tart.
(3) A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.
(5) A lakossági fórum helye és ideje a hirdetőtáblán, vagy a honlapon kerülhet kihirdetésre a lakossági fórumot megelőzően legalább 8 nappal.
(6) Az észrevétel, javaslat, kifogás abban az esetben fogadható be, ha az tartalmazza az egyeztetési eljárás tárgyát, a partner nevét/képviselőjét, címét/székhelyét, illetőleg döntése szerint e-mail címét, telefonszámát. Ezen adatok megadása szükséges az érintett részéről abban az esetben is, ha a lakossági fórumon elhangzott javaslatát, észrevételét kéri jegyzőkönyvbe foglalni.

IV.

A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja

4. § (1) A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21 napon, a véleményezési szakaszban 30 napon, illetveaz egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 napon belül, a tárgyalásos eljárás és az államifőépítészi eljárás tervkészítési időszakában legalább 8 napon belül, a településarculati kézikönyv és a településképi rendelt esetében legalább 15 napon belül lehet benyújtani.

(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(3) A partner a 3. § (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban.

(4) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 3. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további - azaz a véleményezési- szakaszában nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(5) A partner a véleményezési szakaszban a meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét.

(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a polgármester az önkormányzati főépítész felé továbbítja.

(7) Valamennyi beérkezett véleményt- egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is - a Korm. r. 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.

V.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

5. § (1) Az elkészített és közzétett dokumentumtervezetre érkezett valamennyi - formai, tartalmi szempontoknak is megfelelő - érdemi észrevételt, javaslatot az önkormányzat főépítésze értékeli, összegezi és eltérő észrevételek, javaslatok esetén a polgármester azok tisztázása érdekében egyeztetést kezdeményezhet.

(2) Az érintettek meghívásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. Az egyeztetésről jegyzőkönyv készül.

(3) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat - egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is - ismertetni kell az Önkormányzat Képviselő-testületével, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.

(4) Amennyiben az állami főépítészi eljárásban, a partnerek részéről nem érkezik észrevétel, javaslat, az Önkormányzat főépítésze - partnerségi egyeztetést lezáró döntésként - ennek tényét írásban rögzíti, és ez esetben képviselő-testületi döntésre nincs szükség.

(5) A Képviselő-testület - állami főépítészi eljárás esetén az Önkormányzat főépítészének- döntése feltöltésre kerül a honlapra.

(6) A nyilvántartás módja, az iratkezelés általános rendje szerint történik.

VI.

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

6. § (1) Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz, valamint az elkészült településarculati kézikönyv és településképi rendelet - az elfogadástól számított 15 napon belül – a Polgármesteri Hivatal által feltöltésre kerül a település honlapján.

VII.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 2. § 11. pontja hatályon kívül helyezte 2022. április 23. napjával.